vineri, 24 septembrie 2010

Grila saraciei

PSD si-a publicat programul economic. In acest program se cuprinde si impozitarea progresiva.

Se propune impozitare progresiva, in patru trepte, de la 0% la 40%, astfel, pentru venituri:

  • Pana la 1000 de lei - cota de impozit 0.
  • Intre 1000 si 2000 lei - cota de impozit 15%.
  • Intre 2000 si 4000 lei - cota de impozit 25%.
  • Peste 4000 lei - cota de impozit 40%.

Cota bogatiei in Romania a fost stabilita la 930 euro lunar, brut.


Sa facem o estimare rapida - la un venit de 3000 lei, rata de impozitare este 13%. La un venit de 5000 lei, rata de impozitare este 21%, iar la un venit de 6000 lei rata de impozitare a muncii este 24%.

Este mai rau decat credeam. Impozitarea este excesiva incepand de la nivele foarte mici. Iata care ar fi principalele efecte, daca o astfel de masura se concretizeaza:

1 - salariile se vor egaliza in jos - salariile mici vor ramane mici, salariile mari vor scadea in termeni reali;

2 - evaziunea va creste. Daca pana in 2005 se inventasera diverse modalitati legale de evaziune (microintreprinderi taxate cu 3% pe venit, castiguri din capital taxate cu 1%, plata salarii prin asigurari de viata), astazi nu se mai poate. Evaziunea va deveni simpla - plicul, platit de regula din avansuri luate de patron.

3 - capacitatea populatiei de a lua credite va scadea, inclusiv capacitatea de a plati creditele vechi. Ca urmare a contractiei creditelor, valoarea activelor romanesti va scadea. Populatia va fi si mai indatorata, raportat la creditele luate.

4 - vor fi atrase si se vor dezvolta doar industrii bazate pe forta de munca ieftina, pe prelucrarea primara a resurselor.

5 - cresterea taxarii intr-o recesiune este o masura prociclica ce va duce la efecte contrare - munca va fi descurajata.

Va trebui ca cineva sa explice ca scopul final nu este "mai multi la bani la buget". Tara saraca si politicieni bogati am mai vazut, dar nu este posibil ca tara sa fie saraca si bugetul sa fie bogat.

52 de comentarii:

Alex Nicolin spunea...

Daca va castiga PSD alegerile mai exista totusi o solutie - aia cu geci de piele sunt pesedeii veniti sa incaseze impozitele :)

vala spunea...

sa inteleg ca autunci cand au candidat nu aveau program ?

Matei spunea...

adica e 40%+cas ?!?

Mihai Marcu spunea...

@vala - acum au spus negru pe alb ce propun. Concret, cu cifre.

@matei - din brut se scade contributia la cas si apoi se aplica impozitul progresiv.

AristotelCostel spunea...

:) jăpcăreală? :)

Păi, omu' libertin va câştiga net 30-40% din valuoarea muncii sale?

Ponta, dacă eşti pi fir, precizează că vor dispărea trunfandalele CAS+CASS+fondşomaj+concedii+taxădetimbru. Dacă nu, jăpcăreşte... dacă vei mai avea pe cine.

Claudiu MINEA spunea...

Punctul 4: da, dar doar daca nu va creste excesiv salariul minim. In caz contrar, Romania=tara de vacanta :)

Dacian spunea...

Romania e deja tara de vacanta. E plina de pensionari si asistati social. Cei care lucreaza au cam plecat ... eu sunt din lotul ala plecat (se poate verifica pe IP) :)

Anonim spunea...

Daca se introduc mai ales in aceasta perioada critica aceste cote progresive regresam cel putin 10 ani. Aceste cote nu incurajeaza performanta ci evaziunea fiscala. Si bineinteles programul PSD se adreseaza clasei de jos, carora le va aduce in medie 60-100 ron in plus lunar ... dar sa nu uitam ca acesta este votantul PSD ...
Sper sa nu se mai ajunga aici

Tim spunea...

Este evident ca cifrele au fost scoase din burta, uitati-va la sumele in preajma pragurilor de impozitare.

Daca luam un venit de 3999 RON la 25% impozit, ne raman ~3000 RON net (presupun ca nu mai exista alte taxe), iar la un venit de 4001 RON, cu doar 2 lei mai mare, ne trezim cu doar 2400 RON venit net.

Anonim spunea...

Pentru cei care plang actuala situatie , le propun 80 % cota maxima , si iata de ce :
- Cum veti rezolva salariile mari , chiar nesimtite din regii ( cica autonome , dar cuplate la banii nostri)Daca vor fi impozite de 80 % pentru salariile de peste 10 000 ron , ar fi foarte bine !
- Pentru venituri mari , pentru a asigura venituri mari nu este neaparat nevoie de salariu , ar trebui inclusa in lege , posibilitatea ca 10 % din profit sa fie distribuiti angajatilor , cu impozitare ca la dividente ( pentru firme private , si 5 % pentru firme de stat ( eventual in functie de capital - marimea lui )
Astfel cei care vor sa dea angajatilor , vor putea da bani , fara cas cass si alte hangarale , iar impozitul pe dividente sa fie 10 %!
De asemenea ar trebui sa faca sa functioneze deductibilitatile inca din primul an , deductibilitati la medicamente ( daca nu gasesti reteta compensata , o cumperi si ti se da difwerenta - chiar daca dupa un an ) , deductibilitati la cumparare de bunuri pentru tineri ( mobila casa etc ) asta inseamna deblocarea consumului fara sa se pompeze bani in prima faza ...

Tot pentru oamenii care cred ca e o idee socialista chestia cu salarii mai apropiate , ii rog sa se uite in tari capitaliste si sa vada cat e salariul unui sef fata de cel al ultimului angajat din firma sau de sal min pe economie, nu sunt discrepante atat de mari ca la noi , adica nu au indici de 30 sau 50 ...
Chiar crede cineva ca merita de 50 de ori salariul unui necalificat , doar pentru ca a facut mai multa scoala ? Daca toti ar refuza munca necalificata , veti ajunge sa dati mult mai mult pe ea , dar are grija Base sa fie tara plina de prosti si analfabeti, ca sa se simta imparat cu cele 2 clase ale lui ...
si totusi sunt unul cu salariul mare ( sau asa cred eu ca 1500 euro e mare ...)

Radu Ionescu spunea...

Un sacrificiu necesar intru gloria poporului roman, mai da-i dreacu de chiaburi imputiti.

Mai lasati voi blogurile si treceti la munca ca e nevoie de bani la buget. Doar asa se vor pute tripla pensiile si salariile la stat si venitul mediu garantat pentru a ajunge la nivelurile la care ar trebui sa fie.

Anonim spunea...

@Tim
Doar diferenta de 2 lei se impoziteaza cu 25% deci nu ai dreptate. Si nu se impoziteaza toata suma de 3999 cu 25 la suta ci numai 999 lei. Citeste mai bine articolul. Ca sa nu mai spun ca se impoziteaza doar salariile brute dupa ce s-au aplicat deducerile (CAS, CASS, etc.). Pe de alta parte efectele enmerate in articol sunt pertinente.

Radu Ionescu spunea...

Serios vorbind, eu sper ca e doar demagogie electorala si nu e suficient de tampit chiar sa vrea implementarea acestui program

Marcu spunea...

Daca se va intampla asa, am cateva optiuni:

1. Plec din tara (daca gasesc un job decent undeva)
2. Raman aici si discut cu angajatorul variante 'ocolitoare' pentru plata muncii depuse.

Dle. Ponta, ce parere aveti, ce sa aleg din cele de mai sus?

ph spunea...

deci pentru o cheltuiala salariala de 10000 ron ramai cu un net de 3900.. din care mai dai pe tva 8-900 si ramai cu 3000 => 70% povara fiscala. cam greu de carat.

Iuliana spunea...

@Radu Ionescu - sunt sigura ca o sa iasa peste 2 ani PSD, avand in vedere cati saraci sunt in tara asta (implicit sustinatori ai PSD) si mai mult ca sigur o sa bage si impozitare progresiva.
Eu o sa plec din tara.

Anonim spunea...

Un fel de analiza mai cu cifre e aici

http://www.riscograma.ro/2906/de-ce-varianta-de-impozitare-progresiva-a-lui-ponta-este-o-gogomanie/

Radu Ionescu spunea...

Mi se pare mie sau refreshul comentariilor pe blogul acesta e ocazional defect?

RazvanM spunea...

