vineri, 8 octombrie 2010

De citit - The hi-tech miracle rescuing Ireland from a banking crisis

Din Telegraph, un articol concludent despre modalitatea prin care Irlanda iese din criza, in ciuda unei devalorizari interne semnificative si a unui pachet urias pentru salvarea bancilor. In Romania totusi, trebuie sa ne consolam cu axioma ca dezvoltarea vine doar din consum intern.

7 comentarii:

Dan Dar3 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan Dar3 spunea...

Irlanda are citeva chestii pe care Romania nu le are acum, si chiar daca incepe poate le va avea in 20 de ani:

1) low corporate tax rate (vin internationalele din IT, software, support, chimice, medicamente, etc ca viespile la miere);

2) forta de munca tinara si educata (inainte sa aud pe cineva ca se bate in caramina in piept cu Poli si UniBuc, sa cerceteze inainte) - centrele universitare lucreaza mina in mina cu industria de la 1 pe cercetare si dezvoltare, in felul asta fac rost de fonduri pentru laboratoare si pregatesc tinerii pentru acum, nu pentru ce se facea acum 15 ani.

3) infrastructura, utilitati, transport - facute cu bani publici si Europeni.

Si nu, nu sint scoase de mine, au fost puse in presa de oameni mai destepti ca mine.

Mihai Marcu spunea...

de acord, asa este.

toate chestiile de la punctele 1 - 3 sunt "man made", nu e nimic unic sau imposibil de replicat si in alte parti.

MIA spunea...

Deocamdata e inca vorba mai mult de estimari si - cel mai probabil - de o conjunctura favorabila. Sa nu ne grabim aiurea cu concluzii bombastice. ;)

Mihai Marcu spunea...

ne-am fi hazardat daca vorbeam de grecia :)

MIA spunea...

Atunci era mai mare hazardul - e drept. :)

Cred însă că şi Irlanda poate fi o lecţie interesantă : anume că nu se poate să ai direct sectoare hi-tech peste ... agricultură. Sau ceva de genul acesta ...

Dan Dar3 spunea...

@Mihai Marcu
De acord, tocmai aia e cheia, si pentru noi din pacate si partea trista... Trebuie vointa si planificare, in felul asta poti sa treci chiar si peste greseli masive. Din pacate noi nu reusim sa facem nici una nici alta bine - sper sa ma inshel pe termen mediu / lung.