luni, 6 septembrie 2010

Legea responsabilitatii fiscale a fost aprobata!

In Serbia, bineinteles. Vecinii din vest vor aproba in cursul acestei luni o lege a responsabilitatii fiscale. Cele mai importante masuri introduse prin noua lege sunt:

1. limitarea deficitului bugetar, de la 4.75% estimat in 2010 pana va ajunge la un nivel de 1% (mai mare in anii de recesiune si mai mic in anii de crestere economica);
2. limitarea datoriei publice la 45% din PIB.


Ca urmare a acordului cu FMI si a masurilor precum cele de mai sus, finantele publice ale Serbiei sunt pe drumul catre insanatosire, iar estimarea de crestere economica pentru 2010 este de + 1.5%. In Romania inca mai avem dubii daca vom scadea sau nu in 2011.

Romania s-a angajat fata de FMI sa adopte o lege asemanatoare. Ati auzit ceva despre aceasta lege? Este in dezbatere publica? Adoptarea unei astfel de legi practic ar lega de maini si de picioare guvernele viitoare, care nu vor mai avea libertatea sa cheltuiasca nelimitat in anii electorali si nici sa se imprumute fara masura pentru plata cheltuielilor curente. Adoptarea acestei legi si aplicarea ei ar fi o garantie pentru disciplinarea fiscala a guvernelor.

Masurile actuale luate de reducerea a deficitului (de crestere intempestiva a taxelor si scadere a salariilor) nu sunt sustenabile pe termen lung: pot fi aplicate o singura data.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar daca am avea o astfel de lege, ea nu ar fi respectata. Vezi repetatele derogari de la codul fiscal, chestia aia cu modificarile operate in avans cu cel putin 6 luni.
Tzara de cacat.

DanBruma spunea...

In privinta fiscalitatii nu-ti ajunge asta: Execut si firma nevestei daca are datorii? In cazul asta esti cam pretentios :)) Am scapat de Sebi si am dat peste frate-sau. Multi tampiti in partidul asta fantoma.

Anonim spunea...

@dan bruma. Aveam mai multe pretentii de la tine. Administratorul este obligatoriu si actionar majoritar (mai ales la un S.A.)???? de cand? deci este POSIBIL ca firma in cauza sa nu fie a nevestei lui Ialomitianu, ea sa nu fie nici macar actionar, iar daca este actionar, dna este solidara cu ceilalti. Oricum datoria este a firmei nu a unei persoane fizice. PS. Ai capatat de la undeva (ONU?) dreptul de a-i trata pe toti de tampiti? sau ti se cere de catre cineva sa fii nepoliticos in exprimare?

alex.dumitrascu spunea...

@
anonim

Unii ar angaja-o si pe soacra ministrului "administrator" nu numai pe nevasta-sa.

Evident nu e nici un conflict de interese, e cultura economica de familie.

Alex Nicolin spunea...

Sarbii au avut 3 razboaie in ultimii 20 de ani, embargou, si tot nu o duc mai rau decat noi. Cauza:

Romanian leaders are the same as Serbs, minus the balls and the brains.

alex.dumitrascu spunea...

O fi de la sistemul electoral ca genetic nu cred sa fie vreo chestie.

Mihai Marcu spunea...

Este strict o problema de institutii functionale si de organizare

Alex Nicolin spunea...

Eu as trage o concluzie chiar mai pesimista:

Like people, like leaders.

In fapt noi i-am ales si noi ii toleram acolo. Si nu ar fi pentru prima data in istorie...

DanBruma spunea...

@Anonim 10:02 1. Nu ma intereseaza pretentiile tale 2. Esti incult
pentru ca multi nu inseamna toti :)