joi, 30 iunie 2011

Proiectii demografice - Romania

US Census Bureau a publicat o serie noua de date privind informatii demografice si proiectii ale populatiei pana in 2050.

Estimarile lor in ce priveste Romania nu sunt atat de pesimiste pe cat credeam: maximul de populatie a fost atins in 1990 - 22.8 milioane, in timp ce pana in 2050 numarul va continua sa scada lent pana la 18 milioane.

La nivelul piramidei de varsta, presiunile semnificative asupra sistemelor de pensii (mai exact decreteii) par sa atinga un maxim in 2030, in timp ce in 2050 presiunea demografica se atenueaza putin.


La cum arata cifrele, nu vad cum este posibil sa mai scada CAS-ul, daca astazi, in cea mai buna situatie demografica din viitorii 50 de ani, sistemul de pensii tot este in deficit.

Cu exceptia cazului cand Romania va deveni tara de imigratie si vor exista sute de mii / milioane de imigranti gata sa munceasca pentru "romanian dream", sistemul de pensii nu are cum sa ajunga intr-o stare mai buna ca astazi, deci nu exista loc de reducere sanatoasa a contributiilor pentru pensii, indiferent ce scrie intr-un program politic sau altul.

Ar fi posibil sa scada CAS-ul si sa creasca sumele platite pentru pensii in conditiile in care va creste si deficitul bugetar, dar scadenta finala va veni in cativa ani, in stil Grecia.

sursa date: US Census Bureau

7 comentarii:

Radu Ionescu spunea...

Eu nu cred ca in momentul asta romania are peste 20 de milioane de oameni tinand cont ca erau 22.8 in 89 si au plecat peste 3 milioane de romani.

In romania sistemul de pensii o sa crape inainte de 2050. Acum taxele si birocratia sunt mult prea impovaratoare pentru a permite cresterea economica necesara sustinerii, si oricum sistemul e incredibil de prost gandit.

Mihai Marcu spunea...

daca nu se face nimic si mergem pe acelasi drum, nu avem motive de optimism.

un risc ar fi sa se intample ceva gen ungaria, unde statul a nationalizat banii din pensiile private.

mobutu spunea...

Eu cred că ACUM avem vreo 18 milioane ...

Anonim spunea...

corect, sunt vreo 4 milioane de romani plecati din tara.
vreo 3 milioane sunt doar in spania si italia.

dracu

Mihai Marcu spunea...

datele de la us census cred ca includ toti romanii cu domiciliu "oficial" in Romania, indiferent unde sunt acum.

Ca in Romania sunt cu 2 milioane mai putin, e altceva.

Andra Ratiu spunea...

Cred totusi ca cifrele reale sunt cu totul altele. Numai daca avem in vedere rata mortalitatii si a imbatranirii in comparatie cu natalitatea tot mai scazuta si ajungem la o cu totul alta concluzie!

Andra Toma spunea...

Cred ca scaderea numarului de locuitori in urmatoarea perioada se explica in primul rand prin balanta natalitate-mortalitate si apoi prin emigratie!