miercuri, 13 octombrie 2010

Despre inflatie (II)

Daca in luna septembrie 2010, la doar o luna de la reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, preturile alimentelor cresc peste asteptari, ce se va intampla atunci in ianuarie 2011 cand salariile vor creste cu 10%? Ce se va intampla cu inflatia in 2011 cand se vor reduce subventiile la incalzire?

In plus, deficitul comercial nu da semne de reducere, deficitul primelor 7 luni din 2010 fiind superior deficitului inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.Deja perioada de corectare naturala a dezechilibrelor pare a fi trecut.

Sa recapitulam - economia se comprima, preturile cresc, somajul ramane constant si deficitul comercial creste. Intre 2005 si 2008 pierderea de competitivitate a Romaniei a fost foarte mare, in special din cauza aprecierii leului (detalii maine) Pentru o scurta perioada de timp incepand cu 2009, am recuperat o parte din competitivitatea pierduta. Acum, se pare ca ne-am oprit.

5 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Ce determina cresterea preturilor (in cazul asta concret, nu la modul teoretic): raportul cerere-oferta sau costurile care stau la baza preturilor?

Mihai Marcu spunea...

- in mod normal, cererea din economie este slaba, dar e posibil sa atingem deja minimul de cerere.

- in cazul de fata, cresterea preturilor la mancare este atat importata cat si din cauze interne.

aceeasi situatie se intampla acum si in Estonia - dar exact aceeasi. Inflatie peste asteptari la alimente, cresteri de preturi la energie. Diferenta este ca noi nu vrem sa intram in zona euro acum.

http://www.zf.ro/business-international/scumpirea-porumbului-naste-temeri-privind-o-noua-criza-a-alimentelor-7470410

Anonim spunea...

ïntr-o agrciultura NEFISCALIZATA, intr-o distributie NEFISCALIZATA (inexistenta pietelor de gros) variatia preturilor este determinata de samsari (intamplator rromi?)si de controale inexistente ale autoritatilor locale. Am vazut in piete "producatori" aceeasi zilnic, care vindeau si rosii -in februarie- si grapefruit si pepeni si... Control? zero! numai urlete pe sticla ale sefilor sindicali de la Agrostar, ale lui Dragos Frumosu etc. Iar atunci cand SIMULTAN si cam in aceeasi proportie cresc preturile in hipermarketuri, Consiliul Concurentei DOARME (cine i-o fi platind somniferele)!! E drept ca justitia anuleaza sanctiunile consiliului concurentei, asa ca "trai neneaca"...

Anonim spunea...

1. cresterea incasarilor de tva.. intra mai multi in legalitate si cresc automat preturile
2. teoria presupune accesul la informatie(preturi) este implicit. este?

alex@formidabilii.org spunea...

Legat de preturile la alimente, e posibil intr-adevar sa existe probleme.

Problema nu vine din lipsa marfii din productie interna, ci din problemele la plati. Marii comercianti vor prefera siguranta platilor de la export unui pret poate mai mare dar cu incasare nesigura pe intern.