sâmbătă, 2 octombrie 2010

Weekend Movie - Ce este austeritatea bugetara

Un film foarte educativ despre criza datoriilor suverane.WatsonMedia presents Mark Blyth on Austerity from The Global Conversation on Vimeo.

4 comentarii:

P. spunea...

Daca un guvern/natiune/inddivid/entitate se auto-sustine, nu trebuie sa se auto-pedepseasca. Cum maj tarilor or ajuns sa traiasca din imprumuturi, suntem la mila celor care platesc pensiile noastre.

Alex Nicolin spunea...

O explicatie mecanicista, fara prea mult merit economic, care confunda inca de la inceput cauza cu efectul. Faptul ca orice cheltuiala a statului se face pe seama reducerii cheltuielilor in sectorul privat, fie voluntara - achizitia de titluri de stat fie, cel mai des involuntar, prin cresterea impozitelor. In plus multiplicatorul cheltuielilor statului este subunitar, sau chiar negativ, deci o reducere a cheltuielilor statului este mai buna decat una a cheltuielilor private. Mai mult, in cazul unei recesiuni, cheltuielile private se contracta mult mai repede decat cheltuielile statului si "funia" nu se rupe. Daca sectorul privat e capabil de sacrificii importante, de ce nu ar fi si guvernul?

Dimensiunea si structura reducerilor de cheltuieli practicate de majoritatea guvernelor vor scadea oarecum deficitele, insa ceea ce trebuie facut este ajungerea si mentinerea pe excedent timp de cativa ani pentru a permite plata datoriilor si reducerea acestora pana la un nivel mai rezonabil. Ceea ce refuza sa inteleaga guvernantii este ca un morman de datorie publica nu face decat sa alunge investitorii, care pe buna dreptate, sunt convinsi ca acesta va cadea la un moment dat in spinarea lor sub forma de taxe impovaratoare. Problema e ca datoriile respective cresteau chiar si in perioada de "boom" datorita politicii de cheltuieli determinata nu de ratiuni economice, ci de populism. Sistemul trebuie reproiectat din temelii.

Cred ca Germania a facut ceea ce trebuia facut prin impunerea austeritatii bugetare, insa nici acolo nu s-a mers suficient de departe. Mai este mult de lucru in directia asta. Cat despre ceilati, ce sa mai spunem. Daca ar fi sa ne luam dupa vorbitorul din film, probabil exercitiul bugetar al US este cel mai intelept. La fiecare $1 din taxe, guvernul cheltuie in prezent inca unul scos "din palarie", in conditiile in care datoria urca rapid pre 100% PIB (bugetul este cam 25% din PIB, iar deficitul - 12%). Problema chelturielilor bugetare mari, care produc deficite, este ca acestea trebuie acoperite fie prin inflatie, fie prin imprumuturi. Insa inflatia duce pe termen lung la sleirea economiei, prin vicierea calculului economic al intreprinzatorilor, iar imprumuturile nu pot crste la nesfarsit, pentru ca la un moment dat creditorii vor refuza sa mai "cumpere" datorie guvernamentala (vezi. micul "razboi" dintre China si USA).

John Galt spunea...

Ghilimele trebuia sa pui la "micul" si nu la razboi, plus ca nu e intre China si US ci intre China si US vs "restul lumii".

Daca nivelul cheltuielilor bugetare ar fi stabilit prin Constitutie (si garantat cu paduri, dealuri si zacaminte), daca ar privatiza TOATE serviciile oferite de stat samd, uite ca datoria ar putea fi si de 5X mai mare ca PIB-ul, indiferent de stat. Investitorii ar avea garantia ca moneda nu va avea parte de inflatie ba chiar din contra, poate se va aprecia (chiar daca e nasol in interior).

Asta nu se va intampla. Deficitele mari au inceput sa fie regula de vro 2-3 ani, de cand cu "razboiul". E foarte greu sa mai opresti acum ceva.

Mai mult ca sigur se va ajunge la o vanzare de tip fire sale + pistol la tampla, adica intr-un final tot la privatizarea "spatiului aerian"
:D si la limitarea institutiilor statului/disparitia unor state/recunoasterea infrangerii/renuntarea la populism si protectionism, adica Volens Nolens treaba e sigura pe termen lung.

Singura variabila e cat de repede inteleg guvernantii ca totalitarismul si interventionismul pompieristic nu ajuta cu nimic, ca ar trebui sa lase egalitarismul pentru secolul trecut.

Alex Nicolin spunea...

@JohnGalt

Politicienii ar ramane someri daca ar fi sa liberalizeze, privatizeze si sa renunte la "politicile economice". De multe ori ei creeaza constient sau mai ales inconstient (din cauza incompetentei) probleme pentru a avea apoi ce sa "rezolve". Ei sunt ca pompierii care dau singuri foc pentru a avea ce stinge. Doar ca de multe ori confunda cisterna de la benzinarie cu masina de pompieri :)