marți, 5 iulie 2011

De ce Franta poate exista doar in Franta?

In materie de gandire socialista, drept, legi, birocratie, Romania s-a inspirat semnificativ din experienta Frantei. Rezultatele nu au fost nici pe departe cele scontate si incerc sa evidentiez motivul principal.


Modelul francez

Principalul element de inspiratie de origine franceza este "statul greu". Franta are o administratie (adica birocratie) exceptional de bine dezvoltata, model impus practic si in functionarea politica a Uniunii Europene. 

Modelul francez al social-democratiei neparticipative, al centralizarii excesive si al guvernelor atotputernice s-a potrivit ca o manusa gandirii de stat romanesti, indiferent de orientare politica. Motivele sunt posibil intemeiate si se datoreaza in principal conjuncturii istorice.

Exista o diferenta: administratia franceza este functionala (un exemplu ar fi succesul companiilor de stat franceze gen EADS, GDF Suez, France Telecom etc).
Administratia romaneasca nu functioneaza nici pe departe atat de bine pe cat s-ar dori.

Detaliul care face diferenta

Motivul este simplu si se leaga de un subiect foarte discutat astazi: EDUCATIA. 
La varf, administratia franceza se bazeaza pe o elita adevarata, aleasa riguros, pe merit, cu studii la cele mai bune Grandes Ecoles. Aceasta elita are capacitatea sa administreze cel mai centralizat stat dezvoltat din lume.

Acest mic detaliu lipseste in Romania. Din acest motiv, orice incercare de a copia / transpune modele franceze trebuie sa tina cont de acest "detaliu". Nu exista local capacitate umana si apoi institutionala de a administra o tara ca Romania pe baza modelului francez. 

Sa nu ne miram ca se vehiculeaza ideea unor agentii / comitete cu experti straini care sa aloce fondurile europene. Totul deriva din educatie.


bibliografie: John Kay:Culture and Prosperity

8 comentarii:

traveler spunea...

Indiferent despre ce stat dezvoltat vorbim nu se poate copia si importa modelul fara modificari si adaptari. Nici Germania (daca ar vrea asa ceva) nu ar putea importa modelul francez. Dar avem un avantaj, putem sa observam ce a gresit fiecare si sa nu repetam greselile ... Asta daca ar pasa cuiva.

Anonim spunea...

Inainte de a ne intreba de ce Franta poate exista doar in Franta, ar fi bine sa ne intrebam De ce Romania poate exista in afara lumii CIVILIZATE? De Romania este o caricatura a tot ceea ce ar trebui sa existe incepand de la institutiile democratice si sfarsind la cel din urma asistat social? De ce "ca la noi la nimenea"? Romania este caracterizata de LIPSA educatiei! Si nu ma refer la scoala aici! Nu sunt toti asa, doar vreo 70-80%!

Mihai Marcu spunea...

@traveler:

in Romania s-au cautat tot timpul modele: iliescu venea cu modelul nordicilor (foarte frumos, dar functioneaza doar acolo).

Din Franta s-au importat foarte multe si s-a incercat adaptarea locala. Sunt de parere ca nici macar adaptate nu vor functiona.

@anonim - intrebarea este foarte buna si voi incerca un articol pe aceasta tema.

Diferenta intre statele bogate si statele sarace (se pare) ca este doar calitatea institutiilor.

Atat: nu resursele, nu geografia(direct) - doar calitatea institutiilor.

Anonim spunea...

@Mihai Marcu: calitatea institutiilor - si mai ales - calitatea oamenilor=EDUCATIA primita in familie. De asemenea respectul pentru legi reguli si norme (reguli nescrise).

Anonim spunea...

Modelul birocratic francez a sta la baza administratiei publice romane, asta e limpede.
Ce este tulbure este felul in care primul ministru roman, BOC, co-fondator si cadru universitar la facultatea de Administratie Publica- locul unde ar trebui sa se formeze functionarii administratiei romane- numeste prefectul judetului Cluj:
un medic ginecolog... pe post de inalt functionar de stat,reprezentant al sau in teritoriu.....
La aceasta se rezuma Administratia Publica din Romania!!!!

Deceneu spunea...

Calitatea conducatorilor institutilor depinde de calitatea functionarii institutilor, functionarea institutilor depinde de calitatea regulilor , aprocedurilor, si calitatea regulilor depinde de calitatea, implicarea si maturitatea oamenilor din societate.

Conducatorii sunt rezultatul selectiei aplicate activitatii lor. Daca duci un incompetent din Romania si il plantezi in fruntea unei institutii occidentale, in scurt timp o sa fie "zburatacit" si bun de plata.
In Romania nimeni nu este monitorizat, evaluat si responsabilizat.

Institutile occidentale functioneaza pe baza procedurilor, care au fost perfectionata si rafinate in timp.
Functionarii sunt motivati si monitorizati, si promovati daca sunt competenti sau eliminati daca sunt incompetenti sau corupti.

O explicatie buna o gasiti la
Barry Schwartz: Folosind înţelepciunea noastră practică

Regulile care responsabilizeaza pe functionari nu vor fi facute de cei care conduc institutile, ele trebuie facute de cei care sunt beneficiarii institutilor.

Se vede clar ca tarile cu societate civila activa, cu ONG-uri implicate politic, au proceduri performante, iar tarile fara societate civila sunt conduse discretionari de lideri la diverse domenii.

Marina David spunea...

Adevarul este ca toate tarile pe care le putem lua drept model s-au dezvoltat fiecare intr-un context specific. Noi putem face anumiti pasi pe care i-au facut ei dar trebuiesc adaptati atent la situatia interna.

Masaj erotic Brasov spunea...

De ce Romania poate exista in afara lumii CIVILIZATE?