Victor Ponta este un mizerabil. In primul rand ar trebui impozitati cei ca el, care desi au lucrat toata viata la stat au ajuns sa aiba averi de milioane de euro.

Impozitarea salariilor, sub pretextul solidaritatii sociale, este de fapt o strategie de distrugere a clasei de mijloc; cetatenii cu adevarat bogati, cei "care joaca in alta liga" si pentru care o suma de 50.000 euro reprezinta bani de buzunar vor fi cei mai avantajati de aceasta impozitare excesiva.

Atentie mare la prostiile debitate de acest mic ticalos, ca exista un risc serios sa ajunga sa ne guverneze candva, in viitor, poate mai curand decat ne-am astepta.

Iuliana spunea...

@ph - ai calculat gresit.
Daca o sa bage impozit progresiv, pt 10.000 lei brut o sa platesti contributii 1600 lei (ramai cu 8400 lei dupa care faci calcul pt impozit) si impozit dupa cum urmeaza: primii 1000 lei = impozit 0, urmatorii 1000 lei = 150 lei impozit, urmatorii 2000 lei = 500 lei impozit, restul de 4400 lei = 1700 lei impozit.
Ramai la sfarsit cu 6500 lei.

Pe cand acum, din 10.000 lei, cu contributii si cota unica ramai cu 7000 lei.

Anonim spunea...

@Iuliana - foarte bine calculat. Ar trebui explicat cum se calculeaza ca sa nu se sperie lumea chiar asa tare, ca nu e o diferenta mare de impozit pentru 10000 ron, dar pentru cei cu 1000 ron, castiga in plus 160 ron, pentru ei chiar conteaza acesti bani in plus.
Totusi ce facem daca trec toti la salarii sub 1000 ron, de unde mai scoate statul bani pentru bugetari?

Radu Ionescu spunea...

@iuliana

ph nu vorbea de brut vorbea de ce iese din contul angajatorilui, asta conteaza, costul muncii, impartirea arbitrara intre contributie angajator si contributie angajat e o incercare de a masca adevarata valoare a impozitului

RazvanM spunea...

@Iuliana:
Cheltuielile unei firme cu un salariat, in momentul de fata, sunt urmatoarele:
- Contributie la fond de pensii: 20.8% din partea firmei, 10.5% din partea salariatului.
- Contributie la asigurari de sanatate: 5.2% din partea firmei, 5.5% din partea salariatului.
- Contributie la fond de somaj: 0.5% angajator, 0.5% angajat.
- alte contributii
- impozit pe venitul net: 16%.

La 10.000 cheltuiala totala cu salariatul, contributiile la diverse fonduri sunt de peste 40%, deci peste 4.000 lei.
De aici se scade impozitul de 16%, adica 960 lei.
Salariatului ii raman 5.000 lei in mana pentru a cumpara produse si servicii in Romania. Acestea sunt taxate cu 24% TVA (de fapt o taxa pe orice - TO) si accizate/vamuite.
24% din 5.000 inseamna 1.200 lei.
Practic, din 10.000 lei cheltuiti de un angajator cu salariatii, statul ia peste 7.200 lei, iar salariatul poate utiliza practic 25% din suma.

Ca sa punem lucrurile in perspectiva, pentru o munca de un an de zile, un salariat munceste 9 luni pentru a tine statul roman si doar 3 luni pentru el si pentru familia lui.

Radu Ionescu spunea...

Si in plus se adauga impozite pe masini si case, accize la benzina si altele

Iuliana spunea...

@RazvanM - calculul l-am facut aproximativ, pt salariul brut al angajatului, fara a calcula ce mai plateste angajatorul. Calculul se aplica si la PFA cu venit declarat (pe mine asta ma intereseaza si ma afecteaza). Normal ca per total, cu tva, accize, taxe ramai cu mai nimic in buzunar.

Precizez ca NU sunt de acord cu impozitarea progresiva.
Chiar si impozitarea de acum este excesiva.

moroes spunea...

'Va trebui ca cineva sa explice ca scopul final nu este "mai multi la bani la buget". '

Ce e cel mai frumos este ca nici macar acest scop nu va fi atins. Datorita cresterii evaziunii si a impactului negativ asupra economiei ce il va avea impozitarea progresiva sumele colectate la buget sunt sigur ca vor scadea.

