marți, 24 mai 2011

Cand vor exploda datoriile suverane?

O firma insolventa poate trai mult si bine in "purgatoriu" atata vreme cat creditorii ei refuza sa accepte realitatea, sa-si marcheze pierderile si sa mearga mai departe.


Acelasi lucru se intampla si cu tarile. Italia, Grecia, Irlanda, Belgia, Spania pot amana suficient de mult timp orice discutie pe tema datoriilor publice nesustenabile atata vreme cat creditorii se fac ca nu vad problema si isi primesc dobanda an de an.

Individual, o tara ca Grecia ar fi dat faliment mult mai repede acum 40 de ani, creditorii si-ar fi recunoscut pierderile, Grecia ar fi fost exclusa de pe pietele de capital internationale pentru o perioada. Acum, exista si un factor politic: esecul Greciei este si esecul zonei EURO. Va mai dura ceva timp pana cand sa se ajunga la un consens daca EURO este un esec sau nu.Avantajul intamplator al Romaniei este faptul ca nu suntem in zona euro iar datoria publica este inca redusa la sub 40% din PIB. Problema principala este nu dimensiunea datoriei ci maturitatea scurta a acestei datorii.


Din experienta proprie, nu am vazut nicio firma, dar absolut niciuna, care sa-si rezolve pe termen scurt problema datoriilor prin derularea normala a afacerilor. Solutia pe termen scurt este ingaduinta creditorilor. Se pare ca in cazul Greciei timpul rabdarii se apropie de sfarsit.

(sursa ambelor grafice: The Economist)

Niciun comentariu: