miercuri, 25 mai 2011

Valul 2

Cu mare greutate si dupa o cadere considerabila in 2009, Romania a depasit tehnic recesiunea, cu o crestere anemica timp de doua trimestre.


In conditiile in care Italia se indreapta vertiginos spre recesiune iar Spania se pregateste de demonstratii contra austeritatii, recuperarea economica din Romania pare cu atat mai amenintata, atat din punct de vedere al exporturilor cat si al remiterilor de bani. Nu mai adaug restructurarea iminenta a datoriilor grecesti.

Recuperarea este extrem de firava iar indicatorul care trebuie urmarit cu atentie este evolutia creditului, care continua sa scada (31 martie -5.3% fata de anul anterior). Atata vreme cat finantarea firmelor romanesti se face in mare masura prin banci, refuz sa cred ca exista o revenire a economiei, atat vreme cat cantitatea de bani scade iar creditele neperformante continua sa creasca.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Nu va fi nici o recuperare economica. Vom avea indici noi ai nivelului de trai care sa nu mai depinda de cat detii ci de cat de fericit esti. In teorie suna bine, dar in realitate toti vor fi foarte saraci. Totul are legatura cu Peak Oil&Gas. Va urma in intreaga lume o perioada in care moartea va fi dominanta dupa cum in perioada pre peak viata a fost. Sistemele de pensie vor pica, sistemele de sanatate vor falimenta, chiar banii sunt in pericol de a disparea. NU VA FI BINE. SE VA TRAI RAU. Ce ar putea face guvernul roman? Pai in primul rand sa nu mai fie mafiot, altfel Grecia scrie pe noi. Apoi sa inceapa procesul de DESCRESTERE SUSTENABILA. De la an la an economiile vor fi tot mai mici, pe masura ce energia disponibila lor este tot mai redusa. Independenta energetica, alimentara, in loc sa sustina cumpararea de masini si constructiile .

dragon spunea...

Hai ca in Romania va dudui economia. O sa vezi ca vor ajunge imobiliarele la 7000 de eur/mp cel putin, terenurile la macar 4000 eur/mp.

Anonim spunea...

@Anonim: la scenarii apocaliptice ne pricepem toti. daca poti sa aduci o justificare a ideilor articolului bine, daca poti sa-l combati aducind argumente contra e si mai bine.

asa, comentariul tau are valoare zero.

ca si al meu de altfel.

alex@formidabilii.org spunea...

Pai abia acum incepe de fapt distractia. Si spre deosebire de altii (care s-au dus repede cu dobanzile la zero), Romania mai are ceva cartuse de tras in politica monetara.

Romania isi trage sufletul cu o crestere minima, dar la dobanzi de 6%. Alte tari din Europa cresc cu 1-2%, dar la dobanzi practic aproape de zero.

Eu sunt increzator, poate mai mult in BNR decat in guvernul politic sau in mediul economic- dar cred ca pt romani nu va fi mai rau.

Anonim spunea...

@dares:problema principala pentru care tarile astea nu ies din recesiune este lipsa de cooperare internationala..
unele tari cam au de toate si industrie si servicii ..etc..dar nu se gandesc la noi oportunitati de afaceri ...
dupa mine..in urmatorii ani cresterea economica mondiala va veni din tarile emergente.. pentru ca in acele tari economia nu e atat de dezvoltata..
eu nu inteleg cum poate fi intr-o tara din UE recesiune in alta nu ..
nu suntem UE ?? suntem numai un UE formal ?? pentru ce mai exista euro daca cresterea economica se masoara diferit de la tara la alta ? eu cred ca asta e o lipsa mare a UE .in SUA nu cred ca e criza in texas si in california nu sau invers..
se ia per total SUA ..cand e vorba de UE ..nemtzii sunt cu doua fete..le convine sa culeaga roadele monedei euro dar nu le convine sa accepte si pierderile..
cata vreme Germania va conduce UE isi va trage partea ..ceea ce nu e corect per total uniune..nu mai poti vorbi de ceva national cand vorbesti de economia unui stat UE ..
e o prostie in lumea de azi ..cand vorbesti de economie vorbesti de eficienta si tot ce sta in calea eficientei nu e bine pentru o economie.UE ar trebui sa creeze oportunitati mai bune de investitii pentru toate firmele din UE

Mihai Marcu spunea...

nu vad inca semne obiective de "apocalipsa", desi grecia s-ar incadra aici, dar vad ca din ce in ce mai posibila fie o recuperare extrem de lenta a economiei fie o revenire in recesiune.

alex, eu as zice ca bnr nu poate trage mai multe cartuse din cauza inflatiei mari.