vineri, 1 iulie 2011

Mormanul de practici vechi?

Articolul de duminica a atins lipsa de investitii in capitalul fix. Lucian subliniaza ca vorbim totusi de o lipsa de investitii in capitalul uman si management defectuos. Fac o paranteza: politica de rationalizare a alimentelor este tot o situatie de investitii insuficiente in capitalul uman.


Comentariul lui Lucian:

Am fost auditor extern pt o companie straina si am facut aproape 50 de audituri in tara si in strainatate si cred ca pot vorbi mult mai in tema decat multi altii.

Este adevarat ca multe obiective erau extrem de scumpe, dar aveau importanta strategica pt reducerea costurilor altor intreprinderi sau prin eliminarea dependentei de import. Bineinteles existau si intreprinderi sau centrale electrice construite complet aiurea.

In industria grea si prelucratoare nu eram cu nimic inferiori la ceea ce exista in lume in 2005(!) - da, am zis bine!

Am vazut furnizori oficiali BMW de repere metalice stantate in Germania care nu erau cu nimic superiori unui atelier de la Facultatea de Mecanica din Timisoara. Nu are rost sa va zic ca fabricile erau cu mult mai dotate decat acest atelier.

Ce lipsea si lipseste in continuare cu adevarat in industria romaneasca sunt:

1) management real si nu nominalizati politici sau dinozauri comunisti!

2) departamente de vanzari (marketing) reale si nu secretare plictisite care invart lingurite in cafea.

3) respectul fata de munca al celor care fac ceva, dar asta este dependenta si de management.

La primul punct, mare parte din conduceri nu stiau sa gestioneze si sa conduca intreprinderile. In cea mai mare parte erau politruci sau nepoteii altor politruci. Conduceau din inertie iar in momentul cand cel care dadea impulsul (ceausescu, partidul, planul) a disparut, s-au oprit si ei.

La punctul 2, m-am lovit de departamantele respective (sau de lipsa lor) de doua ori. In ambele cazuri oamenii din intreprinderi fie nu au reactionat fie au reactionat extrem de lent, fie m-au pus pe mine sa alerg pt ca sa-i fac pe ei sa fie de acord sa produca ceva. Nu este admisibil!

La punctul 3, din pacate este o problema aproape generala si zic in continuare ca este o problema de management pt simplul fapt ca muncitorii romani sunt muncitori excelenti in afara Romaniei dar nu si in tara. Ceva face diferenta!

(sursa: Lucian)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Exact, lipseste managementul.

Mihai Marcu spunea...

problema lipsei de management este extrem de larga, prin prisma motivelor?

- nu avem scoala?
- nu avem capacitate / competenta?

etc

Spadolini spunea...

Incerc sa aduc si eu cateva lamuriri :
in 1990 utilajele, echipamentele erau ok, chiar si specialistii.

Stiu firme din US care lucreaza cu prese hidraulice din anii 1930 ( si sunt bine mersi), o gramada de italieni au cumparat utilaje si le-au dus in Italia.

Problema este in disparitia un sistem economic(bun,prost nu conteaza), care a fost schimbat cu altceva. Aici a fost problema.

Sincer managementul nu este chiar fizica atomica, asa ca nu asta este problema majora. Din pacate noi nu mai avem capital cu care sa jonglam, sa incercam sa facem investitii, sa ne extindem.
Aici vorbesc in cunostinta de cauza pt ca am lucrat vreo 8 ani de management in firma americana, si inca vreo 8 ani pe cont propriu.Culmea este ca sistemul in sine(de management operational) nu difera prea mult de sistemul care era si inainte de 89 in fabrici performante(asta ca sa nu credem ca cei de atunci erau tembeli). Dar era cam greu ca in 1989 dupa ca la sfarsitul anului ai trimis tot profitul fabricii la stat,si in 1990 nu ai mai primit nimic inapoi din el, sa nu te blochezi.Dar asta este istorie economica deja,aceasta batalie a fost pierduta.