marți, 21 iunie 2011

Bitcoin si mirajul aurului

In anul 2009, un programator anonim a pus bazele unui proiect open-source foarte ambitios: o moneda virtuala peer-to-peer, controlata de utilizatori, unde nu pot exista autoritati centrale, in conditiile unui design criptografic foarte bun ce previne falsificarea monedei.


Bitcoin (BTC) este echivalentul virtual al aurului. Algoritmic, se vor pune in circulatie aproximativ 21 milioane BTC, pe baza unei algoritm de generare care "emuleaza" extractia aurului. Ultima moneda va fi generata in anul 2140.

Viteza de generare a Bitcoin este urmatoarea:BTC se pun in circulatie prin "minerit": se foloseste un program care rezolva o problema matematica. In aproximativ 10 minute, am "extras" 0.00000089 BTC, deci nu va asteptati la mari averi.

Bitcoin este echivalentul virtual al aurului:

- moneda este creata in cantitati limitate, si se obtine primar in urma unui efort de "minerit";
- nu poate exista inflatie;
- cantitatea de moneda este predictibila si va fi la un moment dat limitata;

In plus fata de aur, BTC poate fi stocata cu mai mare usurinta si se poate folosi pentru tranzactii.

In momentul actual, circula 6.6 milioane BTC, echivalent a 87.5 milioane dolari sau 2.4 tone aur (la data de 21.06.2011).

Marele avantaj este ca suntem martorii unui experiment la scara mica a ceea ce ar insemna etalonul aur, in conditiile in care nu ar exista o banca centrala. Iata care sunt principalele probleme:

1 - Volatilitate foarte mare

Valoarea BTC fata de USD / orice alta moneda variaza semnificativ, la nivel de zile. O marfa care azi ar costa 10 BTC, peste 2 zile ar putea valora 7 sau 13. Tineti minte, nu exista inflatie ci doar deflatie a preturilor.

Este foarte greu sa vinzi o marfa cand nu stii cat vor valora seara banii incasati dimineata.

2 - A existat deja Prima Mare Depresie Economica

Dupa ce timp de 2 luni, valoarea BTC fata de dolar a crescut de 30 ori, in doar 5 zile, BTC s-a depreciat cu 73%, revenind apoi aproape de maxim in urmatoarele 2 zile.In viata reala astfel de variatii ale monedei nu sunt suportabile. Ce faci daca in ziua de crash ai incasat salariul sau ai luat un credit? Mare parte a populatiei ar saraci instantaneu.

3 - Se simte lipsa unei autoritati centrale

BTC se schimba in dolari prin intermediul unor "burse". Aceste burse sunt nelichide, nu permit schimburi de mare valoare si sunt susceptibile la atacuri, iar convertirea unor sume mari tine de noroc. In lipsa unei "burse centrale" cu capacitatea de aborbi socurile, a fost suficienta o vanzare de 500.000 BTC pentru a prabusi cursul de schimb.

BTC este practic un sistem piramidal de mici dimensiuni: primii "mineri" au fost cei care au putut sa obtina rapid cele mai mari cantitati de moneda. Sistemul a fost gandit ca o insula de stabilitate pentru a sustine tranzactii online de mici dimensiuni, in conditii ne-inflationiste si fara niciun control. In schimb, BTC este acum doar un suport de speculatie, nelichid si foarte volatil.

In acest moment, pentru a obtine un echivalent BTC de 1 USD trebuie sa cheltui 1.2 USD (in curentul electric consumat pentru "minerit"). Nu m-as mira ca solutia sa fie majorarea numarului de monezi in circulatie (adica inflatie).

Actualele probleme ale Bitcoin sunt o dovada ca etalonul aur este o solutie mica si inadecvata lumii de azi. Limitarea administrativa a monedei nu garanteaza in niciun fel stabilitatea preturilor.

9 comentarii:

cristian dogaru spunea...

dincolo de tampenia monomentala a concluziei, cred ca nici nu prea ai inteles sistemul bitcoin...dar ai si tu o marota in care sa tragi: aur vs fiat money....e bune domne bancile centrale si masa monetara extinsa la infinit, nu?

Logosfera.ro spunea...

