sâmbătă, 23 iulie 2011

BAC 2011 - Statistici incorecte politic

Draga parinte ingrijorat de BAC-ul din 2012,
Daca ai o fata, locuiesti in judetul Iasi, Braila, Suceava sau Botosani, iar specialitatea aleasa este filologie sau matematica, atunci nu te ingrijora prea tare: rata de promovare este peste 75% (din 10 eleve, cel putin 7 trec bacaluareat). 
Daca in schimb baiatul tau zice ca invata din greu sa devina "tehnician" si locuiesti in Arges, Giurgiu sau Dambovita, atunci vestile sunt proaste: cam 2 elevi din 10 trec BAC-ul. Trebuie sa incepi sa cotizezi: fie cotizezi pentru fondul de protocol, in speranta ca la anul nu vor mai exista camere de filmat, fie cotizezi pentru meditatii, de preferat cu profesorii de la profilele filologie / matematica, pentru ca la scoala nu se face scoala.
---

In alt registru ceva mai serios, Diana Coman ne-a facut tuturor un mare bine punand la dispozitie notele de la BAC intr-un format inteligibil. Pentru deja o parte din analize statistice s-au facut deja, revin cu cateva statistici incorecte politic.

Ce mi-a atras in mod deosebit atentia este discrepanta in structura pe sexe a promovabilitatii:

Din 10 promovati, 6 sunt fete, 4 sunt baieti; din 10 respinsi, 6 sunt baieti, 4 sunt fete. 
Acelasi model se repeta in 41 de judete, cu exceptia notabila a judetului Harghita, unde proportia se schimba. Ma abtin de la orice incercare de a explica cifrele de mai sus.

Dezastrul nu este atat de pronuntat la specializarile matematica sau filologie ci la cele de "tehnicieni", ce reprezinta 51% din numarul de elevi:Specializarile matematica, filologie, stiinte sociale au avut fiecare rate de promovabilitate peste 70%; "Tehnicienii" in schimb au o rata de promovare de 21%.

Care va fi contributia in societate / economie a unor absolventi din specializari precum:
  • Tehnician desenator pentru constructii si instalatii - promovabilitate 13% 
  • Tehnician in industria alimentara - promovabilitate 8%; 
  • Tehnician proiectant CAD - promovabilitate 12%; 
  • Tehnician transporturi - promovabilitate 4% .
Ce se va intampla cu persoanele ce vor locui in case / blocuri unde absolventii de mai sus vor fi implicati in constructie / proiectare / verificare? Lista de meserii si de exemple poate continua.

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Tehnician desenator pentru constructii si instalatii - promovabilitate 13%
Tehnician proiectant CAD - promovabilitate 12%;

le faci la politehnica sau la facultatea de constructii. De la liceu iesi cu cunostiinte 0

Anonim spunea...

Peste niște ani,este foarte posibil să vedeți șmenari analfabeți,care nu au auzit în viața lor de "pi", cu diplome de....inginer.

Anonim spunea...

Din 10 promovati, 6 sunt fete, 4 sunt baieti; din 10 respinsi, 6 sunt baieti, 4 sunt fete. F tare logica asta!!!!!!!!!

Anonim spunea...

La sa "articol" te intrebi: autorul a promovat Bacul prin care dintre cele doua mijloace pe care le pomeneste? Sincer nu cred ca a auzit de al treilea: sa invete. Iar pentru parinti: mai lasati dracului injuratul profesorilor si "sistemului" ca nu e o scuza pentru analfabetism! Ce zici NEstemata autoare(autor)?

Mihai Marcu spunea...

@ primul anonim - acesti elevi nu vor face facultatea. Poate e nevoie de un bac profesional separat.

Mihai Marcu spunea...

@anonim 16.07 - bacul de anul asta a aratat ce-i invata scoala pe cei de la specializarea "tehnician".

Ca sa iasa din cercul vicios, trebuie sa invete in alta parte / cu altcineva sau altceva. Daca fac ce fac in continuare, se vor obtine aceleasi rezultate.

Anonim spunea...

Mihai Marcu, tu chiar nu prea intelegi: elevii (si parintii) s-au pregatit pentru BACul asta. Pentru la anul....
Spui: "daca fac ce fac in continuare...". Da' ce chiar sunt tampiti?
Sau nu "vad" decat cele doua metode?
Atat. Restu'? Doamne'Ajuta!
Emil

Mihai Marcu spunea...

ce crezi ca se va intampla: se vor goli scolile (foste) profesionale si se muta toti la matematica, pentru ca doar acolo pot trece?

problema este la scolile de arte si meserii. Cum bine zice Stefan Vlaston, le-ar trebui un bac profesional separat, care sa nu dea dreptul la admitere in facultate.

