miercuri, 1 septembrie 2010

Despre insolventa Flanco (II)

In data de 10 decembrie 2009, scriam despre insolventa Flanco, determinata de executarea silita a stocurilor de catre ING. Dupa aproape 9 luni de la intrarea in procedura de insolventa, s-a reusit votarea unui plan de reorganizare. E o performanta de apreciat, pentru ca majoritatea firmelor in insolventa ajung la faliment.


Citez din ZF:
Cele trei bănci care au creditat reţeaua Flanco în perioada de creştere a electroretailului - ING, UniCredit Ţiriac Bank şi BRD - au aprobat ieri planul de reorganizare al companiei, care practic elimină riscul de intrare în faliment a operatorului magazinelor.
Băncile, care sunt de fapt actualii acţionari ai reţelei, urmează să aleagă în câteva săptămâni noul investitor al Flanco, cel care va permite companiei să-şi ramburseze datoriile bancare garantate şi care va face o infuzie de capital în firmă pentru a susţine creşterea afacerilor în ultimul trimestru din an - perioadă cu vârf de vânzări.
Ce inseamna practic insolventa?

  1. O firma nu-si mai poate plati datoriile;
  2. Actionarii pierd controlul si firma este gestionata de un administrator numit de tribunal;
  3. Creditorii (cei care au de luat bani) decid ce se intampla cu firma - se reorganizeaza sau da faliment.

De regula, cei care au de recuperat bani pierd o parte din bani. Cei care au garantii, au sanse mai mari de recuperare a datoriilor.

Planul de reorganizare al Flanco International SRL prevede ca din datorii de 307 milioane de RON, creditorii vor recupera doar circa 43 milioane de RON (adica vreo 14%). De fapt, cei ce urmeaza sa mai recupereze ceva sunt bancile creditoare care vor recupera circa 42 milioane de RON din totalul de circa 140 de milioane de RON (deci vreo 30% din creditele date). Restul creditorilor (exceptand salariatii de circa 20.000 RON si creditori bugetari de circa 900.000 RON) nu mai iau nimic. De mentionat ca circa 100 milioane de RON din total datorii o reprezinta doar furnizorii de produse (prin Flamingo International SA) care de fapt sunt parte banii unor producatori de echipamente electronice, parte a unor distibuitori/ importatori de echipamente electronice.

Daca se mai intreba cineva care este logica pentru care bancile crediteaza atat de greu firmele si tin pe loc "cresterea economica" iata explicatia mai sus: dintr-un foc, bancile au pierdut 100 milioane RON. Daca si restul de firme cu probleme isi vor regla astfel problema creditelor ce nu pot fi rambursate, deja situatia pare foarte serioasa; este clar de ce nu avem proceduri de insolventa ale persoanele fizice iar ordonanta privind creditele este atat de disputata.

Cazul Flanco era unul greu din punct de vedere al creditarii: Flanco era doar un comerciant, indatorat excesiv. Recuperarea prin executarea garantiilor era dificila singura posibilitate realista de a recupera ceva era prin relansarea operatiunilor.

Am totusi o nelamurire: care este logica creditorilor de a accepta o reducere de datorie atat de mare fara a lua si o pozitie de actionar, care ar putea sa le maximizeze recuperarea, in conditiile in care cel putin in plan se prezinta pe larg faptul ca in acest moment societatea este una stabilizata din punct de vedere financiar.

In concluzie, acest plan de reorganizare creeaza un precedent interesant pentru oricine vrea sa-si reduca nivelul datoriilor. Raman de vazut si cine este misteriosul investitor de la Flanco; sa speram ca nu va fi un offshore cu actionari necunoscuti.

(nota: o parte din articol si alte informatii / context mi-au fost trimise pe mail de un cititor)

Niciun comentariu: