luni, 20 septembrie 2010

De citit - Ilie Serbanescu despre "leul breaz"


Un punct de vedere pertinent al lui Ilie Serbanescu despre evolutia leului fata de evolutia economiei.

Citez din articol:
Nu poate fi breaza moneda unei economii in dezastru! Iar daca este breaza, nu poate fi vorba decat de o anomalie! Si o anomalie, pe de o parte, nu poate fi decat pasagera si, pe de alta parte, nu poate fi decat costisitoare.


Extrem de costisitoare pentru economie in ansamblu, chiar daca serveste cuiva pe perioada, mai scurta sau mai lunga, cat dureaza! De peste doi ani, economia din Romania tot cade.

10 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

Da dar si leul s-a devalorizat. Era 3.4-3.5 fata de EUR in 2008 si acum e 4.25.

Eu zic ca devalorizarea leului reflecta scaderea economica (7 % anul trecut si vreo 2% anul asta).

Ionut spunea...

Zice Serbanescu:
Cheltuielile cu dobanzile la datoria publica in lei ar cantari mult mai putin.
La sfirsitul lui 2009 datoria publica guvernamentala era de 136,493.8 mil. lei, din care 64,302.0 in lei, restul in alte valute, din care 56,646.1 in euro.
Acum, daca dobinzile in lei ar cintari mai putin, cum ar cintari dobinzile in valuta?
Mai spune Serbanescu:
In mod clar, ar fi afectati cei cu rate in euro la banci. Si prin ei bancile insele. Nu avem insa a-i plange. Primii au fost avertizati sa nu ia credite in valuta.
OK, nu-i plingem pe cei cu rate. Dar daca banca are de suferit (un faliment, doua - trei, nu au de suferit deponentii? A, astia ajung la garantia depozitelor din partea statului. Samd samd
Hmmm... Ce dracu' e pertinent Mihai acolo?

bogdan spunea...

Articolul e varza, parerea mea....
In primul rind economia romaniei nu e in dezastru, ci doar in recesiune. Daca domnu serbanescu s-ar uita pe evolutia industriei si a exporturilor, ar fi mai realist.
In al doilea rind, leul s-a recalibrat deja pe noua realitate economica in 2009, cind a ajuns de la 3.5 la 4.2-4.3. Nu stiu cit crede domnu Serbanescu ca ar trebui sa fie leul pentru a fi in acord cu economia romaniei, 5-6-7 lei? E oare unul din marii analisti economici care prevesteau curs eur-leu de 5/6 si acu e suparat ca nu i s-a adeverit predictia?

Pin la urma incepind fata de 2008 leul s-a depreciat cu ~20% iar economia a scazut cu ~9%. Nu e de ajuns? Cit ar fi de ajuns? Ce argumente poate aduce Serbanescu pentru eventualele cifre?

Ceea ce spune Serbanescu printre rinduri e ca ar trebui sa ne rezolvam problema deficitului bugetar prin inflatie. Adica in loc sa explicam bugetarilor/pensionarilor ca trebuie sa le scadem veniturile pentru ca nu mai avem de unde le plati, ar trebui sa tiparim mai multa moneda si sa facem ajustarea de venituri prin inflatie. Masura foarte la indemina (scapi de greve, concedieri, etc), dar si foarte costisitoare pentru economia reala, care se va putea imprumuta la dobanzi din ce in ce mai mari, si pentru sistemul bancar, care ar fi mult mai aproape de faliment.

Problema cea mare in Romania se afla la buget, nu in economia reala. Economia reala si-a ajustat cheltuielile din 2009 si acum traieste bine-mersi.

In concluzie Serbanescu bate cimpii, nu face nici o analiza pertinenta, nu vine cu cifre. Doar exprima pareri subiective, gen "economie in dezastru", "moneda nationala breaza", etc.

Nu vad ce e pertinent in acel articol, poate imi explica si mie cineva...

Informatii-economice spunea...

Nu cred ca BNR ar putea tine atat de mult timp moneda la un nicel nesustenabil fara sa atraga atentia speculatorilor.
Intr-adevar, comportamentul agresiv fata de acestia i-a mai rarit dar in final o miercure neagra se poate intampla in orice zi.
Mai degraba s-a intamplat un alt fenomen: a scazut cererea de valuta din cauza scaderii brutale a importurilor de bunuri de folosinta indelungata (masini, electrocasnice etc.) si a scazut in acelasi timp si oferta de valuta din cauza diminuarii investitiilor straine si a imprumuturilor private.

Noroc ca MF mai formeaza cerere dar
tot el formeaza si oferta ca arunca repede banii pe piata.

