miercuri, 8 septembrie 2010

De citit - "Fereste-te de greci, chiar si atunci cand iti dau obligatiuni"

Michael Lewis a scris un articol savuros si consistent despre criza greceasca. Cititi-l pe indelete!

Un citat concludent, foarte aplicabil si in Romania:

“The Greek people never learned to pay their taxes .... because no one is ever punished. It’s like a gentleman not opening a door for a lady.”

3 comentarii:

Alex Nicolin spunea...

Exceptional articolul - Grecia merita cu prisosinta sa fie data afara din EU si lasata in pustie. Daca tot aveau bani de dat, oficialii EU ar fi putut sa salveze direct bancile straine care detineau datorii publice grecesti in caz de default, decat sa dea banii direct grecilor. Sunt sigur ca si acest ajutor de urgenta va fi "sifonat", ca toti banii imprumutati inainte.

Mihai Marcu spunea...

in zona EU puteau sta. Totusi in zona euro nu aveau ce cauta. Nici Romania nu are ca cauta acolo!

Alex Nicolin spunea...

Romania ar avea numai e pierdut prin adoptarea euro in conditiile actuale, cu o economie necompetitiva, cu datorii publice si private ridicat, cu un cadru institutional ineficient si corupt, si cu o clasa politica nu foarte diferita de cea greaca.

Toate statele mediteraneene au avut de suferit exact din cauza erodarii competitivitatii ca urmare a cresterii costurilor (care s-au rotunjit "in sus" dupa adoptarea euro), fara o crestere comparabila a productivitatii muncii, si mai ales a "cultivarii" iresponsabilitatii fiscale aduse de posibilitatea utilizarii garantiilor statelor mai solvabile pentru a contracta imprumuturi. Grecia nu e un caz singular insa e cel mai flagrant, si primul care "a dat in foc". Nici Italia, Spania sau Portugalia nu stau deloc bine din punctul de vedere al solvabilitatii.

Italia are probleme de coruptie chiar mai mari decat Grecia - minimum 7% din PIB este produs de gruparile de crima organizata, care sunt foarte bine conectate politic. Prin comparatie, grupul petrolier ENI aduce mai putin de 5%. S-ar putea ca tocmai Italia sa fie urmatoare "pocnitoare" varata pe sub usa EU, insa, spre deosebire de Grecia, efectul s-ar putea dovedi fatal.