vineri, 25 martie 2011

Aritmetica inselatoare

In diverse articole din presa, citim despre actiuni listate pe BVB cu cresteri fulgeratoare in ultima luna, despre posibilitatea atat de simpla de a dubla banii.

La orice moment din timp, pe anumite intervale bine stabilite, putem gasi actiuni / active care cresc fulgerator. Exista o mare problema: astfel de evolutii se identifica doar in restrospectiva si nu au nicio utilitate practica pentru un posibil investitor. Este o eroare logica bine cunoscuta, cand se presupune ca trecutul era de fapt mai predictibil decat in realitate. Pare acum evident ca trebuiau cumparate case / apartamente in 2003 si vandute in 2007, dar in 2003, decizia nu era atat de simpla.

Este cea mai mare greseala sa analizam o actiune pentru un interval scurt de timp si sa presupunem ca-si va continua cresterile. Daca in articolul de mai sus actiunile ar fi fost analizate pe o perioada de 1 an, atunci un rezultatele ar fi indicat o pierdere.

2 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

Un comentariu: nu investesti in actiunile care au avut deja crestere, ci in cele care au potential de crestere (nu au crescut inca).

E o greseala sa cumperi actiuni scumpe care au avut cresteri mari in perioade scurte de timp. Potentialul de scadere este mult mai mare decat cel de crestere (ca regula generala, cu exceptii bineinteles).

Mihai Marcu spunea...

perfect de acord, chiar daca partea grea este sa gasesti actiunile cu potential de crestere :)