marți, 14 septembrie 2010

De citit - Revolta impotriva acumularii de terenuri?

Un articol excelent din The Telegraph despre achizitiile de terenuri din tarile lumii a treia emergente (aici eu includ si Romania), ce au atins un nivel record de 45 milioane de hectare in 2009. Situatia este abia la inceput in Romania, desi terenurile agricole sunt inca foarte ieftine.

4 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

Deci ne recomanzi sa cumparam terenuri agricole? :)

Informatii-economice spunea...

Telegraph este o publicatie dintr-o tara "coloniala" ce are un numar mare de locuitori inghesuiti pe o suprafata micuta, cu un nivel ridicat de trai si a caror pasiune este... cucerirea lumii.
Zilnic pe posturile din UK sunt programe al caror mesaj este: cum sa cumperi o casa ieftina, sa o renovezi si sa o vinzi scump; cum sa cumperi un teren ieftin si sa-l vinzi scump; unde sa investesti ca sa scoti o multime de bani, cum sa cumperi o casa, sa o inchiriezi si in 10 ani sa fie a ta chiar daca nu platesti nimic etc.
Pana acum 2-3 ani oamenii care se uitau la asa ceva chiar castigau aplicand ideile din emisiune... acum insa ei au nevoie sa umfle alte bule.
A aparut de ceva vreme ideea unei probleme majore ce va lovi omenirea: lipsa hranei din cauza suprapopularii...
Imi amintesc insa ca mai era si ideea nevoii de locuinte in mai toate statele dezvoltate... nu stiu ce s-a intamplat cu aceasta...

Mihai Marcu spunea...

@ alex - nu recomand nimic, dar ideea nu e rea.

BTW, mi se pare absolut normal ca nicio banca sa nu dea bani pentru finantare teren agricol.

@informatii - economice - sa nu te mire colonialismul britanic. Este printre putinele care a lasat ceva util coloniilor. In rest, avem de invatat.

alex@formidabilii.org spunea...

"mi se pare absolut normal ca nicio banca sa nu dea bani pentru finantare teren agricol."

Please explain. De ce nu?