marți, 16 noiembrie 2010

De citit - Geopolitical Journey - Romania

Un articol extraordinar de brutal prin sinceritate si prin concluziile negre pe care le trage: - Geopolitical Journey - Romania. Mentalitatea de stat esuat menita sa ascunda "miracolul" existentei Romaniei nu este suficienta ca sa ne ascunda de istorie.

The Romanians emerged from a world of horror, some of it of their own making. They fear themselves perhaps more than they fear others. For them, becoming European is both a form of therapy and something that will restrain the demons within and without. When you live with bad memories, you live with the shadows of reality. For the Romanians, illusory solutions to haunting memories make a great deal of sense.

It makes sense until war comes, and in this part of the world, the coming of war has been the one certainty since before the Romans. It is only a question of when, with whom and what your own fate will be when it arrives. The Romanians believe with religious fervor that these things will be left behind if they become part of Europe. I am more skeptical. I had thought that Romania’s problem was that it was part of Europe, a weak power surrounded by stronger ones. They seem to believe that their solution is to be part of Europe, a weak power surrounded by stronger ones.

Later edit: vezi si interviul lui Friedman acordat Hotnews.

9 comentarii:

Anonim spunea...

obiectiv, dar la noi in tara nu mai are nimeni mintea limpede sa vada lucrurile in felul acesta. Trebuie sa te chinui sa-i intelegi punctul de vedere da pai sa mai pui si ceva in aplicare

alex@formidabilii.org spunea...

Plin de gogosi...

Alex Nicolin spunea...

Scuze ieftine si atat - paca ar fi scris un roman articolul asta si nu un american [cu origini maghiare], in asa hal plange de mila noastra. In loc sa ne fofilam de responsabilitati gudurandu-ne pe la un stapan sau altul precum cainele de pripas, mai bine am pune mana sa schimbam ceva, nu sa asteptam sa ne dea NATO si UE un os. Mentalitatile defetiste si abordarile fataliste sunt bune doar pentru sclavi si milogi, nu pentru cei care vor sa reuseasca cu adevarat!

Dupa cum se spune in popor pestele de la cap se impute, iar "capul" natiunii - clasa politica - nu numai ca s-a imputit, dar a facut si viermi. Oligarhia post-comunista (oameni noi cu aceleasi mentalitati) pe care o ducem in spate ne imputineaza zi de zi sansele de reusita, prin impunerea de oprelisti nefiresti si prin jaful nemilor la care suntem supusi toti, zi de zi si an de an. Atata timp cat nu se va gasi cineva care sa reteze putreziciunea dintr-o lovitura nu vom avea nicio sansa de insanatosire.

Pana nu va exista o ruptura brutala si definitiva cu trecutul si cu mentalitatile acestuia, Romania va ramane "ratacita in tranzitie" pe perioada nedeterminata. Din pacate insa, romanii, ca orice alt popor de altfel au exact stapanii pe care ii merita. Prin lipsa de curaj si de determinare, oamenii de rand sunt cumplici la agresiunea asupra lor. Dupa parerea mea, romanii in ansamblul lor, sunt mult prea toleranti cu cei care isi bat joc de ei - in loc sa le aplice rapid o bata in cap, ei se multumesc sa ii injure in san (vezi reactia ungurilor la minciunile lui Gyurcsany vs. reactia romanilor la nesimtirea si ticalosia mult mai "groasa" a politicienilor autohtoni).

alex.dumitrascu spunea...

Romania ar fi trebuit sa apartina Europei in felul in care apartine Elvetia.
Si in afara de asta nu exista criterii pertinente pentru a clasifica tarile in "slabe" si "puternice".
Putem vorbi insa despre state suverane si state "semisuverane".
Romania cred ca este suverana in felul Andorrei. Numai ca in Andorra coprint este presedintele Frantei, chestie onorabila, iar in Romania copresedinte este Jeffrey Franks.

Mihai Marcu spunea...

sincer, nu e corect. cand dai bani, pui conditii. indiferent cui ii dai.

Anonim spunea...

Cred ca desi spune cateva adevaruri (mai degraba truisme) articolul este over-rated.
Sunt curios cum ar arata o analiza facuta in acelasi mod de catre George Friedman, dar despre statele unite.

Alexis spunea...

Romania este parte a Europei, prin cultura si istorie, chiar daca unora dintre europeni nu le place. Istoria europeana este prea plina de mizerie ca sa-si permita cineva cat de cat informat sa ne dea lectii. Nu suntem nici mai buni si nici mai rai decat altii. Suntem doar oameni, cu plusuri si minusuri, modelate de istorie. Daca am fi avut si noi 50 de ani de liniste dupa razboi am fi fost altfel. Mentalitatea de "slugoi" nu este tipic romaneasca, ci omeneasca. Au manifestat-o si italienii in vremea ducatelor, si francezii in diferite etape ale itoriei si toti europenii in general. Pentru cine are dubii, il sfatuiesc sa citeasca macar 30 de pagini din De bello gallico de Caesar si va vedea ca totul porneste inca din negura vremurilor. Asa ca puneti fratilor mana si fiti mai buni si vedeti-va de treaba, adica fiti mai patrioti in tot ce faceti. Spiritul civic nu este ceva demodat.

Anonim spunea...

In istorie am avut si noi oameni dintr-o bucata, care au trecut peste "eu imi apar saracia si nevoiele si neamul" si au vazut mai departe, insa norocul a fost de scurta durata.
Niciodata nu e prea tarziu iar tot ce putem face pentru a ne spala de imaginea zugravita este sa fim agresivi in economie, indrazneti in politica si nebuni in tehnologie.

alex.dumitrascu spunea...

AH1N1 REVINE IN FORTA:

http://www.guvernarea.ro/financiar-imobiliar/forum/viewtopic.php?p=9806#9806

Am ajuns sa vorbesc singur nu numai pe forum dar si pe blogurile altora.
E ceva dubios in linistea asta.