marți, 28 iunie 2011

Mormanul de fiare vechi – Reactii

Articolul de acum 2 zile a generat multe comentarii de foarte buna calitate, din care subliniez cateva:


Autor anonim, subliniaza lipsa de investitii:

“Industria romaneasca ante '89 era NECOMPETITIVA din aproape toate punctele de vedere, in conditiile in care Cizmaru' abera ca 5 % din produse erau peste nivel mondial din punct de vedere calitativ!

Aici am in vedere:
  • Industria metalurgica, aflata din punct de vedere tehnologic la nivelul anului 1914, cu cateva exceptii firave;
  • Industria extractiva, energetica, mai putin cea nucleara, datorita celor care au reusit sa impuna modelul canadian;
  • Industria constructoare de masini - pur si simplu NU ERAM in stare sa facem utilajele pe care Elvetia le producea in 1949!;
  • Transporturi, mai putin CFR si Naval care erau uzate moral;
Agricultura era inapoiata iar constructiile cu foloseau tehnologii invechite, dar respectau totusi niste standarde. Ceva mai bine stateam la capitolul industrie usoara, nu  datorita tehnologiei, ci mainii de lucru si traditiei in domeniu). 
Toata industria era sustinuta de modelul CAER. Poate ca DACA s-ar fi investit serios in cercetare ERAM astazi departe - intelectualitatea romaneasca in ciuda genocidului comunist era foarte bine calificata -  dar Cizmaru' a preferat sa plateasca niste datorii (fara sa-i iau apararea, a avut si motive temeinice sa procedeze astfel!). 
Eram buni la petrol si gaze, exploatare, forare si intretinere, dar treptat am pierdut acest atu tot din lipsa de investitii. 
O alta decizie buna a fost adoptarea in Romania a standardului de televiziune PAL. In rest, povesti frumoase."
Comentariul Otiliei Nutu:

Exact asta este problema economiei romanesti: energointensiva, ineficienta, supravietuieste doar din cauza ca in realitate nu suntem o economie de piata functionala si mergem inainte cu "soft budget constraints", atat pt unele companii de stat cat si pentru unii privati. Peste jumatate din productia noastra industriala e generata de cateva astfel de companii, care de fapt distorsioneaza TOATA economia (ca sa le sprijini pe astea, faci o redistributie de undeva, adica iei dintr-un loc unde se produce valoare adaugata si redistribuind prin impozite pt acoperirea gaurilor negre sau prin furnizare de energie ieftina unora in defavoarea altora mai eficienti.

E suficient sa vedem pe Eurostat intensitatea energetica, de doua ori peste media UE si de 5-6 ori peste media UE-12, chiar acum la 20 de ani dupa comunism, ca sa ne dam seama cat de eficienti suntem.

Nota MM: am inclus mai jos un grafic de la Eurostat care arata ce cantitate de petrol este utilizata pentru a produce 1000 de eur.


In loc sa punem lucrurile pe bazele principiilor economiei de piata, incercam sa oferim stimulente cu "energie ieftina pt marea industrie"

Pentru patrioti: o economie competitiva nu se construieste cu "conglomerate industriale, mandrie nationala". Economia n-are nimic de-a face cu nationalismul (mai ales in piata unica UE), ci cu eficienta adevarata, adica distributia unor resurse limitate spre cele mai bune utilizari.

4 comentarii:

MariusCC spunea...

Pai si cu Dorel ce facem daca eficientizam economia?
El unde mai plimba o teava prin intreprindere?

Mihai Marcu spunea...

acasa, in fata televizorului :).

Florin spunea...

A spus Otilia Nutu foarte bine cu intensitatea energetica. Intensitatea energetica este de 2,5 ori mai mare decat in UE dar asta dupa 20 de ani de progres. Am vazut o statistica ce arata ca in 1995 intensitatea energetica din Romania era de 5 ORI ! mai mare ca cea din UE la momentul acela. Cred ca foloseam mai multa energie sa producem un bec, decat consuma becul in intreaga sa durata de viata.

Si energia produsa de noi era si ea scumpa, cu carbune extras din mine nerentabile.

Mihai Marcu spunea...

graficul intensitatii este in text - si acum intensitatea energetica este de 4 ori mai mare decat media ue.