joi, 2 septembrie 2010

Exista si coruptie utila?

Se pare ca da. Conform VoxEU, in tarile cu coruptie redusa si un sistem legal de buna calitate, exista un plus de productivitate pentru firmele care ofera spagi / mita. Exemplu de astfel de tari: Ungaria, Cehia.


In tarile corupte si cu sistem juridic slab (Rusia, Armenia) productivitatea firmelor care dau spaga este mai mica.

Exista doua viziuni majore asupra coruptiei:

1 - coruptia poate accelera birocratia;
2 - coruptia permite firmelor necompetitive sa reziste; pe o piata normala acestea ar da faliment.

Romania nu face parte din concluziile explicate clar in articol, dar se situeaza la mijlocul clasamentului in ambele situatii. Personal, inclin sa cred ca ne situam in cazul 2 in ambele situatii.

Coruptia nu poate fi eliminata integral, cu costuri rezonabile. Cea mai fericita idee este sa migram spre primul caz: coruptie redusa, pentru "ungerea sistemului" si un sistem legal de buna calitate.

4 comentarii:

Ovidiu spunea...

Toată corupția e utilă. Atât pentru cel care dă șpaga (își rezolvă rapid problema), cât și pentru cel care o ia (are un ban în plus să-și cumpere o șaorma). Asta nu înseamnă că ar trebui să fie și tolerată.

Înțeleg perfect nevoia de a elimina birocrația și de a grăbi rezolvarea diverselor probleme. Dar asta se rezolvă prin optimizarea sistemului și, pentru cine dorește, introducerea de taxe de urgență.

Mihai Marcu spunea...

Nu e utila tot timpul; daca o firma slaba da spaga sa castige o licitatie dar lucrarea e facuta la pret triplu, asta nu e coruptie utila in sensul din articol.

Alex Nicolin spunea...

Explicatia economica a faptului relatat in articol este ca utilitatea marginala a spagii scade pe masura ce consumul acestui "bun" creste. Intr-o tara unde toata lumea da si primeste spaga, oferirea acestui tip de favor tinde sa asigure avantaje din ce in ce mai mici fata de ceilalti. Problema ca sistemul tinde sa ii sugrume incet, incet pe cei care nu vor/pot sa ofere spaga.

In tarile cu coruptie scazuta, aceasta este deobicei concentrata la varf, si implica sume mari. Explicatia acestui fapt tine de asumarea riscului. Coruptia nu este mai scazuta intamplator in unele tari in comparatie cu altele: gradul de coruptie creste cu dimensiunea si complexitatea birocratiei si scade cu asprimea pedepselor si gradul de operativitate al politiei/justitiei in aceste cazuri. Cu alte cuvinte, nimeni nu isi va asuma un risc ridicat de a fi prins si pedepsit, decat in cazul in care spaga e substanitala.

Un exemplu extrem al stimulilor pentru coruptie este China. Aceasta tara este extrem de corupta in ciuda faptului ca pedepsele posibile sunt extrem de dure, mergand pana la executie. Totusi, ca orice stat cu un regim autoritar, China are nevoie de un aparat birocratic extins si foarte complex pentru a functiona. Deasemenea, politia si mai ales justitia sunt corupte la randul lor. Corelatia nivelului de coruptie cu gradul de autoritarism este deasemenea importanta, pentru ca, intr-un stat autoritar, puterea este concentrata in mainile unei elite. Cu cat un individ detine mai multe privilegii, cu atat va avea o capacitate mai mare de a le vinde.

In consecinta, cu cat statul va fi mai autoritar si cu o birocratie extinsa, cu atat va fi mai corupt. Valoarea spagilor va fi direct proportionala cu nivelul economic din tara respectiva, dar si cu nivelul si mai ales cu probabilitatea sanctiunii pentru fapte de coruptie. In mod natural, cel mai scazut nivel (total) de coruptie se va inregistra intr-un stat democratic, cu o birocratie restransa, unde justitia si politia functioneaza independent, conform principiului separarii puterilor in stat. Dar tocmai aceste caracterstici vor face un astfel de stat unul prosper din punct de vedere economic. In consecinta spagile vor fi rare, mari, si vor avea un impact individual ridicat.

Mihvoi spunea...

Uneori coruptia poate fi un lubrifiant atunci cand sistemul este prost conceput. De exemplu ai nevoie de actele X si Y, dar pentru a obtine X ti se cere Y, iar pentru a obtine Y ai nevoie intai de X. Poti in schimb sa dai Z (shpaga).

O clasificare persoanala a coruptiei este aici