marți, 12 aprilie 2011

"Stagflatia"

Cu doar 6 luni intarziere, FT si restul presei romanesti descopera ca in Romania exista stagflatie. Din pacate momentul este oarecum ratat: odata ce PIB-ul va marca o iesire tehnica din recesiune, stagflatia isi traieste oficial sfarsitul. Va exista inflatie dar si crestere economica.

Astept cu interes momentul cand ziarele vor descoperi dobanzile real-negative de -3% si transferul considerabil de avutie de la populatie / firme catre stat, prin inflatie.

3 comentarii:

bogdan spunea...

Ash face citeva remarci despre inflatie...
In momentul de fata inflatia in Romania este o asha numita inflatie statistica, si nu una determinata de cresterea masei monetare.

daca ne uitam cu atentie ce a determinat inflatia de 8% in 2010, observam ca 2.5 reprezinta cresterea TVA si inca vro 1-2 cresterea accizelor (tigari, alcool, combustibili). Ori asta e inflatie statistica, pentru ca nu e determinata cresterea masei monetare, ci de taxe si impozite marite.
Cu alte cuvinte, leul nu s-a devalorizat, dar produsele sunt mai scumpe pentru ca statul a marit taxele.

Iar stagflatia se refera la componenta de inflatie reprezentata de cresterea masei monetare...

Si apropo, de aia si accepta bancile sa imprumute statul cu 7% dobanda, pentru ca stiu ca inflatia nu vine dintr-un leu mai putin valoros...

Mircea spunea...

Imi pare rau ca vocea ta nu se aude peste ocean. Ne ucide dezinfomarea. Oricum, apreciez din toata inima efortul tau de a aduce putina lumina.

Informatii-economice spunea...

Situatia actuala - inflatie + cadere economica se numeste chiar Slumpflatie...
Situatia in care vom ajunge cand vom avea crestere economica redusa e Stagflatia ...

Oare trebuie sa mai spun ca slumpflatia e probabil cel mai rau lucru care i se poate intampla unei tari?

Oare trebuie insa sa mai spun ca in ciuda slumpflatiei, strazile sunt pline de masini?... ciudat nu?

@ Bogdan, bancile imprumuta statul cu 7% pentru ca de la BNR isi iau si ele banutii cu 6%... Buna afacere as spune...

@Mihai - ce pacat ca despre experientele de peste ocean nu se aude nimic aici pe plaiuri mioritice... Din 2006-2007 in US se vorbea serios despre Subprime si de efectul lor nociv asupra economiei... la noi in 2009 s-a inceput programul prima casa... in ciuda efectelor...