Intr-o economie cu masa monetara fixa cresterea pretului chiriei inseamna scaderea pretului la alte produse. Daca in ziua de salariu iti creste chiria foarte mult vei plati mai putin pe transportul in comun, mancare etc. Las la o parte faptul ca obligatiile au un termen de plata care vor face ca fluctuatiile mari de la o zi la alta sa nu produca "pagube" insemnate.

Iar bitcoin-ul este mai degraba un fiat currency limitat in volum. Marea masa a populatiei nu acorda vreo valoare rezolvarii unei probleme matematice dar un gram de aur valoreaza ceva oricand.

Dorin spunea...

Nu prea exista legatura intre bitcoin si aur. Poate doar faptul ca proiectul bitcoin mai previne niste resurse sa intre pe piata aurului fizic (de fapt cam asta cred ca e si scopul). In rest ce ne facem cu cei ce nu au calculator? (si sunt majoritari desi poate e greu de crezut). Dar in cazul unei furtuni solare puternice care ar putea distruge reteaua de comunicatii?
In plus de unde stim ca nu exista programe care sa accelereze "minarea" la anumiti utilizatori?

Anonim spunea...

Câteva amănunte care să mai risipească din ceață și concluziile greșite.

1. Nu se pot genera bitcoin-uri mai rapid de 10 minute, indiferent de puterea de calcul existentă.

2. Algoritmic nu se pot depăși cele 21 milioane de BTC.

Prin urmare, tot ce se poate face este să se genereze un număr maxim posibil de BTC pe secundă (acum încă nu s-a ajuns la asta, din câte știu eu), în nici nu caz nu se poate o inflație "reală".

Poate n-ar fi rău să mai studiați un pic sistemul.

Anonim spunea...

@Dorin, aberezi cu calculatoarele și furtunile solare. Sistemul bancar actual cu ce merge, cu aburi? Sau tot cu calculatoare? Somn ușor, îți trebuie...

Dorin spunea...

Furtuni solare au tot avut loc in ultima vreme dar pot fi mult mai puternice (cam cum a fost acum aproximativ 150 de ani). Faptul ca la ultima furtuna solara nu eram asa dependenti de calculatoare nu inseamna nimic: acum suntem :)
Asa ca anonim2 dormi linistit, "sistemul bancar actual" lucreaza pentru tine:)

Anonim spunea...

http://www.engadget.com/2011/06/22/compromised-account-leads-to-massive-bitcoin-sell-off-eff-recon/

cald.

Mihai Marcu spunea...

@anonim 14:01

1 - scrie si in articol ca numarul de BTC in circulatie este limitat algoritmic la 21 milioane.

Ce am spus eu este ca nu m-as mira ca algoritmul sa fie revizuit si sa creasca numarul maxim de BTC in circulatie.

@logosfera

2 - in mare parte de acord, dar nu uita ca valoarea atribuita aurului nu are niciun alt suport decat raritatea. La fel ca si pentru BTC.

@cristian_dogaru

3 - ce crezi tu ca nu am inteles din sistemul bitcoin?

4 - nu scrie nicaieri ca moneda-incredere si/sau expansiunea monetara nelimitata este cea mai buna optiune ci doar am aratat realitatea dintr-un sistem deflationist virtual. Realitatea ar fi mult mai brutala.

John Galt spunea...

"throghtout history there were men who took first steps down new roads armed with nothing but their own VISION" - Ayn Rand

..

I work for nothing but my own profit — which I make by selling a product they need to men who are willing and able to buy it. ... I do not sacrifice my interests to them nor do they sacrifice theirs to me; we deal as equals by mutual consent to mutual advantage — and I am proud of every penny that I have earned in this manner. . . . I refuse to apologize for my ability — I refuse to apologize for my success — I refuse to apologize for my money.

If you ask me to name the proudest distinction of Americans, I would choose — because it contains all the others — the fact that they were the people who created the phrase "to make money." ... Men had always thought of wealth as a static quantity — to be seized, begged, inherited, shared, looted or obtained as a favor. Americans were the first to understand that wealth has to be created. The words "to make money" hold the essence of human morality.

Hank Rearden, Ayn Rand


"To make money" - asta e marea necunoscuta. BTC nu tine cont de noile generatii de calculatoare, ignora ce conteaza cu adevarat, adica CREATIVITATEA si INOVATIA omului LIBER.