joi, 23 septembrie 2010

De citit - Despre utilitatea monedei nationale

In sfarsit, presa preia un subiect util - de ce Romania se comporta ca si cum ar fi zona euro, desi nu este.

Astfel, din Ziarul Financiar va recomand: Statul român permite inexplicabil preţuri în euro deşi moneda naţională este leul

Euroizarea economiei, capcana în care e prinsă BNR.

Nu va lasati pacaliti de scuzele puerile ale capitalistilor de carton. Asa cum in alte tari exista preturi in zloti, forinti, reali, tot asa se poate si in Romania. Euroizarea economiei este una din principalele motive pentru care iesirea din recesiune este atat de dificila.

7 comentarii:

Daniel I spunea...

Am mai zis-o. Cata vreme euro isi pastreaza mai bine valoarea decat leul, e normal ca populatia sa-l prefere.

Iar ultima fraza "Euroizarea economiei este una din principalele motive pentru care iesirea din recesiune este atat de dificila" denota ca nu ai inteles NIMIC din toata povestea.

Alex Nicolin spunea...

Euroizarea economiei din anii '00 este in mare parte efectul inflatiei din anii '90 si al instabilitatii politice si financiare care risca sa reporneasca oricand tiparnita.

Economia era deja "euroizata" ... inainte de intrarea in circulatie a Euro. Daca imi aduc aminte, tranzactiile mai importante intre persoane fizice (case, masini) se efectuau aproape exclusiv in dolari, si mai ales in marci, tocmai datorita permanentului risc de inflatie.

Dupa cum am spus si in comentariul la articolul interior, leul va continua sa fie privat de increderea actorilor economici dar va ramane moneda nationala atata timp cat problemele structurale grave ale Romaniei vor persista. In mod paradoxal, pe termen lung nu vom putea adera la euro decat rezolvand problemele economice si intarind astfel leul.

mobutu spunea...

De cand tot vorbim despre asta ... pana si politica celor ce ne "conduc" este exprimata in euro, vezi pragurile (false) la "forfetar", vezi pragul (fals) la nenumărata casă, etc.
Penibil.

RazvanM spunea...

Una din problemele in situatia in care utilizam euro in schimburile dintre noi este ca practic sprijinim moneda euro in defavoarea leului. Si trebuie notat ca nici tarile care emit moneda euro nu-s prea breze, aceasta moneda fiind un alt tip de hartie decat cea pe care o tipareste statul roman.
O a doua problema in cazul utilizarii monedei euro este ca, in timp ce statele din zona euro pot tipari euro pentru a-si plati datoriile, Romania nu poate face acelasi lucru. Romania nu poate tipari decat lei, deci datoriile in valuta nu pot fi achitate decat utilizand acea valuta.

Coroborand cele 2 idei, rezulta ca, pe de o parte sprijinim o moneda care-i la fel de nesigura precum orice alta moneda si pe de alta parte sprijinim o moneda pe care noi nu o putem emite, ci pe care trebuie sa o cumparam.

Radu Ionescu spunea...

Am si eu o intrebare cand euro era 3.2 2007 - 2008 nu mai stiu exact cand cat de liber era cursul? Ma rog ce nu stiu eu e in ce masura devalorizarea masiva a anilor 90 s-a oprit de la sine si in ce masura a fost oprita controlat.

Alex Nicolin spunea...

@Radu

Paradoxal, in perioada respectiva (2005-07), moneda nationala era subevaluata. Daca iti aduci aminte BNR, cumpara masiv euro atunci, pentru a tine cursul leului jos iar rezerva crescuse destul de mult. Aceasta manevra a "ieftinit" fortat Romania pentru o scurta perioada, permitand continuarea exporturilor cu valoare adaugata scazuta sau chiar de materii prime, de la cherestea la productia in textile in lohn. In acelasi timp, investitiile straine au fost stimulate artificial, cea mai mare parte din exec ducandu-se in imobiliare, unde au dus la cresterea exploziva a preturilor si la construirea de ansambluri care astazi nu isi mai gasesc cumparatori. "Valul" de capital strain generat de dobanzile artificial scazute ale dolarului si mai apoi euro a fost imposibil de stavilit cu toata interventia BNR, care dupa cum spuneam, a fost inca de la inceput principala cauza pentru care acesta a atins asemenea cote.

Pretextul BNR pentru propriile actiuni a fost tocmai evitarea intrarii de "capitaluri speculative", insa efectul a fost exact invers. Politica BNR in perioada urmatoare a fost deasemenea prociclica, prin vanzarea de euro pentru mentinerea leului sus. Practic, BNR a sacrificat permanent economia pe altarul stabilitatii cursului - tinta pe care a fost oricum incapabila sa o atinga. Dupa cum spuneam stabilitatea cursului este o consecinta a stabilitatii economice, politica monetara fiind un surogat ieftin si dupa cum se vede, extrem de daunator.

BNR a ratat deasemenea un alt obiectiv urmarind doar politica monetara. Tinute la nivele ridicate, dobanzile la RON au fost permanent neatractive in comparatie cu cele practicate la EUR, doar de dragul "stabilitatii". In contrapartida, BNR si guvernul nu au introdus nicio reglementare care sa interzica sau sa limiteze creditarea in euro, macar pentru persoane fizice - asa ceva ar fi fost "incorect politic" cu un prim-ministru care controla direct un dealer de masini din import.

Singurul merit al lui Mugur Isarescu care l-a tinut de altfel in pozitia de guvernator pentru mai mult de 20 de ani, este obedienta politica si ceva cunostine economice care il fac un fel de "chior in tara orbilor" in comparatie cu politicienii afoni care s-au perindat la guvernare. Ca si consecinta a dezastrului cauzat de politica monetara defectuasa, Guvernatorul si toti membrii CA al BNR ar fi trebuit sa isi depuna in mod onorabil demisia acum 2 ani. Dar in Romania din pacate ciolanul e mult mai important decat integritatea profesionala si morala.

bogdan spunea...

Chestia asta cu euroizarea economiei e mai simpla decit pare.
1. Interactionam extrem de mult cu economia zonei UE. Mare parte din ce consumam e din import, mare parte din ce producem e pentru export. Multe activitati economice sunt mai legate de euro decit de leu.
2. Mentalitatea cu care ne-a obisnuit inflatia cu doua cifre. In 2004 a fost primul an de inflatie sub 10%. Iar cind ai inflatie de peste 10% e obositor pentru toata lumea sa tot reevalueze preturile si salariile in lei. De aia toate tranzactiile mari (masini, case) se faceau in marci/dolari/eur, si mare parte din salariile la privat erau exprimate tot in marci/dolari/eur
Din aceste doua considerente moneda nationala reprezinta pentru foarte multi doar hirtia cu care platesti, tot ce inseamna calcul, pret, pentru multi chiar salariu negociat, e in EURO.