Poate insa ca scopul socialistilor nu e atat cresterea nivelului de colectare cat redistribuirea bogatiei. Oricum, presiunea va pica pe umerii celor productivi si onesti (care declara in mod corect veniturile), incurajandu-se munca la negru, emigrarea.

Alex Nicolin spunea...

Scopul socialistilor este distrugerea demnitatii si independentei umane prin subminarea prosperitatii economice. Atunci cand nu exista "proletariat" suficient, socialistii fac tot posibilul sa saraceasca clasa de mijloc, sa creasca somajul si numarul de pensionari ca sa fie cat mai multi asistati de "ajutat" pe banii din ce in ce mai putini indivizi productivi.

Asistenta sociala este un scop in sine, pentru ca asigura un pretext de a avea mai multi bani la buget, de unde pot fi sifonati mai usor catre marea clientela politica si propriile buzunare, precum si existenta unei mare numar de posturi birocratice pentru incasarea, planificarea si distributia beneficiilor. Prin aceste masuri se serveste si clientela politica marunta, gen lipitori de afise si activisti de cmpanie.

Asistenta sociala si diverse masuri restrictive pe piata muncii, precum si supraimpozitarea acesteia duc in mod inevitabil la cronicizarea somajului si a saraciei, impiedicand acumularea de capital si cresterea productivitatii muncii. Politicienii romani vor o tara de asistati, muncitori necalificati si croitorese la lohn, nu una de lucratori calificati, intelectuali si antreprenori. Mai ales acestia din urma sunt periculosi pentru socialisti, deoarece sunt cei mai mari dusmani ai micilor sau marilor "baroni" (unii se declara antreprenori!) pe care i-ar manca de vii pe o piata libera!

Nu va mai lasati amagit de tot felul de promisiuni politice. Toate partidele sunt la fel de socialiste. Am vazut ca inclusiv PNL-ul bate toba cu cota de 10%, asta credeti ca scapa de responsabilitatea dublarii numarului de asistati? PDL-ul si PSD-ul sunt cam ca famigliile Bonano si Gambino - aceeasi mentalitate, aceiasi fosti si actuali activisti de partid. Locul clasei politice romanesti nu este la Izvor, ci la Glina!

cib_sb_2007 spunea...

IULIANA AI CALCULAT PROST
DIN 10000 - 1600 CONTRIBUTII SOCIALE
VENIT IMPOZABIL - 8400
IMPOZIT 150+500+1760 = 2410
REST DE PLATA 10000-1600-2410 = 5990

Iuliana spunea...

@cib_sb_2007 - ai dreptate. Raman 6000.

Iuliana spunea...

E ceva diferenta. 1000 de lei in minus... poate fi o rata la o masina.

Radu Ionescu spunea...

Da daca baga impozit progresiv ne dau si noua ceva, un mic o bere de 1 decembre pe moca, da daca ne dau si noua ceva ii votam ca e buni. O galeata de plastic acolo, un kil de ulei ceva

bogdan spunea...

@Mihai Marcu
1. Un dezavantaj al masurii neamintit in articol) e si acela ca incasarile la buget ar scadea, chiar in cazul ideal in care toata lumea ar accepta sa plateasca impozitele iar salariile nu s-ar modifica.
De aici:
http://businessday.ro/04/2010/ins-in-octombrie-2009-aproape-60-dintre-salariati-au-castigat-mai-putin-de-1500-de-lei-brut-sau-1081-lei-net/
reiese ca ~60% din salariati au sub 1500 RON brut, adica de la ei se va colecta 15% din 500 RON in cel mai bun caz, adica 5% impozit.
La brut de 3000 de lei, cum scrie si in articol impozitul ar fi de 13%. In acest palier (1500 - 3000 Ron) mai sunt cel mai probabil inca 20-30% din salarii.
Concluzia e ca impozitul va scadea pentru 80-90% din salariati, si va creste pentru 5-10% din acestia. Iar bugetul va pierde sume enorme doar din dorinta de a supraimpozita 5-10, poate chiar 15% dintre salariati.
2. Ca si in cazul articolului de ieri cu rezolvarea problemelor bugetare prin inflatie, si in cazul acestei masuri, ma inteb: NU AM VAZUT FILMUL ASTA DEJA??? Nu am avut impozit progresiv pina in 2004, cu rata de colectare egala cu cea de acum? Nu e clar pentru PSD ca salariatii si firmele se va comporta fix la fel si toate salariile vor fi limitate la 4000 RON? Iar restul se va da in plic? Nu e clar ca va scadea dramatic posibilitatea de a accesa credite bancare?
3. Faptul ca PSD vine cu asemenea propuneri si creste in sondaje arata un singur lucru: populatia romaniei e atit de prosta in majoritatea ei, incit nu a invatat nimic din lectiile trecutului recent. Asta mi se pare cel mai trist. Parem un popor atit de prost, incit vom repeata in mod ciclic aceleasi greseli la nesfirsit...

