luni, 11 octombrie 2010

Stagflatie

Cifrele de inflatie pe septembrie sunt mai proaste decat ma asteptam. Inflatia este mai mare decat asteptarile, economia scade, iar somajul se mentine in continuare la 7.35%.

Se incearca stimularea economiei prin pastrarea unor dobanzi mici la lei, astfel incat creditele ieftine sa aiba un efect in economie. BNR si-a indeplinit sarcina - avem dobanzi real-negative la depozite, si in ciuda inflatiei ,ari, nu a crescut ratele de referinta. Ce face BNR nu este nici pe departe suficient; politica fiscala a guvernului nu poate fi balansata de politica monetara, indiferent cat de relaxata ar fi ea.

Dobanzile mici la leu in acest moment nu pot contrabalansa scaderea salariilor cu 25%, cresterea TVA, viitoarele impozite progresive si dependenta de capitaluri straine.

Pe termen mediu si lung nicio strategie care ar presupune cresterea inflatiei nu este corecta. Inflatia trebuie mentinuta jos indiferent de consecintele pe termen scurt, pentru ca intr-un interval de 1 - 2 ani costul creditelor in lei sa devina atractiv.

18 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

Dobanzile mici la leu sunt doar intre banci. In lumea reala (a companiilor si pers fizice) dobanzile la creditele in lei sunt inca foarte mari (13-14% cel putin la credite ipotecare).

Mihai Marcu spunea...

creditele pe termen scurt in lei nu au marje atat de rele.

alex@formidabilii.org spunea...

ce inseamna termen scurt?

Anonim spunea...

Apar cateva erori in articol. V-as ruga sa precizati adevarata rata a somajului in Romania- de aproape 18% si nu ce se publica in statisticile oficiale menite sa linisteasca populatia.De ce spuneti ca o strategie ce vizeaza cresterea inflatiei nu este corecta? Ar creste astfel exporturile datorita devalorizarii monedei nationale, singura solutie viabila pentru producatori, pentru ca piata romaneasca este in cadere abrupta si sanse de redresare pe termen mediu si as crede ca si mediu nu exista. Motivele pentru care BNR tine dobanzile jos sunt generate de:1.teama de a nu-i distruge pe cei care au credite imobiliare, ce ar afecta in mod negativ randamentele bancilor pe piata locala;2. scaderea puterii de cumparare a populatiei cu un nivel de venit redus.
Dar la cei care produc valoare adaugata in economie, la producatori de ce nu se gandeste nimeni?

Ionut spunea...

BNR si-a indeplinit sarcina - avem dobanzi real-negative la depozite ...
Iarasi? Inflatie anualizata: 7.77%, dobinda la depozite noi cu durata initiala septembrie 2009: 10,18%. Unde e aici dobinda real negativa?

Anonim spunea...

As vrea ca romanii sa fie informati si in ceea ce priveste asigurarile auto si drepturile pe care le au cand isi cer despagubirile.

Fara sa vreau sa fac promo aiurea, va invit pe www.asigurareamasinilor.ro sa va informati!

Este cel putin la fel de important ca atunci cand vorbim despre credite.

Numai bine

Mihai Marcu spunea...

@ionut - iarasi.

din iulie 2010 avem dobanzi real negative.

cine si-a facut un depozit nou in lei la 01.08.2010 a primit dobanda 6.56% pe an.

inflatia - 7.58%.

daca calculezi la luna, vei vedea ca pierzi bani.

Ionut spunea...

@Mihai - da, din iulie pina acum ai o dobinda real negativa, stiu foarte bine asta, am depozit la 3 luni scadent peste 3 zile cu 6.45% pe an; daca mi-as fi facut depozitul pe un an si nu pe 3 luni dobinda nu mai era real negativa; chiar si in conditiile astea dobinda la depozitul meu, anualizat, este real pozitiva.
Cine si-a facut un depozit nou la 1 august 2010 va primi dobinda la 1 august 2011 - atunci vom vedea daca dobinda a fost sau nu real negativa.

Alex Nicolin spunea...

