duminică, 3 iunie 2012

Cota de solidaritate - consecinte neasteptate

Guvernul introduce în sectorul public taxa de solidaritate de 16% pentru salariile de peste 1000 euro. Acesta este primul pas în strategia creșterii impozitelor pe munca.

Curtea Constituționala își va da seama ca solidaritatea impusă pe baza locului de munca este pe buna discriminatorie, iar Guvernul va fi "obligat" sa generalizeze taxa în cauza sau sa introducă impozitul progresiv. Foarte rapid ajungem la cel puţin 32% impozit pentru salariile peste 1000 euro brut.

Impozitul suplimentar îi va lovi pe cei ce plătesc rate lunare de 350 - 400 euro pentru credite Prima Casa, mai exact cei ce câștigă acum 1000 - 1200 euro net: impozitați cu 32% pentru ce depășește 1000 euro brut, salariații în cauza se vor apropia primejdios de default sau de momentul în care vor trebui sa aleagă ce plătesc mai întâi: mâncarea, curentul sau rata la banca.

alte referințe: declaratii din 2010

5 comentarii:

cristihan spunea...

Nu stiu de ce limitati efectele la cei cu "Prima casa" si rate de 350-400 EUR. Sa vedeti cum va fi pentru cei cu rate de 700-800 EUR! Sau astia trebuie (asa cum am auzit un "prieten" socialist) sa plateasca pentru ca ei au provocat criza?
Revenind la subiectul principal, da, probabil ca asta este scenariul, la fel ca si in cazul asa zisei cote descrescatoare - scopul principal este iesirea prin orice mijloace din paradigma cotei unice, ca dupa aia totul devine volatil si se poate schimba oricand, oricat. Socialistii, dragutii de ei...

Mihail Marcu spunea...

m-a preocupat problema strict dpdv asupra portofoliilor de credite.

sigur, exista si alte consecinte: scade venitul disponibil deci scade consumul, economisirea etc. Astea le vor rezolva cand se lovesc de ele :)

finante azi spunea...

Asta e o chestie mai absurda decat impozitarea progresiva.

Florin Ichim spunea...

La noi se practica urmatoarea politica: incercam toate strategiile pe populatie pana ne hotaram care dintre ele este cea mai buna.

Adrian spunea...

Automat ca cei care au salariile mai mari au si rate/credite mai mari si implicit rate mai mari. Sa vedem atunci "pe unde o sa mai scoata caciula". Mancare sau Rate? Trist...