Gabriela spunea...

Va sugerez, eu cu BAC luat in 1979, sa folositi sintagma "rata de prmovare" sau "promovabilitate" in loc de "rata de promovabilitate"!

Mihai Marcu spunea...

am corectat.

VREAU O TARA CA AFARA! spunea...

Fratilor sa fim seriosi.. nu camerele sunt de vina.. camerele video le utilizam zilnic..la telefoane, acasa etc, chestia e ca traim intr-o tara de tot rahatu,si nu toata lumea are posibilitati de a tine copilul la facultate. Somajul nu se mai da deoarece domnul presdinte vrea sa scoata aceste lege..din nou un motiv in plus ca ne ducem in jos si nu in sus.. dar va intreb ca fapt divers pentru cunostintele mele personale daca doriti sa imi raspundeti: de ce ii trebuie unui copil care nu are bani sa urmeze o facultate,unui elev de sam sau tehnician sa stie moluste, frunze si alte formule si artificii de calcul? cati dintre voi o sa retineti materia invata in tot acest timp? nu putem.. pentru ca in loc sa ne preocupam de scoala,facultate,fericire si sanatate trebuie sa ne angajam ca scalvi in tara noastra sub comanda puternica a austricielor..arabilor turcilor si alte natii de congolezi transpirati care nu au nici 10% resurs din ceea ce avem noi. tind sa cred ca romania este mama coruptiei si a smecheriei si singura noastra economie este protitutia..si ce mai muncim noi ca fraierii ca sa achitam zeci de taxe si impozite. Va multumesc astept un raspuns.
P.S. felicitari celor ce au promovat bacalaureatul, si mult succes celor care au picat. si eu am picat, deci capul sus si haideti sa mergem inainte este doar un esec.

Diana Coman spunea...

Intr-adevar, exista specializari intregi care in esenta NU reusesc sa pregateasca elevii pentru examenul de Bacalaureat. Adrian Mihalcioiu a facut o analiza mai detaliata pe specializari (o sinteza pe blogul lui). As zice si eu ca asta arata destul de clar faptul ca transformarea scolilor profesionale in licee nu a functionat in fapt si ca ar trebui fie oferite doua tipuri de examen de Bacalaureat (de tip profesional si de tip teoretic).

Mihai Marcu spunea...

Acum am vazut si articolul lui Adrian.

La fel, si intre "tehnicieni" exista diferente. Tehnicienii in economie (ce-or fi aia?) au rate de promovare bune.

Problema la care nu raspunde acest bac este daca respectivii sunt bine pregatiti pentru meseriile in cauza.

radiowhisper.com spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Lucia M spunea...

Acest bacalaureat este primul dupa multi ani care intr-adevar arata nivelul de pregatire al elevilor la sfarsitul clasei a-XII-a.

Anonim spunea...

"Acest bacalaureat este primul dupa multi ani care intr-adevar arata nivelul de pregatire al elevilor la sfarsitul clasei a-XII-a."

Nu încă.
Mai e loc până la cei maxim 30% care, din câte am văzut eu în primii 12 ani de şcoală, ar merita să ia BAC-ul.

Carucioare spunea...

A fost o aiureala totala

Anonim spunea...

Este un aspect pe care nu il prea vad comentat. Toti cei care au terminat liceele tehnologice si se incadreaza in cei 79% nepromovati, daca si-au vazut cat de cat de treaba, au un atestat profesional: electrician, constructor, fierar-betonist, instalator. Ce este atat de rusinos in a practica aceste meserii?

mt70 spunea...

Promovabilitatea actuala la BAC este cea reala...trebuia sa se intample de mult ......elevii nu mai au pentru ce sa invete.... totul a fost facil de atins.....gen spaga la comisii de examinare.....intrare la facultate cu dosar...etc

Gabriela Andrei spunea...

Mi se par absolut incredibile rezultatele de la BAC de anul acesta si nu stiu a cuie ste de fapt cea mai mare parte de vina. A elevii care nu vor sa invete sau a profesorilor care nu mai sunt motivati de aproape nimic?

Andreea Pop spunea...

Eu cred ca, totusi, vina este impartita, a fost un cumul de factori care a dus la aceste rezultate dezastroase ...