miercuri, 23 martie 2011

Reesalonarea datoriilor fiscale

O lege care sa reglementeze reesalonarea datoriilor fiscale era demult necesara. Multi comentatori au deplans faptul ca legea nu este aplicabila masei largi de contribuabili.

Este perfect adevarat. Legea este utila pentru companiile foarte mici si pentru companiile foarte mari, cu probleme economice majore. Utilitatea (ne)declarata a acestei legi este de a ajuta restructurarea unor companii cu probleme economice, astfel incat deciziile ANAF sa poata fi predictibile si pentru restul creditorilor. Pana acum, orice incercare de a restructura o firma in dificultate cu datorii la fisc se lovea de o problema: nimeni nu stia sigur ce va face ANAF? Va executa silit, va pune sechestru, va solicita insolventa?

Din pacate, legea aduce un avantaj pentru Fisc: prin solicitarea de garantii de 140%, ANAF se transforma intr-un creditor supra garantat; va fi creditorul care-si va recupera cel mai mult in procedurile de insolventa. Practic ANAF isi intareste extrem de mult pozitia fata de ceilalti creditori; statul devine creditorul cu senioritate maxima.

Teoria suna bine, dar practic, nivelul foarte mare de garantii solicitat inseamna ca insolventa ramane singura solutie legala. Am mari dubii ca bancile vor accepta cu usurinta aparitia unui creditor, supra-garantat, cu atat mai mult cu cat nu stiu sa existe vreo restructurare reusita in Romania (si sunt putine) care sa se fi facut fara acordul bancilor creditoare.

O astfel de lege este oarecum incorecta fata de restul celor ce-si platesc taxele la timp si corect, insa nu trebuie uitat scopul principal - restructurarea "out of court" a firmelor cu probleme economice.

Niciun comentariu: