marți, 19 iulie 2011

Europa nu mai este suficienta?

Berlin este cel mai mare oraș al Germaniei, o metropolă vibrantă un centru cultural și științific. Într-o istorie alternativă, Berlin ar fi fost cel mai mare teren de paintball al Europei, dacă nu ar fi existat planul Marshall, o inițiativă a Statelor Unite de a reface Europa devastată după cel de-al doilea război mondial.64 de ani după planul Marshall, Germania arată Europei varianta proprie a justiției învingătorului, demolând din interior construcția europeană, împreună cu trei de aliați de moment - Olanda, Austria și Finlanda.

Zona euro este mai întâi de toate o construcție politică, nu una economică. Discuțiile actuale de salvare a Greciei reprezintă preambulul unor noi discuții pentru crearea unei uniuni fiscale, pentru emiterea unor obligațiuni europene, pentru inființarea unui minister de finanțe european. Germania se opune uniunii fiscale, de frica subvenționării teoretice a meridionalilor leneși.

Problema nu este atât de simplă: problemele economice actuale ale periferiei zonei euro se datorează printre altele și politicii inadecvata a BCE, adecvate Nordului. Sudul și Nordul Europei sunt două modele economice distincte. Diferența dintre Frankfurt și Atena este aceeași dintre Milano și Napoli: imensă. Sudul este altă civilizație, alt model economic ce funtioneaza în condițiile de gen "schimb surplusul meu pentru surplusul tău".

Proiectul european nu poate fi oprit sau înghețat: integrarea economică poate continua sau poate fi reversată prin eliminarea din zona euro a Greciei, Portugaliei și Spaniei.

Aparent, Germania acordă mai multă importantă relațiilor economice cu Rusia și China, în timp ce periferia Europei poată să ardă. Rămân la părerea ieșirea Greciei din zona euro va fi primul semn pentru prima reconfigurarea politică majoră, după cel de-al doilea război mondial.

16 comentarii:

bogdan spunea...

Aha! Deci Germania e de vina ca Grecii au mintit ani la rind in privinta deficitului, ca Spania, Portugalia si partial Italia au avut "protectie sociala" pe datorie, ca Irlanda are pina la 1300% PIB datorie externa. Interesanta abordare!

Iar solutia nu e ca lenesii sa isi schimbe comportamentul, sa nu mai fie lasati sa cheltuie mai mult decit produc, cum propune Germania. Solutia este ca Germania sa suporte in continuare nota de plata a "europei socale pe datorie".

Este uimitor cum reusesc unii sa ne explice ca nu lenesii trebuie sa-si modifice comportamentul, ci aia harnici trebuie sa subventioneze in continuare lenea si traiul bun pe datorie al lenesilor.

Daca Modelul economic al sudului este neperformant, oare n-ar trebui schimbat? Oare cetatenii tarilor din sud n-ar trebui co0nstrinsi sa munceasca mai eficient, sau daca nu vor, macar sa nu cheltuie mai mult decit produc? O fi fost bun modelul economic grecesc, unde la ora 1 la amiaza cafenelele erau pline de greci in floarea firstei?

Anonim spunea...

e o teza interesanta. dar, daca as fi in locul conducatorilor germani, as proceda la fel. sudul nu are alt model de civilizatie, ci are doar un model de parazitism. si, macar eu, prefer un neeuropean muncitor unui "sudist" parazitar, mai ales ca se lasa pe tanjala "da-mi si mie, ca suntem frati".

pentru sudici, "fratia" e doar o scuza/pretext pentru a pretinde.

sunt "prieteni" cu tine doar cata vreme reusesc sa profite de tine. dupa care te arunca precum o masea stricata.

stiu povestea sudicilor: "tin la tine atat de mult incat as face orice... numai sa muncesc nu"

mi-e scarba de ei. bine ca m-am carat.

Mihai Marcu spunea...

@bogdan - repet - e o problema politica.

Nu poti transforma Grecia in Germania.

@anonim - e corect, dar la fel ca mai sus: grecii nu sunt si nici nu vor fi vreodata nemti.

Anonim spunea...

"grecii nu sunt si nici nu vor fi vreodata nemti"
Pai si de ce spui asta? E cumva scris in genele lor ca nu pot sa munceasca? Orice popor poate deveni "german" fie prin bunavointa fie prin constrangere.
Teoria asta "te-ai nascut sarac/lenes/etc vei muri sarac/lenes/etc" cred ca e demult perimata.

Stefan Ivan spunea...

