marți, 29 martie 2011

De ce esueaza firmele romanesti?

Din experienta proprie, 95% din insolventele / falimentele firmelor cu credite bancare au o singura cauza: investitiile prost gandite si neproductive.


Firme romanesti cu un model de business bun si sustenabil esueaza lamentabil deoarece se lanseaza in proiecte de investitii nebunesti, fara a fi fundamentate. Decizia de investitie adeseori este luata de un singur om (asociatul firmei, care este si administrator), fara niciun calcul realist, pe baza domeniilor care sunt la moda zilei (imobiliare, eoliene), indiferent de obiectul de activitate al firmei.

Investitiile facute fara niciun fundament devin apoi pietrele de moara care scufunda firmele: investitia este terminata, banii sunt cheltuiti dar rezultatele intarzie sa apara. Creditele de invesitii trebuie rambursate, banii nu exista, iar de aici pana la insolventa nu mai este decat o chestiune de timp.

Extrem de rar am vazut cazuri cand creditele in default sunt overdraft-uri / linii de credit. Investitiile dupa ureche sunt cele care ingroapa definitiv companiile.

18 comentarii:

florin spunea...

Slabuta analiza. Ati bagat in aceeasi oala mai multe categorii de "esece".
Mi s-ar fi parut interesant de vazut cate dintre falimente au fost provocate de implicarea in domenii total necunoscute.

bogdan spunea...

Se numeste management defectuos. Deciziile privind functionarea / investitiile / dezvoltarea sunt luate dupa ureche, exact cum vedem ca se intimpla in fotbal. Cam asta e nivelul de competenta al unei parti din patronatul roman.
Partea buna e ca economia de piata curata singura padurea de uscaturi. Toate afacerile astea dispar incet, incet, iar locul lor e luat de cei care reusesc sa fie eficienti.
Personal am 2 amici cu firme care mi-au declarat ca pe ei criza i-a ajutat pentru partea agresiva a concurentei a disparut.

Anonim spunea...

Cred ca principalul motiv pentru care esueaza firmele romanesti este lipsa sustinerii politice.
O firma cu sustinere politica, de exemplu apartinand fiului unui parlamentar nu are concurenta, indiferent de management.
In cazul in care aceasta sustinere lipseste, cea mai inspirata decizie manageriala este asocierea cu o astfel de persoana. Restul sunt amanunte.

Anonim spunea...

95% din firmele romanesti care dau faliment sunt in buda pentru ca nu-si pot acoperi investitiile din profit?
pai daca dau faliment e clar ca au o problema cu creditorii.. unde e marea revelatie?

Hentai Master spunea...

Rar mi-a fost dat sa citesc ceva mai prost. Rusine Hotnews, ca preluati asemenea mizerii.

John Galt spunea...

Motiv pentru care baietii umfla devizele de 2 3 ori, fac lucrarile cu firma cumnatului, nevestei etc, si isi trag profitul din overprice-ul chiar in momentul investitiei, fara nici un risc.

Stai sa vezi proiecte europene ce altfel nici nu ar fi aparut respectiv discount-uri de neam prost.

Partea proasta e ca bizonul de rand chiar incepe sa creada ca un sant costa zece milioane pe metru liniar, ca o caramida e doua mii de euro, mp e 1200 samd.

Mihai Marcu spunea...

bineinteles ca analiza este simpla.

am exemple de ferme zootehnice care face un bloc,folosind capitalul de lucru. De ce? Pentru ca in 2007 toata lumea facea imobiliare.

am exemple de firme cu investitii enorme in fabrici, ce lucreaza la 1% din capacitate.

am exemple si de care a zis John Galt - fraude pur si simplu.

Intotdeauna supra-indatorarea a venit din creditele de investitii nefundamentate. O doua cauza a esecului sunt investitiile mari pentru care nu exista capital de lucru.

Daca va veti uita la falimentele / insolventele marilor firme veti gasi intotdeauna un proiect masiv de investitii care a pus cruce firmei.

Mihai Marcu spunea...

@florin - am privit problema dpdv al unei banci - nu ma intreba de ce :)

Nu ma intereseaza prea mult de ce esueaza un start-up sau un mic IMM care nu si-a incasat la timp facturile.

In conditiile in care in Romania firmele peste o anumita dimensiune se finanteaza prin banci, nu prin fonduri de VC / capitaluri proprii, principala cauza a esecului sunt investitiile facute in anii cand intamplator se atinge un maxim de vanzari, considerat ca nivel de baza.

Bogdan a numit corect problema - este management defectuos. In postul de maine o sa explic si de ce revenirea economiei nu va avea rezultatele scontate pentru o parte din firmele cu probleme.

Ciucu spunea...

Firmele romanesti esueaza din cauza birocratiei gaunoase, a poverilor administrative si mai ales din cauza fiscalitatiii aberante mai ales in ceea ce priveste costul muncii. Munca este suprataxata.