Alex Nicolin spunea...

@Radu

Micii si berea nu sunt buni ca stimuleaza agresiuna "boborului", ca in filmuletul asta.

Anonim spunea...

eu platesc azi contributii sociale pe 300 de mil pe luna. daca se introduce legea asta o sa-mi trec salariu 10 mil si restul va fi primit ca si divedende de la actionarul majoritar....

Iuliana spunea...

Cum sa platesti contributii la 30.000 lei pe luna, cand ele sunt limitate la 16% din 10.000 lei pe luna?

Anonim spunea...

Pai parca nu mai exista plafonare la contributiile sociale de unde 10000 lei pe luna?

Iuliana spunea...

Cred ca nu mai exista... din 2007. Nu stiu daca s-a schimbat ceva de anul asta.

bogdan spunea...

@Anonom / Iuliana

Intr-adevar, plafonul la contributiile sociale s-a scos prin 2007.
Oricum mestere anonim, la contributii de 30k ron, in cazul in care consideram ca astia 30k sunt si contributiile tale si ale firmei, tot ti-ar iesi un salariu de 55/35 * 30k ron, adica vro 11k eur. Si m-ash mira ca cineva care cistiga 11k eur salariu sa aiba timp sa se laude cu asta pe forumuri...

Iuliana spunea...

@bogdan - nu ai inteles. Omul anonim castiga brut 30.000 ron. La suma asta zice ca plateste contributii.

bogdan spunea...

@Iuliana
Corect. Citisem "de" in loc de "pe". Shasha tot cam greu de crezut e ... Tot ies vro 4-5000 eur.

Iuliana spunea...

@bogdan - omul castiga brut 7000 euro. Eu cred. Felicitari!

Radu Ionescu spunea...

E o obsesie recenta cu timpul de comentat pe forumuri, depinde si de genu slujbei, unele slujbe prin natura lor au si timpi morti

Anonim spunea...

Daca revin comunistii la putere, plecam din tara asta, ca si asa abia ne taram cu atatea taxe, dar sa dai in total 50 la suta la stat este exagerat de mult, parca esti de pe centura si statul este pestele.

Sper sa nnu revina comunistii la putere, as vota pnl sau pdl, in nici un caz doctrina ion iliescu=ceausescu=intoarcere acum 20 de ani.
De ce am mai facut oare revolutia?

Me

mobutu spunea...

n-ai inteles, toti sunt comunisti-socialisti, psd, pdl, pnl, conservator, etc.
chiar n-ai cu cin' vota.

Anonim spunea...

Scopul PSD-ului nu este altul decît să vină la guvernare, asta pentru că au ajuns la fundul sacului și nu vor ști niciodată să facă o politică creatoare de valoare adăugată,ci totdeauna socialiștii,indiferent în ce partid sunt,nu vor face altceva decît să dijmuiască rezultatele muncii celor care muncesc eficient și neîmpinși de la spate,pentru a redistribui banii și alte avantaje materiale numai în scopul de a avea o bază electorală sigură și pe care o va ține mereu la un nivel de înțelegere și bunăstare destul de dependent și redus,pentru a fi ușor de manipulat și chiar folosit ca un scut în lupta cu adversarii politici.
Dacă e să vină din nou la putere socialiștii și vor introduce impozitul progresiv pe venit,națiunea romănă va intra într-o văgăună imposibil de ieșit.Justific aceasta prin faptul că factorii umani și economici ce încă mai stau pe metereze își vor pierde orice speranță în realizarea unui mediu economic prietenos ,stimulativ și responsabil,ducînd rapid la niște consecințe economice ireparabile:
-foarte multe firme vor înceta activitatea
-foarte mulți oameni activi vor avea acum chiar toate motivele de a pleca din țară
-cei rămași vor sărăci și mai mult
-societate v-a intra rapid într-o stare de nefuncționalitate
-aparatul birocratic v-a crește și mai mult
Toate acestea va face din populația rămasă în țară,una destul de pasivă,fiind nevoită să-și asigure existența în cea mai mare parte din gospodăria proprie.
Soluția nu poate fi alta decît o nouă clasă politică în stare să-și asume răspunderea formării unei veritabile clase de mijloc în toate domeniile vieții social-economice,motorul unei societăți sănătoase.Aceasta este CALEA DREAPTĂ a politicii romănești.

