sâmbătă, 26 martie 2011

Cultura falimentelor in Romania

In primii ani din criza s-a pus intrebarea "Unde sunt marii nostri faliti" sau se anticipa momentul unui val masiv de executari silite din banci. Acest scenariu este dintr-o alta lume, cea anglo-saxona, mult mai mediatizata si prezenta in stiri dar total opusa a ce exista in Romania.


Vedem la televizor ca in SUA si mai putin in UK au existat: falimente masive ale bancilor (Lehman), preluari de banci, cartiere intregi de case executate si case la 1 dolar.

In Anglia, te duci la culcare ca actionar al companiei cu dificultati si te scoli a doua zi dimineata fara nimic, dupa ce creditorii isi pun in aplicare planul de restructurare.

Tot ce-am scris mai sus este scenariu SF pentru Romania (si pentru Europa continentala). Legislatia romana il apara pe debitor, pe cel care datoreaza bani. De asemenea, spre deosebire de SUA/UK, bancile din Europa vor face totul sa salveze o companie cu probleme, pastrand actionarii actuali.Executarile silite sunt inca rare si greoaie, din cauza pietei fara adancime financiara.

Spre deosebire de US/UK, unde sistemul se curata dureros dar oarecum transparent si in etape, in Romania (si nu doar) riscurile se acumuleaza in liniste, dand impresia ca nu se intampla nimic si erup brusc.

2 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

"si erup brusc"

cred ca anul asta o sa avem ceva eruptii

Mihai Marcu spunea...

si eu cred, pentru ca morcovul din fata creditorilor este "vine cresterea economica, ne revenim, nu declansati insolventa", cand de fapt problemele nu tin neaparat doar de economie.