luni, 13 septembrie 2010

De citit - Dezavantajele de a fi proprietar

Alex Nicolin mi-a atras atentia asupra acestui articol interesant din Times, despre dezavantajele detinerii unei locuinte - in America. Un citat relevant:

The dark side of homeownership is now all too apparent: foreclosures and walkaways, neighborhoods plagued by abandoned properties and plummeting home values, a nation in which families have $6 trillion less in housing wealth than they did just three years ago.

3 comentarii:

Logosfera spunea...

Articolul e la fel de idiot ca un articol cu titlul "The case against export" in care se prezinta devantajele unei natiuni care face export pentru ca Banca Nationala a jonglat cu cursul valutar dupa bunul plac.
Astept cu interes un articol "The case against children" in care avand exemplu pe Hitler se dovedeste ca nu e bine sa faci copii.
Ce dracu' sa faca economia cand se trezeste ca-i pica din cer (de la FED) miliarde de dolari? Ii consuma ce poate sa faca, alt rost al banilor in afara de a circula nu exista. Si se plimba si ei saracii de la aia care-i au (Fannie Mac, banci) la aia care-i vor (case, masini etc). Autorul o fi vreun socialist caruia i-a fost frica sa scrie singurul titlu adecvat "The case against state intervention".

Alex Nicolin spunea...

Mie mi se pare corect ce se spune in articol, iar omul e realist, in niciun caz socialist. Proprietatea e OK, atata timp cat e achizitionata exclusiv cu banii tai si ai celor pe care-i convingi voluntar - prieteni, parinti, banca - pe barba lor.

Atunci cand devii proprietar (chiar temporar) pe bani publici, asa cum s-a intamplat in cazul imprumuturilor "NINJA" date de bancile americane, pe deoparte presate (CRA), pe de alta ademenite de stat cu garantii si subventii, este cu totul alta poveste. Imprumuturile acordate de dragul corectitudinii politice, si nu pe baza economica, sunt doar populisme si aberatii interventioniste.

Iata un documentar despre ce se intampla atunci cand statul ademeneste bancile sa imprumute persoane necreditabile, pentru proprietati pe care nu si le pot permite.

Logosfera spunea...

@Alex Nicolin
A face export e ok, daca faci export de produse pe care le produci singur fara ajutorul statului. A manufactura produse cu subventii de la stat platite de tot poporul e de condamnat.
Acum, pornind de la adevarul de mai sus, a face un articol cu titlul "the case against export" e o prostie.
Ca si articolul respectiv. Nu pentru ca ipoteza n-ar fi corecta, nu pentru ca concluzia n-ar fi corecta ci ca pentru "rationamentul" facut de la ipoteza la concluzie este prost.