Grecia deranjeaza Germania, pt. ca grecii au gandit lumea in mod corect si pragmatic, pt. ca grecii n-au fost crescuti, ca romanii, cu "tacerea e ca mierea" si "capul plecat sabia nu-l taie". De acea romanii au ajuns, azi, sa aiba corpul atat de cocosat, ca mai avem un pic si ne facem, singuri, o partida de sex oral. Grecia a deranjat Germania inca din al 2-lea Razboi Mondial, ulterior Grecia a deranjat Germania pt. ca grecii nu au acceptat un plan de dezvoltare a turismului conform dorintelor nemtilor, pe scurt Grecia deranjeaza Germania pt. ca grecii au fost primii care si-au dat seama ca Germania nu a uitat principiul expansiunii si a obtinerii pe orice cale a cea ce nemtii doresc, nici dupa terminarea ultimului razboi mondial,adica "Deutchland uber alles" si Tratatul Riebentrop-Molotov (doar s-au schimbat numele), functioneaza si azi, iar ranchiuna germanilor fata de popoarele care nu au fost de acord, de-a lungul istoriei, cu dorintele lor, nu a incetat. Germania a profitat de aceasta moneda fara identitate, numita euro, pt. a controla si acapara tot cea ce-si doreste si cel mai bun exemplu este E.on Gaz in Romania, care pe orice cale a pus mana pe distributia gazelor naturale in Romania pt. a face profituri uriase, tot pe conductele de pe vremea lui Ceausescu, pe spatele romanilor cu salarii si pensii mizere. Daca conducatorii romani ar fi dat distributia gazelor unei firme rusesti, azi pretul gazelor naturale provenite prin import din Federatia Rusa ar fi fost cu 30-35% mai ieftine ca-n prezent. Grecii nu vor accepta sa lucreze ca romanii, adica sa se aplece si daca ne-am gandii corect am face cea ce au facut si fac grecii, adica dau dovada de nationalism constructiv si de patriotism, pt. ca grecii stiu ca ei au fost impinsi in prapastia insolventei de catre Germania si mai nou Franta, aliata de conjunctura.

bogdan spunea...

@Mihai Marcu:

Pai tocmai aici nu-s de acord: nu e o problema politica, ci una de minima decenta economica: nu cheltui pentru consum mai mult decit produci, pentru ca traiul mai bun de azi il vei plati miine cu dobanda cu tot. Si asta nu tine de Grecia sau de Germania, tine de minima decenta de care politicienii au uitat in goana lor dupa voturi.

Si ceea ce vrea Germania e ca daca tot exista o moneda unica, sa se si respecte niste reguli de minim bun simt.

Ce a facut Grecia in ultimii10-15 ani nu se numeste spirit grecesc, ci inconstienta dusa la extrem. A te imprumuta cu pina la 150% PIB si a cheltui mare parte din bani pe pomeni electorale nu tine de spiritul grecesc, ci de inconstienta unor politicieni.

Si nu cere nimeni grecilor sa munceasca la fel de bine ca nemtii, ci doar sa nu cheltuie mai mult decit produc. Chiar nu pricep ce e politic in chestia asta.

Anonim spunea...

Cine mai crede ca de fapt este vorba despre "salvarea" greciei samd este cel puti naiv. Este vorba despre salvarea bancilor nemtesti, franceze si engleze care au expuneri masive la titluirle grecesti.
70% din primul pachet de ajutorare pt. grecia a fost prompt investit de catre guvernul grec in achizitionarea de armament din Germania si Franta.
UE este o dictatura a unor birocrati care nu au nimic de-a face cu democratia, bun simt, competenta si decenta.
Obisnuiti-va, nu va fi mai bine, bucurati-va de ce aveti!

Anonim spunea...

@mihai marcu: "grecii nu vor fi niciodata nemti"

pai si care e, atunci, contributia grecilor? stresul, galagia si prostia?

multumesc, dar ma lipsesc bucuros de asa "contributie". prefer o contributie mai de bun simt de la neeuropeni.

din ce spui tu, cu "niciodata nu vor fi", inteleg ca singura contributie (*pozitiva*) a grecilor ar surveni daca s-ar oferi voluntari pentru testarea clinica a medicamentelor produse de bayer.

in rest, din partea mea, tare as vrea sa vad grecia exclusa din ue si din nato. sa vad cum au sa mai protejeze cipru (si chiar atena) de turci.

cand au sa vada defilare turca pe strazile din atena si cand vor fi sclavi pentru musulmani, atunci sa priveasca in urma, cu regret, la vremea in care erau protejati de ue si nato si cand singurul lucru care li se cerea era sa munceasca si ei un pic. si, culmea, mai si primeau bani pentru asta.

daca nu le convine viata de salariati, sa se pregateasca pentru cea de sclavi.

Mihai Marcu spunea...

@anonim - la fel de bine poti sa te intrebi care este contributia Romaniei?

Evident ca sunt "salvati" creditorii - salvare insemnand limitarea pierderilor.