In concluzie, cursul acesta este partial sustenabil in sensul ca in lipsa unor spike-uri a datoriei publice, poate fi sustinut.
Problema este ca plata datoriilor externe se face bazandu-ne pe o crestere economica si o colectare a veniturilor care nuprea se intampla. De aici apare si nevoia de crestere a taxelor, de scadere a salariilor etc.

@Bogdan, cum ar fi sa ni se explice noua ca in loc sa platim 45% taxe din venituri, ar trebui sa platim 80% ca sa acoperim cheltuielile facute in perioadele trecute... cheltuieli care ce-i drept, nu au fost facute nici de noi nici pentru noi...!

Cat despre previziunile de curs la 5-6... am eu impresia sau se discuta purtarea a inca o "centura de salvare"... just in case ca lucrurile merg in directia in care banuim cu totii ca vor merge???!!!

Alex Nicolin spunea...

Cred ca Ilie Serbanescu duce dorul epocii vacaroiano-ciorbiliene in care leul ajunsese sa se poarte ca in Zimbabwe :)

bogdan spunea...

@informatii economice:
1. De acord cu faptul ca o banca centrala nu poate tine moneda nationala la un curs artificial pentru mult timp. Alt aspect pe care mosh ilie ar fi trebuit sa-l stie...
2. "
@Bogdan, cum ar fi sa ni se explice noua ca in loc sa platim 45% taxe din venituri, ar trebui sa platim 80% ca sa acoperim cheltuielile facute in perioadele trecute... cheltuieli care ce-i drept, nu au fost facute nici de noi nici pentru noi...!
"
Aici m-ai pierdut. De unde ai scos tu 80% asta? Cit despre link si despre stirea ca Romania are de platit datorii de 10 mld eur anul asta .... suna a can-can
Ca basescu spune multe lucruri transnite, stim cu totii. Dar hai sa fim seriosi! 10 mld eur inseamna 8.6% din PIB. N-ar fi rau sa filtrezi nitel informatiile venite din diverse surse inainte de a ti le insusi.
Cit despre un nou acord cu FMI, ala ar fi o sursa de finantare ieftina, dar mai mult decit atit, ar fi un certificat de buna purtare pentru mediile economice externe. Un acord cu FMI te obliga la o oarecare decenta fiscala, ceea ce impiedica derapaje de genul celor din 2007-2008, si care ar fi continuat si in 2009-2010 daca nu era FMI.

Anonim spunea...

@alex. Parca caderea leului a fost mai mare intre 2007 si 2008 decat intre 2008 si 2009, nu-i asa?? De la intrarea in UE, apropierea de sarpele monetar si de zona euro mecanismul devalorizarii voite nu mai e prafticabil pe scara larga si oricum nu e la indemana guvernului ci a BNR.

Alex Nicolin spunea...

@Bogdan

Un acord cu FMI este echivalent unui certificat de deces economic. RIP Miticia.

AristotelCostel spunea...

@alex

Pe cand vorbea Serbanescu de economia fantezie a Romaniei si foarte probabila pravalire a leului, ieuro era vreo 3.1 lei, moment numa' bun pentru de-al de Libocor&co sa vorbeasca de curs sustenabil de 2,9 lei pentru un euro.

Acum e la fel, doar ca si voi pastrati... versurile. :)

Informatii-economice spunea...

@Bogdan - imi pare rau, chiar nu am vrut sa te pierd.
Nivelul poverii fiscale aplicate muncii in Romania e acum la nivelul de 45% dar mai toate bugetele sunt deficitare (de la bugetul casei de pensii, asigurari sociale, pana la bugetul general consolidat).
Acest lucru inseamna ca se cheltuie semnificativ mai mult decat se castiga iar acesta nu e un lucru nou. Totusi, acele sume trebuie platite.
Tu ai zis ca trebuie sa li se explice pensionarilor ca nu se mai poate asa si ca trebuie scazute pensiile. Dar in acelasi mod ti se poate explica si tie / ni se poate explica si noua ca in loc sa platim statului in total 45% din ce producem (procent asemanator cu cel din Suedia), ar trebui sa dam 80% din ce castigam! Cum ar fi asta si ce reactie ai avea?
Acum incerc sa scriu un post mare in care sa explic ce ni se va spune cu siguranta in cativa ani si de ce 2032 - 2040 va fi o perioada atat de neagra in istoria Romaniei!

In privinta CanCan-ului... hai sa ne gandim cum datoria publica a .ro zboara de la 21.2$ la 28% si vizeaza 32% in 2011... Sa ne mai gandim cum datoriile rostogolite de la inceputul crizei au fost in principal pe termen scurt si cum s-au scumpit CDS-urile Romaniei...
Ne mai amintim si de masurile MULT mai dure decat in orice stat european luate de Romania?... cine a mai scazut salariile bugetarilor cu 25%?

Intrebare Bogdan?... mai suna cele 10 mld a cancan cand compilezi toate aceste informatii?