marți, 21 septembrie 2010

De citit - Febra achizitiilor de teren agricol in SUA

Din LA Times, un articol care ne arata ca febra achizitiilor de teren agricol nu s-a oprit doar la nivelul tarilor emergente. Se pregateste o noua bula?

13 comentarii:

Alex Nicolin spunea...

Politica dirijista de "stimulare" a guvernelor, mai ales cea monetara, exercitata prin intermediul bancilor centrale, a fost in majoritatea cazurilor prociclica. Injectarea de lichiditate in sistem intr-o perioada de recesiune, fara o "sterilizare" ulterioara duce in mod inevitabil la expansiunea creditului pe o baza mai larga, deci la inflatie, in urmatoarea perioada de crestere (sau stagnare) economica. Pentru ca pot imprumuta, dar si pentru a-si pune la adapost de inflatie banii, investitorii tind sa cumpere: actiuni, materii prime, imobile sau, in acest caz - terenuri agricole.

Capcana ciclurilor economice va functiona si de aceasta data fara gres, pentru ca iesirea din recesiuna cauzata de sparegerea unei bule speculative prin umflarea uneia nui nu este practic altceva decat o proverbiala saritura din lac in put.

alex@formidabilii.org spunea...

La noi e 2-3000 EUR/ha iar in tarile din V Romaniei pretul e de 2-3 ori mai mare...deci unde ar fi bula? :)

Alex Nicolin spunea...

@Alex

Si cu casele cum a fost? ;)

Mihai Marcu spunea...

@alex - am intrebat daca se pregateste.

btw, preturile erau cam 1100 eur/ha cand am verificat ultima oara.

Alex Nicolin spunea...

@Mihai

Urmatoarea "bula" se "coace" de 2-3 ani de cand s-a spart cea precedenta. Dupa cum spuneam, "semintele" urmatoarei crize au fost "semanate" in cursul celei precedente, iar sechelele s-au acumulat de la un ciclu economic la altul, sub forma dezechilbrelor economice structurale exprimate partial sub forma datoriilor atat din mediul privat, cat mai ales public. De aceea, interventia statelor nu numai ca produce ciclurile economice, dar pe masura ce metodele devin mai dure, aceste crize se accentueaza si devin mai frecvente, convergand catre un final paroxistic - prabusirea economica globala, cu consecinte politice greu de anticipat.

Preturile terenurilor vor creste in continuare, iar bula este din ce in ce mai probabila. In Romania, dupa ce se va sparge, ar putea aparea totusi un efect pozitiv - comasarea terenurilor agricole.

alex@formidabilii.org spunea...

@Alex Nicolin: corect. Insa noi acum suntem cu terenurile agricole cam in anul 2003 al imobiliarelor :) O eventuala bula in terenul agricol va fi poate peste 5 ani, insa spre deosebire de imobiliare aici sunt si factori naturali care trebuie luati in calcul.

@Mihai Marcu: depinde in principal de dimensiunea lotului si de localizare. Cred ca doar in zonele de deal unde terenul nu e foarte bun mai gasesti la suma de care vorbesti tu. Daca ai teren compact la 1100 EUR/ha sunt cumparator :)

AristotelCostel spunea...

@alex

2-3000 ieuro/ha???

Si cum ajungi in Romania la... hectarul tau? :)

Ce constati cand reusesti sa ajungi la... borat_landu' tau?

Cate boabe de grau sau bucati de pentafoi produce un hectar... arendat in Romania?

Comasati... 100.000 hectare ar putea avea acces la doua drumuri judetene. :)

... inundatii, desertificari, grindina... neee...

Anonim spunea...

@alex nicolin esti imbacsit de textele apocalipticilor.parca esti la emisiunea "cadran mondial". mai respira,citeste, nu te mai arunca sa comentezi pe toate gardurile

AristotelCostel spunea...

@alex

pentru o bula e nevoie si de timp. In principiu problema ar fi... LIPSA banilor. :)

Alex Nicolin spunea...

@Alex

Pai si la imobiliare existau destui "factori naturali" dar asta nu i-a impiedicat pe naivi sa cumpere cocini mucegaite vechi de 30+ ani in cartiere marginase sau vile de prost gust in zone fara nicio infrastructura cu sume care sfidau orice intelegere. Prostia omeneasca nu trebuie subestimata, mai ales in perioadele in care "preturile doar creste" umflate cu credit facil (dar nu intotdeauna ieftin). Atata timp cat preturile, in acest caz dobanda, sunt falsificate, calculul economic este viciat si deciziile proaste nu mai sunt filtrate corespunzator, ci sunt constientizate de majoritatea actorilor mult prea tarziu.

Alex Nicolin spunea...

@AristotelCostel

Lipsa banilor nu este o problema, daca se pot produce prin decret :)
Sper totusi ca toata lumea sa fie inca prea speriata de actuala recesiune ca sa mai inceapa o alta bula speculativa, sau macar sa se sparga inainte sa ajunga la noi.

Argumentele tale sunt bune, dar neprevazutul este ceva care trebuie luat in calcul atunci cand te apuci de agricultura, oriunde ai fi. Din acest punct de vedere, Europa Centrala are o clima destul de stabila comparativ cu alte regiuni. Iarasi, terenul din Campia Romana si Campia de Vest este foarte fertil, deci potential agricol exista. Cu totul altele sunt motivele pentru care agricultura romaneasca functioneaza mult sub potential. Totusi cred ca lipsa infrastructurii este cea mai mare problema pentru ca productia mai trebuie sa ajunga si la piata. Pe de alta parte 100K Ha inseamna 1,000 Km2 adica 1/4 judet ;)

@Anonim [15:31]

Nici nu stiu despre ce emisiune vorbesti - nu prea ma mai uit la televizor de cativa ani. Nu vestesc, nu cred si nici nu doresc apocalipsa in sens economic, desi diversele "manevre" ale guvernelor s-ar putea sa ne bage destul de adanc "in mlastina" pe termen lung. Textele pe care le citesc nici macar nu tin de eschatologie, ci de stiinta economica :)

alex@formidabilii.org spunea...

@AristotelCostel: lipsa banilor nostri, restul lumii are bani de cumparat teren agricol. Daca intri pe piata achizitiei de teren agricol o sa vezi ce buluceala e de fonduri de investitii si de "ochi oblici" care vor sa cumpere "de la 1000ha in sus" :)

Eu mi-am facut deja deschiderea la drumu judetean (cum zici tu). Acuma pot sa consolidez in adancime :)

PS: randamentul din arenda la un contract bine negociat este 12-13% per annum (in EUR).

John Galt spunea...

Alex, spune-le sa-ti arate LC si proof of funds, nu te pacali cu un simplu DD.

:)