Poate sa faca BNR inflatie ca-n USA ... pardon Zimbabwe (diferentele se estompeaza pe zi ce trece). Daca guvernul este cocalar si supraimpoziteaza munca mai rau ca in SE si DK, in conditiile in care productivitatea acesteia e oricum scazuta, relansarea va veni ca pastele cailor.

Incercarea de a compensa prin interventie monetara nu are nicio sansa de a ameliora situatia economica, pentru ca lipsa de viziune economica, iminenta principiilor socialiste, etatiste si mercanitiliste dupa care se ghideaza toate guvernele Romaniei din ultimii 20 de ani este in mod fundamental ostila initiativei private.

Ceea ce trebuie facut este taierea agresiva a costurilor, mergand pana la renuntarea la ideea falimentara de stat asistential, si taierea corespunzatoare a impozitelor. Dar asta nu este suficient. La fel de necesara este si schimbarea fundamentala a cadrului legal si institutional, simplificarea legilor si punerea in acord deplin a acestora cu dreptul de proprietate privata, si reducerea la maximum a birocratiei, urmata eventual de externalizarea elementelor ramase.

mobutu spunea...

nu uitati ca dobanzile sunt si impozitate cu 16%

Ionut spunea...

@mobutu
Daca dobanda e negativa inseamna ca primesti de fapt aia 16%, nu?

ALEX.DUMITRASCU spunea...

Companiile n-au nevoie de credite, nici nu le solicita.
Au nevoie de incredere, predictibilitate si climat de afaceri civilizat nu ca la coada vacii. Terorismul fiscal si admnistrativ muta afacerile si capitalurile spre taramuri mai propice.
Oricat de ciudat vi s-ar parea romanii mai au inca destul capital, dar nu si-l mai risca nimeni in Romania.
Asa ca reluarea creditarii este deocamdata unul din idealurile inutile ale guvernului si ale BNR.
E o prostie.

Anonim spunea...

@ionut
la 12.102009 robid 12m era 9.05%
Deci cam asta primeai pentru un depozit pe 12 luni, fara promotii sau banci grecesti.

9.05% minus impozitul iese 7.60%
Sub inflatia de 7.77 la suta.

Deci dobanda real negativa la lei, fara a mai lua in calcul riscul de depreciere al leului fata de alte valute.

Pai la euro 12M aveam dobanda real pozitiva , mare, si nici un risc de depreciere.

Ionut spunea...

@Anonim
De ce sa iau in calcul ROBID si nu dobinda medie pe depozitele noi? Ofertele si bancile grecesti nu fac parte din piata? Luna viitoare cind media pe ROBID e 9.60 si dobinda la depozitele noi 9.29 ce luam in consideratie?

Nu cumva impozitul se aplica cistigurilor din dobinzi dupa 1 iulie?

Problema mea cu Mihai este ca ia inflatia pe un an in urma, o compara cu dobinzile la depozitele noi si decreteaza dobinda real negativa. Nu, asta nu e corect. E posibill ca lunile viitoare sa ajungem si la dobinzi real negative an pe an, dar asta inca nu s-a intimplat.

Mihai Marcu spunea...

nu, eu iau dobanzile anuale din iulie 2010, impart la 12, scad impozitul si compar cu cat este inflatia in acea luna.

AristotelCostel spunea...

@mihai

... esti nedrept :D

la 1 august 2011 - atunci vom vedea daca dobinda a fost sau nu real negativa. ... la 8:00:01

Ionut spunea...

Mihai uite aici:
http://i53.tinypic.com/14kksq1.jpg
http://i53.tinypic.com/aoufer.jpg
http://i53.tinypic.com/118lpns.jpg
comparatii intre IPC lunar si dobinzile la depozitele noi cu perioada mai mica de un an in 2008, 2009, 2010.
Sper sa lamureasca lucrurile.

Mihai Marcu spunea...

@aristotel - m- am mai desteptat si eu :)

@ionut vei vedea in curand pe blog un nou calcul de dobanda pe blog, care va lua in calcul cds-urile pe leu.

la prima estimare, la o inflatie anuala de 8.5%, dobanda nominala ajustata la riscul suveran ar trebui sa fie approx 13.5%.