joi, 24 martie 2011

O noua sansa pentru "Prima Casa"

Agitatia disperata "se termina plafonul" demonstreaza importanta cruciala a programului Prima Casa in pastrarea aparentelor de stabilizare a preturilor imobiliarului rezidential.


Practic, piata rezidentiala este in coma iar guvernul pompeaza oxigen prin livrarea de bani fara risc catre populatie, prin intermediul bancilor.

Acum cand se pune problema ca statul sa garanteze doar 50% din plafon, clientii vor descoperi brusc ca regulile se schimba. Aceasta este si marea sansa de a repara programul "Prima Casa".

Marea problema a programului este avansul prea redus; 5% este avans de credit subprime. Cand riscul va fi suportat de banci, nu va fi posibil sa se ofere aceleasi dobanzi in conditiile unui avans de 5%. Cel mai probabil, avansul ar trebui sa fie minim 10% - 15% pentru ca creditul sa nu ajunga in default cu prima ocazie.

13 comentarii:

Costin Mihalcea spunea...

mda,fiecare isi da cu parerea............experti nu avem sau aia nu au habar , deci, nu sunt experti.De unde bani de avans??din doua salarii de cate 2000 ron nu strangi in veci 7000 euro avans

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

Bine că, citez "nu strangi in veci 7000 euro avans" dar, ca fazan, te gândești că-ți iei cloacă cu 60.000 euro

Pe de altă parte te întrebi indignat, citez "De unde bani de avans???"

Vin eu și te întreb:
Dacă nu ai bani de avans, de unde ai bani de cloacă?
Dacă nu ai bani de avans cum îți permiți să te gândești că îți permiți o cloacă?
etc

Lojică de fazan obosit neuronal.

Mihai Marcu spunea...

costin, mobutu a intrebat foarte bine:

2000 ron salariu. Rata ar trebui sa fie 35%, deci cam 700 RON. La astfel de sume, o variatie a leului sau a dobanzilor in sus il poate lasa pe imprumutat fara bani de mancare.

dragon spunea...

Eu am o premiza foarte simpla. Orice bun, oricat de mult ti-ai dori (casa nu e investitie!!!).. daca nu-ti permiti din economiile facute in maxim 5 ani, inseamna ca nu-ti permiti. Punct!

Informatii-economice spunea...

Foarte multi pleaca de la premisa ca programul prima casa e un program "social"... NU ESTE!
Este doar un alt program prin care fiecare vrea sa traiasca pe spinarea celorlalti dar intr-un final toti observa ca principalii castigatori sunt bancile si "dezvoltatorii imobiliari".

Cat de bine trebuie sa fie pentru un "rechin imobiliar" ca bancul de "pestisori" sa vina spre el si in apropiere sa se si condimenteze pentru a fi chiar mai buni la gust...???!!!

dragon spunea...

@Informatii-economice: pai asta e definitia a unui program social.. ca unii traiesc pe spinarea altora..

Informatii-economice spunea...

@Dragon - un economist francez dadea o definitie a "socialismului" spunand ce e "acea inventie prin care toti oamenii ajung sa creada ca vor putea trai pe spinarea tuturor celorlalti"...
Acelasi economist francez tragea si concluzia: Intr-un final toti cei care se bucura crezand ca pacalesc pe ceilalti se trezesc ca sunt de fapt pacaliti si ca doar un numar mic de oameni traiesc pe spinarea celorlalti... si traiesc bine!

dragon spunea...

@info De acord! Si acuma analizand situatia din .ro, ajungem la concluzia ca tot un fel de socialism avem si acum :(

Informatii-economice spunea...

@Dragon - Nu te intrista... daca ne uitam la cele mai "liberale" tari, vedem cum au privatizat profiturile dupa care au nationalizat costurile atunci cand au aparut probleme...
Toate tarile sunt cam la fel doar ca intr-unele oamenii au parerea ca sunt mai liberi!

dragon spunea...

@info: Iarasi de acord, nu degeaba zic de Uniunea Sovietica Europeana, mai in gluma, mai in serios, si nici cu SUA nu-mi e rusine.
Din pacate statul liberal si libertatea sunt inca mituri..

Anonim spunea...

Ce coma oameni buni... nesimtire pe fata !!
Vreau un apartament cu doua camere in zona in care stau acum (Otopeni). As putea da un avans de 25 - 30 %. Problema este ca pretul pentru un apartament de 2 camere nou(relativ au 2-4 ani vechime) este de la 71 la 90 mii euro!!. Exceptand unul care este in oras (sa zicem in zona a doua, nu centrala) celalalt este in camp langa un canal de dejectii iar al treilea la capatul orasului, vecin cu aeroportul (militar nu civil, sa vezi ce liniste este cand aterizeaza avionul!!)
Iar din cauza astora precum si a programului "prima casa" cei din oras vand apartamentele cu doua camere (vechime 24 ani)cu 60-65 mii euro (in conditiile in care multe sunt cazaturi care necesita investitii consistente)
Stai sa te crucesti cand iti spune unul ca are terasa stricata (acoperisul stil terasa) dar ca, nu-i problema,cu 2000 de euro este ca nou !!!
Nu le urez decat ca programul "primul faliment" sa aiba un succes colosal pentru toti !!

Informatii-economice spunea...

@Anonim... falimentul acestui program inseamna de fapt ca noi toti trebuie sa scoatem bani din buzunar ca sa platim pierderile!
Ai grija ce iti doresti!