luni, 28 martie 2011

Speculatorii pe curs - de ce apar?

Episoadele de atac asupra monedei nationale se soldeaza cu infierari in presa si la televizor a speculatorilor rai cu suflet negru care ataca leul si piciorul de plai mioritic.


Situatia nu este atat de simpla. Sa luam o situatie ipotetica:

1 - dobanzile la euro sunt minuscule, 2% - 3%;

2 - un investitor observa ca dobanzile la lei sunt de 7% (sau 8% la fondurile monetare), iar leul este stabil sau se apreciaza fata de euro;

3 - vine cu 10 milioane euro, ii schimba in lei (cursul se apreciaza sau mai rau, BNR cumpara euro pentru ca leul sa nu se aprecieze prea tare), ii plaseaza cu 8% pe an

4 - cand isi face exit-ul, vinde leii (cursul e stabil, nu uitati), recupereaza aceeasi suma in euro (sau mai mare, daca leul se apreciaza), isi ia inclusiv dobanda de 8% p.a. si pleaca fericit cu un randament greu de obtinut in tara de origine.

Operatia se numeste carry-trade. Cand exit-ul de la punctul 4 se face in turma si cumparari masive de euro si vanzari de lei, leul se devalorizeaza brusc si ziarele incep sa identifice omul negru - speculatorii, fara a se vedea ca de fapt, au existat un intreg set de disfunctionalitati (cursuri incorecte, necorectate de diferentialul de dobanzi) care s-au acumulat in timp si culmineaza cu "atacul speculativ".

4 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

Jocul monetar este un joc cu suma zero. Deci ori pierd speculatorii, ori BNR, ori cei care au lei (populatia).

BNR cumpara EUR la curs mic si ii vinde la un curs mai mare. Deci nu pierde bani.

Sa inteleg ca are loc un transfer de bogatie dinspre detinatorii de lei catre speculatori- din cauza dobanzilor ridicate la leu?

PS: sper ca in iulie-august cand efectul inflationist al cresterii TVA va disparea...dobanzile la leu se vor duce catre 4-5%.

Mihai Marcu spunea...

cel mai des pierde populatia. Nu imi fac probleme mari pentru BNR :)

Anonim spunea...

Daca dobanzile sunt corecte, asta nu e speculatie ci investitie in conditii de risc ridicat.

Speculatie e atunci cand se anticipeaza miscari ale cursului si se cumpara/vinde pentru a profita din respectivele miscari.

Atac e atunci cand se provoaca intentionat miscarile de curs pentru a crea ocaziile de profit.

Aer conditionat spunea...

Sunt de acord cu Marcu. Populatia pierde din toata afacerea asta.