NOI,CU NOI !!!.

Alex Nicolin spunea...

@Anonim[23:36] & Mobutu

Las' ca am propus niste masuri de reforma - putin exagerate, pentru efect (oare?) - si au sarit bolesvicii in sus ca mamutele urlatoare la vederea jaguarului :)

Anonim spunea...

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar odata a picat o grupa intreaga. Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A." Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un B. Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura. Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin. Media celui de-al doilea test a fost D! Nimeni nu mai era fericit. Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat). Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. Nu putea fi o explicatie mai simpla. Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul: Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva....

Anonim spunea...

.... asta da un'vierme informatic'... sa vedem pe cine prinde; analizati ....

Moarte clasei politice spunea...

solutie de cretini. orice retardat cu 4 clase ar putea gasi o astfel de solutie. nu-ti trebuie minte multa, din contra putina (pentru ca efectul cresterii evaziunii va face statul sa incaseze chiar mai putin decat acum).

sta comunistul de ponta si se gandeste: cum sa mai facem noi bani la buget? (nu-i trece prin cap sa vada daca nu cumva banii se risipesc aiurea pe autostrazi de 5 ori mai scumpe ca-n germania si de 10 ori mai proaste) si ii vine o idee geniala: hai sa luam bani de la cei care muncesc mai mult/bine. nu-l cara capul sa inteleaga ca salariile pana in 10.000 lei sunt ale unor oameni care nu au alta alternativa decat munca la patron. deci nu sunt tocmai magnati buni de muls. in plus, acesti bani erau bani care MERGEAU DIRECT IN ECONOMIE, bani care se cheltuiau, si dadeau de lucru unor oameni. impoziteaza nene, veniturile de milioane de euro, nu amaratii care lucreaza de-si dau sufletul pe 5.000 ron.

ps: nu stiu cum faceti voi calculele, insa lucrand in domeniu, pot sa va spun ca la 1 RON salariu, o firma are cheltuiala 0.8 RON in plus taxe (salariat+angajator). taxarea e excesiva. si ce ofera statul in schimb? NIMIC !!!!

P spunea...

Asa cum s-a mai explicat, o astfel de taxare este un incentiv pentru scaderea muncii, nu cresterea ei.

Actiunile guvernului actual sunt singurele care au sens (restrangerea/reducerea cheltuielilor)

Anonim spunea...

vad ca internetu', o ajuns chiar o 'scena politica'....; cea mai mare hiba a acestui mod de a 'face' politica este: lipsa totala de raspundere ! "Arunci piatra in apa... nici nu te intereseaza valurile..." Acest neajuns nu poate fi remediat, din pacate; internetul este liber sa-l folosesti asa cum este firesc sa respiri... ce-i de facut...? Chiar cu acest comentariu - ma simt inutil.

Anonim spunea...

@P si eu sunt impotriva trendurilor anti-guvern, pentru ca sunt motivate politic. dar restrangerea cheltuielilor nu are cum sa fie singura solutie, doar ca e impusa din afara... si pnl si psd se pot bate cu pumnu in piept ca ei faceau mai bine, dar taierile tot le-ar fi facut. PUNCT, restul e minciuna ordinara, ca sa vb inca politicos. doar ca, actuala putere nu are sustinerea necesara in teritoriu pentru a aplica la nivel local masurile, si atunci sunt destinate unui esec macar partial din start. cine sufera? pai oamenii de rand din respectivele locatii... pe de alta parte sunt sigur ca se puteau evita din taierile la sanatate si educatie, sunt domenii care oricum nu primeau bani suficienti.