miercuri, 1 iunie 2011

TVA pentru produse alimentare (II)

Daca in articolul de ieri aratam cum mai toate tarile europene taxeaza diferentiat consumul de mancare, Guvernul face azi un prim pas in directia corecta.


Se va aplica taxare inversa pentru cereale:desi masura are ca rol combaterea evaziunii, principalii castigatori vor fi comerciantii platitori de TVA care pur si simplu nu vor trebui sa mai plateasca si apoi sa deduca TVA-ul pe tot lantul produsului, pana la consumator. La raft, nu se schimba nimic. Efectul in bilanturile companiilor este imediat: vor fi cheltuieli cu dobanda mai mici pentru cei care au credite iar disponibilul de capital de lucru va creste.

Taxarea inversa nu are nici pe departe acelasi impact la consumator ca o taxa redusa, dar macar e un mic pas inainte.

4 comentarii:

Lucia M: spunea...

O masura despre care s-a vorbit de mult timp. Macar acum sa ia hotararea corecta si scada TVA-ul la alimente.

Mihai Marcu spunea...

e o mare rezistenta politica la scaderea tva-ului la alimente.

Bogdan Stroe spunea...

Din ce inteleg eu despre TVA taxarea inversa are ca scop doar evitarea returnarilor fictive de TVA la exportul de cereale. Cel care vinde graul la marginea tarlalei probabil o va face tot la negru ca sa nu plateasca impozit pe venit. Insa intermediarii care exporta grau nu vor mai putea cere rambusarea TVA-ului pe pretul de export a graului ci doar pe valoarea adaugata de ei (adica vor trebui sa faca dovada diferentei dintre pretul de achizitie si cel de vanzare).
Alte influente in piata nu imi dau seama cum ar putea aparea, explica mai concret daca crezi ca vor exista.

Mihai Marcu spunea...

scaderea evaziunii este una dintre consecinte.

practic, pana acum, pe tot lantul de productie - distributie, se platea pret * 1.24. Acel 24% trebuie finantat, chiar daca temporar pentru o luna. Odata cu taxarea inversa, se plateste doar pret * 1.

Degeaba iti recuperezi TVA-ul peste 1 luna, daca nu ai bani sa-l platesti acum. Practic, cerintele de capital de lucru scad foarte mult.