miercuri, 29 iunie 2011

Insolventa dealerilor auto!

Din 0-100 aflam ca Gold & Platin - dealer auto Opel - a intrat in insolventa. In general persoanele fizice sunt mai "ferite" de contactul cu firmele in insolventa, dar in cazuri de dealeri auto / dezvoltatori imobiliare, impactul este direct prin faptul ca in 90% din cazuri clientul plateste un avans pe care poate sa-l piarda.


Ce se intampla daca o persoana a dat un avans pentru achizitionarea unui automobil? Primul si cel mai important lucru este sa faceti rost de notificarea insolventei, publicata in BPI (exemplu: aici). Daca dealerul auto a contabilizat corect avansul primit si poate fi identificat clientul, atunci platitorul de avans ar trebui sa primeasca notificarea pe adresa de corespondenta de pe factura.

Dupa ce-ati primit notificarea, cititi data pana la care trebuie sa va inscrieti la masa credala. Trimiteti prin posta / fax / scan pe adresa tribunalului competent si spre stiinta catre administratorul judiciarului provizoriu documentele care dovedesc plata avansului si declaratia de creanta. Nu uitati de plata taxelor de timbru.

Daca nu se trimit documentele de mai sus pana la data limita inscrisa pe notificare, atunci se pierde dreptul de a mai recupera orice suma.

Odata inscris la masa credala nu mai aveti ce face decat sa urmariti desfasurarea procedurii si eventual sa va exprimati parerea prin vot asupra masurilor propuse.

Nu tin neaparat sa distrug multe sperante, dar platitorii de avansuri sunt creditori negarantati ce-si recupereaza ultimii banii.

Avand in vedere ca vorbim totusi de o marca cu oarecare renume, s-ar putea face gesturi de PR din partea celor ce au acreditat acest dealer si sa-si scuteasca clientii sa treaca printr-o procedura greoaie si foarte lunga. Eventual, daca avansul a fost platit deja catre fabrica / importator, clientul sa-si primeasca totusi masina.

5 comentarii:

jujuman spunea...

Avansul se plateste la o firma de leasing care achita integral masina dealer-ului. Din cate stiu eu G&P nu facea direct leasing deci cei care au luat masini de la ei nu au de suferit din punct de vedere financiar.

Mihai Marcu spunea...

corect, cand se ia masina in leasing.

daca se ia cu credit bancar sau cash, se plateste avans la dealer.

jujuman spunea...

cu credit bancar sau cash nu trebuie achitat integral pretrul masinii?

Mihai Marcu spunea...

de regula se da un avans si se plateste masina cand a iesit din fabricatie, deci cand ai VIN-ul.

cosmin spunea...

ce se intampla daca masina a fost platina cu chitanta + factura, masina a venit, si cartea de identitate a masinii a fost oprita gaj la banca deoarece dealerul auto avea datorii? intre timp firma a intrat in insolventa. ce e de facut pentru recuperarea cartii auto?