@bogdan - problema nu a aparut de pe o zi pe alta. Problema economica nu poate fi rezolvata acum, iar dezmatul bugetar al grecilor este greu de aparat, DAR intrebarea este: inlocuim euro cu altceva sau mergem mai departe?

wowboy spunea...

@anonim

"daca nu le convine viata de salariati, sa se pregateasca pentru cea de sclavi."

angajatul e sclavul modern care traieste iluzia liberatatii si a puterii de a alege

wowboy spunea...

uneori chiar a libertatii :))

Anonim spunea...

Ba este o problema po;itica in aceeasi masura in care este una economica.
Germania nu si-a platit datoria dupa wwII catre Grecia, asa ca grecii au luat banii cum au putut.
Au o problema cu datoria publica grecii? Asa cum au avut toate tarile care au intrat macar o data in incapacitate. Brazilia, Rusia, au pierit? Daca expunerea Germaniei ests prea mare pe Grecia, Grecia are o problema? Cunoasteti structura creditorilor Greciei? Este o problema faptul ca grecii nu doresc sa rostogoleasca datoria cu dobanzi nesimtite?
Problema nu este ca sunt sudicii puturosi, problema este ca nu accepta sa fie prosti. Daca nu am bani de mert sau bmw, mi-l livrezi pe datorie cu 3-9% dobanda in functie de ce zice un oarecare datator cu parerea care se intituleaza agentie de rating? Pai nu stiai ca sunt o putoare si ca nu pot plati? Sau era randamentul prea bun si acum esti suparat ca nu mai este de loc, dar mai suparat decat eram eu ca nu ai platit dari de razboi desi le datorai?!!?

Anonim spunea...

@wowboy: nu astfel de scame filozofice il motiveaza pe salariat. ci dorinta de a-si intretine familia. fumuri de "iluzia libertatii" au in cap doar egoistii care nu au copii de crescut.

daca ai copii, atunci retine ca ei iti limiteaza libertatea. ce-ar fi sa ii abandonezi? atunci te vei bucura de libertate "neiluzorie". si, mai mult, poti sa renunti la serviciu.

faptul ca accepta sa munceasca si sa isi sacrifice o parte din libertate de dragul celor... dragi, este o dovada de altruism.

a refuza de a face un minim de sacrificiu si a-i lasa pe cei dragi in plata Domnului de dragul unei scame filozofice este un egoism monstruos.

vezi-ti asadar de scamele dumitale filozofice. hraneste-te cu libertate ducandu-te sa traiesti in padure. caci ce ti-ai putea dori mai mult?

iti ascunzi lenea si egoismul dupa sofisme despre libertate si alte acelea. parca ai fi grec.

ampersand spunea...

Mi-a plăcut articolul dar, dincolo de ipoteza ce-o lansează, cred că forţează, puţin, câteva puncte de pornire:

- unde s-a aplicat planul Marshall. Planul Marshall s-a aplicat în ţări devastate de război - nu este cazul Greciei, care are locuinţe şi infrastructură. Ca o menţiune interesantă, un neamţ mi-a atras atenţia odată că, dacă analizezi economia Germaniei, vei constata că cele mai dezvoltate zone sunt cele care-au fost aproape distruse de război, care, în acest fel, au luat totul de la zero, "scuturându-se" de "racilele" trecutului. La fel, nu este cazul Greciei - Grecia are instituţii, organizaţii preexistente.

- cum s-au administrat banii Planului Marshall. Fiecare stat avea numită o comisie condusă de un american şi-n componenţa căreia intrau guvernanţi, oameni de afaceri şi jurişti locali care identificau sectoarele economice unde să fie investiţi, cel mai eficient, banii. Nu este cazul de faţă, nu se vorbeşte niciunde despre investirea banilor primiţi în turism, agricultură sau industrie.

- care era rezultatul scontat şi cine era clientul Planului Marshall. Rezultatul scontat era punerea pe picioare a industriei din ţările beneficiare, produsele lor având asigurată ca piaţă de desfacere în principal statul care oferea banii Planului Marshall - SUA. Nu este cazul Greciei - nu se urmăreşte stimularea economiei greceşti cu favorizarea exporturilor rezultate spre ţările Zonei Euro.

Trăgând linia, deosebirea majoră este că Planul Marshall era un plan de refacere economică, pe când planurile privind Grecia sunt planuri de salvare strict financiară - a nu se uita că e vorba de Zona Euro, nu de UE în ansamblu.

Camelia Pop spunea...

Cu siguranta, cateva tari europene vor trebui sa-si revizuiasca radical politica economica. Altfel...viitorul nu suna foarte bine!

Andra Ratiu spunea...

Cred ca in situatii de genul asta nu putem impartii toti oamenii in buni si rai. Conteaeza enorm si contextul in care s-a dezvoltat fiecare regiune.