sâmbătă, 25 septembrie 2010

In reluare - Inflatia ca solutie

In data de 6 ianuarie 2010 am publicat articolul de mai jos, cand majorarea TVA era doar un proiect. Astazi, dupa 9 luni, am ajuns in situatia prognozata: inflatie mare si scadere economica - stagflatie. Cand guvernul se indatoreaza la 7%, cand inflatia este 7.58%, putem spune ca deja Finantele castiga bani indatorandu-se.

---------
Actualul ministru de finanţe (Sebastian Vladescu la data de 6 ianuarie 2010) se declara un suporter al inflaţiei ca soluţie temporară pentru uşurarea crizei. Să vedem dacă are sau nu dreptate.

Deoarece reformarea sectorului bugetar nu se poate face ţintit (mai exact - prin reduceri punctuale de cheltuieli), acelaşi efect se poate face prin scăderea generalizată a puterii de cumpărare a populaţie - prin inflaţie. Mai exact, prin creşterea generalizată a preţurilor bunurilor de consum.

Există câteva avantaje pentru guvern: serviciul datoriei în lei devine brusc mai uşor de suportat şi de plătit; nu mai e necesară disponibilizarea rapidă a angajaţilor la stat, întrucât pe termen scurt, corelaţia între inflaţie şi şomaj este negativă adică şomajul scade când creşte inflaţia.

Există câteva dezavantaje pentru populaţie - sărăcie generalizată.

În condiţiile unei inflaţii mari, veniturile reale scad; spre deosebire de 1992, în 2009 există 4 milioane de datornici la bancă. Creşterea dobânzilor la lei va reduce în continuare şansele de revenire a economiei şi va creşte dependenţa de euro.

Riscul real este stagflaţia. În economia românească există surse inflaţioniste foarte puternice - cursul euro, preţurile administrate. Cel mai probabil BNR a ratat ţinta de inflaţie pe 2009, iar abdicarea de la scopul de păstrare a stabilităţii preţurilor poate înrăutăţi situaţia - economia să continue să cadă, iar inflaţia să crească.

3 comentarii:

Gabi spunea...

Inflatia singura nu este o solutie. Atat timp cat statul poate dispune discretionar de ceea ce "tipareste", inflatia nu poate fi decat un transfer de valoare de la cei ce mai au ceva la cei ce risipesc.
Fara reducerea dramatica a cheltuielilor statului nimic nu se poate echilibra.

Mihai Marcu spunea...

si asta, dar ajuta la reducerea valorii datoriilor statului. Cand te imprumuti la o dobanda fixa, sub rata inflatiei - castigi.

Ionascu spunea...

Guvernul se indatoreaza la 7% in Euro, nu in Lei.