luni, 18 iulie 2011

Exemplu pentru Grecia

Merita mentionat ca intr-un articol (necesita abonament) din Financial Times, Romania este data ca exemplu pozitiv pentru Grecia.

Aparent daca chiar si in balcanica Romanie s-a reusit:
  • controlul (temporar) al deficitului bugetar; 
  • oprirea prabusirii economice;
  • vanzarea (iminenta) a unor active,
ar trebui sa mai existe sanse si pentru Grecia.

Am doua observatii: Romania are inca o datorie publica redusa si a fost suficient un imprumut relativ redus din partea FMI pentru salvarea din default.

In cazul unui eventual default grecesc, marele avantaj al Romaniei este faptul ca mai are o plasa de siguranta de 5 miliarde euro de la FMI. Celelalte castiguri economice sunt fragile si usor reversibile.

9 comentarii:

Anonim spunea...

In Romania (ca si in Grecia) e nevoie de schimbari structurale in economie. E nevoie de sectoare economice eficiente care sa imprime cresterea PIB. Altfel orice masura din cele enumerate sunt cum ai spus si tu temporare si reversibile.

Anonim spunea...

ce inseamna "salvarea din default"?

Anonim spunea...

Romania este un buda cu o datorie mult mai mica raportata la PIB.
Sa lauzi Romania, cind ai o birocratie stupida si prezenta statului in companii falimentare de zeci de ani, este o timpenie.
Ei au laudat-o ca nu aveau ce alte exemple sa dea ;) .

Anonim spunea...

"Salvarea din default" = evitarea intrării în incapacitate de plată a ţării.

Mihai Marcu spunea...

adevarul e ca reduceri de salarii de 25% s-ar fi lasat cu revolte de strada in alta tari.

Anonim spunea...

asta e pentru fraieri sau prosti.
unui profesor grec i s-a redus salariul de la 1800 la 1600 de euro.
unui profesor roman i s-a redus salariul dela 450 la 350 de euro. si sa nu-mi zici ca mancarea la greci e de 4 ori mai scumpa, ca nu e.
asadar, merita comparatie ? merita pentru cei de la putere corupti care stiu sa fure si pentru care austeritatea nu exista .

Cristian spunea...

"adevarul e ca reduceri de salarii de 25% s-ar fi lasat cu revolte de strada in alta tari."

Cum ii inveti, asa ii ai. In tarile alea s-au pompat zeci de ani in salarii mari, ajutoare sociale, asistenta sociala teapana. Cine nu crede sa vada cum au evoluat cheltuielile publice raportate la PIB in ultimii 50 de ani in vestul Europei si sa se cam pserie: de la 25-30% s-a ajuns la 50-55%% - socialism curat! Oamenii s-au obisnuit cu traiul dulce si aproape fara griji. Iti spun eu, ca am stat cativa ani in Franta si am vazut cum gandesc. E si normal ca fac pe Batman de la etajul 15 cand sunt anuntati cu concedierea.

La noi acum nici 15 ani aveam inflatie de 300% pe ani, salarii de 80 de usd/luna, concedieri masive, somaj urias si foame pe paine. Din punctul asta de vedere populatia e mai "calita". Si nu e neaparat rau. Singura chestie e sa incurajam populatia sa isi poarte de grija, nu sa astepte redistribuirea socialista din vestul Europei. Ca pana si la aia se inchid robinetele..

bogdan spunea...

Nu prea pricep de ce se amesteca borcanele:
Grecia e in buda deoarece a cheltuit mult mai mult decit a adunat la buget timp de 15 ani.
Romania nu e in buda pentru ca a facut chestia asta doar 3 -4 ani (5.4% 2008, 7.4% 2009, 6.5% 2011, 4.4% 2011).

Nu vad de ce amestecam performantele economice si comportamentul timp al consumului pe datorie, atita timp cit cele doua sunt aspecte diferite.

O tara (sau o persoana) care vrea sa nu ajunga la faliment trebuie sa cheltuie doar ce produce. iar cind face un imprumut (cind cheltuie mai mult decit produce) trebuie sa se asigure ca banii respectivi merg in investitii care aduc plus-valoare mai mare decit rata imprumutului. Altfel, se ajunge in default, indiferent ca vorbim de Romania sau Suedia. Si nu pricep de ce un adevar atit de simplu trebuie complicat...

Anonim spunea...

"unui profesor roman i s-a redus salariul dela 450 la 350 de euro. si sa nu-mi..."
mai hintelectualule cati profesori au in romania salariul de 350E ??? 85% abia au 210E
daca astia ne dau salariile grecilor jur ca donez de buna voie si nesilit de nimeni, cu zambetul pe buze, jumatate statului roman.