Mihai Marcu spunea...

nu este adevarat. astea sunt povesti si impresii facute pe baza discutiilor de la televizor.

Anonim spunea...

Am lucrat la directia de recuperari creante pentru o banca foarte mare.
Un numar urias de linii sau overdrafturi au intrat la restanta. mai ales a acelora care au riscat vazand ca afacerea le merge insa au fost prinsi cu c...ii in vine de criza.
E adevarat ca sunt si 'investitori' care au trecut de la vanzarea de mici la cumparare de autocisterne sau de la vanzatori de benzina la acvacultura dar astia sunt destul de putini. In general oamenii si-au pastrat simtul realitatii desi multi nu concepeau ca ei sa greseasca.

ek spunea...

Ar fi interesant de vazut si cine/de ce a reusit - ca sa vedem imaginea completa a mediului de business romanesc.

Mihai Marcu spunea...

@anonim - de ce au intrat overdraft-urile la restanta? S-a respectat destinatia creditului sau au fost folosite pentru investitii?

Este evident ca atunci cand iei overdraft de 100% din CA esti vulnerabil la orice scadere a cifrei de afaceri.

Anonim spunea...

De fapt problema acestor antreprenori nu este investitia in sine ci lipsa de experienta. Majoritatea se lanseaza in afaceri cu bani castigati din diverse tunuri sau primiti de la parinti.. easy come, easy go..

Da faliment un inginer agronom daca investe intr-o ferma? un bucatar care deschide un restaurant? Putin probabil... Dar un Patriciu care a facut profit pe spinarea statului? Mic.ro arata clar cat de incapabil este patronul intr-un mediu concurential.

Firmele romanesti nu esueaza. Bizonii care au castigat bani prea usor ii pierd la fel de usor.

i-conomics spunea...

Firmele romanesti esueaza deoarece:

1. Inflatia ce decapitealizeaza firmele si inhiba tehnologizarea deci eficientizarea.
2. Suprataxarea omului de rand, stirbindui acestuia sansa de a cumpara macar junate din ceea ce produce.
3. Lipsa de activitate a autoritatilor statului ce trebuie sa asigure competitie loiala... in lipsa firmele externe fac ravagiu .. cele autohtone nu au nici o sansa..
4. Si.. da... afaceri negandite. dar aici filtrul economiei de piata ar trebuii sa isi spuna cuvatul.. din pacate singurii care au bani de investitii sunt cei care au facut banii din furt sau tunuri.. ca urmare .. odata pusi in fata competitiei reale dau chix in trei pasi si doua miscari..

catalin spunea...

Firmele romanesti nu esueaza din cauza lui x-y-z ci dn cauza sistemului lor intern; pe scurt:
1. seful--las ca eu stiu cum e bine(romanul le stie pe toate din 1 zi fara sa citeasca0
2. seful-las ca merge si asa( de ce sa faci tot ce trebuie cand poti obtine aceeasi bani cu jumatate de munca)
3.seful-as vrea ca intr-o luna sami iau mertan ,apoi in 6 luni vila apoi intrun an poate imi fac si un hotel
4.angajatul- bagamias in el de salariu minim , atata iau atata dau
5.statul-iti trebuie tva ..asteapta si tu vreo 2 ani ,dai faliment si poate til vom da

si lista continua

NOTA: toate cele mai sus enumerate nu influenteaza atunci cand..lucrarea se face in partid..pt ca banii sunt deja luati poate inate ca lucrarea sa inceapa..

catalin spunea...

IDEEA ESTE UNA...GUVERNUL ACTUAL NE FURA TARA..IN TIMP CE EL NE TINE OCUPATI MARILE COMPANII DE AFARA ISI FAC TREABA..IN CURAND VOM FI DOAR SCLAVI..INCA NU AM AJUNS LA FUNDUL SACULUI...DACA BASESCU NU IA ATITUDINE PENTRU CONSERVARE TARII..CEVA TREBUIE FACUT..SI ASTA REPEDE..II E FRICA ROMANULUI?NU CRED CA MAI ESTE LOC PENTRU ASA CEVA..PERSONAL cred AR TREBUI Ca romanii sa se trezeasca..BASESCU este depasit de situatie....

catalin spunea...

IDEEA ESTE UNA...GUVERNUL ACTUAL NE FURA TARA..IN TIMP CE EL NE TINE OCUPATI MARILE COMPANII DE AFARA ISI FAC TREABA..IN CURAND VOM FI DOAR SCLAVI..INCA NU AM AJUNS LA FUNDUL SACULUI...DACA BASESCU NU IA ATITUDINE PENTRU CONSERVARE TARII..CEVA TREBUIE FACUT..SI ASTA REPEDE..II E FRICA ROMANULUI?NU CRED CA MAI ESTE LOC PENTRU ASA CEVA..PERSONAL cred AR TREBUI Ca romanii sa se trezeasca..BASESCU este depasit de situatie....