joi, 16 septembrie 2010

De citit - Cum relansam economia

Un articol bun in Ziarul Financiar despre conditiile necesare pentru relansarea economiei. Va recomand sa cititi cu atentie si ideile lui Florin Citu, idei cu care sunt in totalitate de acord.

Urmatorul citat se refera la euro si politica de curs valutar in Romania.

"Noi am avut dezavantajul unei economii euroizate. Prin reglementări fiscale, prin interzicerea de preţuri în euro trebuia să ne protejăm de euroizarea economiei

România s-a pus singură în situaţia să ajungă la 60% credite în euro din total credite

Atunci era mai bine dacă era lăsat cursul să fluctueze liber câteva zile. Dacă se ducea în 12 lei/euro pentru două zile, nu era nici o problemă. Importantă era evoluţia ulterioară

Noi am ales să facem o bătălie pe termen scurt, dar am uitat de bătălia pe termen lung a dobânzilor. În Polonia a crescut cu 40% cursul"

7 comentarii:

molie spunea...

Prin asta.

Daniel I spunea...

Slabut rau, fara suparare.

Adica de vina e populatia ca prefera Euro (pentru ca are incredere in el) si nu leul ... pentru ca, nu-i asa, tre' sa avem incredere in BeNeRel ca ne va devaloriza cu spor economiile, nu ?

Solutia - si mai multe reglementari care sa ingradeasca tranzactiile, dar nu care cumva sa-l oprim pe Mugurel din jocul cu inflatia.

Si cum sa relansam economia ?
Prin consum si creditare - adica exact aceleasi comportamente care ne-au adus in situatia actuala.

Si care credeam ca atitudinea responsabila e sa economisesti ... dar eu probabil sunt un reactionar liberal cu gandiri invechite.

Daca asta e "articol bun", oare cum arata un "articol prost" ?

Concluzia e una singura - cata vreme nu intelegem teoria austriaca a "bussiness cycle", n-avem nici o sansa de a intelege ce ni s-a intamplat, DE CE si cum putem sparge ciclul vicios.

Alex Nicolin spunea...

Articolul e lame rau. Eu l-as fi intitulat mai degraba:

Tanguielile banchereilor la mormantul lui Lehman "Tunul" (imobiliar) :)

"Imbracate-n doliu, frumoasa banca,
Cu sigiliu de portarei incinge usa ta,
Ca acum din derivatele-ti sigure si profitabile,
Au ajuns peste noapte de la AAA la D,
Si-asa se duse-un mandru bonus"

Dincolo de bascalie, sunt total de acord cu ce a spus Daniel. Iesirea din criza nu se poate face in niciun caz prin umflarea unei alte bule cu credit ieftin, desi vorbitorii din aricol se pare ca asteapta salivand exact o asemenea situatie.

Anonim spunea...

chiar asa, terminati odata cu bancile astea. ce produc bancile? manipuleaza ce produc ceilalti! de ce le oferiti, atat de generos, un loc in viata noastra? (in afara maruntisului care iese pentru articole de genul asta). ajuta numai la marirea ecartului dintre bogati si saraci - istoric vorbind a iesit mereu nasol(criza, razboi) atunci cand clasa de mijloc a fost subtire

altfel vad ca trageti tare (voi economistii cu blog si atitudine) pentru a spala reputatia bancilor si a bnr - pe astia din urma i-as intreba multe despre economia ro si relatia banca client dupa 90

Mihai Marcu spunea...

nu e chiar asa. parerile lui Florin Catu mi s-au parut ca au insight extraordinar.

Ma rog, faptul ca exista o panica bancara majora in octombrie 2008 in Romania ramane totusi destul de putin pentru public.

John Galt spunea...

Panica e putin spus. Coma de gradul IV, salon de reanimare si nu recuperare (nici acum nu si-au revenit), ar fi mult mai aproape de realitate. :)

In octombrie 2008 si-au dat seama ca le lipsesc 30 miliarde, ca sunt pe perfuzii foarte scumpe.

Daca le-ai fi vazut fata in acele momente te lua rasul. De fapt cred ca te ia si acum. :)

Eu niciodata nu am inteles cum niste indivizi care trebuiau sa dea la sapa in cel mai fericit caz ajung sa-si decida sume cu multe zerouri.

Ei nu realizeaza ca au pe mana niste arme de distrugere in masa, ei se gandesc numai la ei.

(fara sa vada ca sunt cumparati in felul asta cu o margica ieftina).

Asta e nivelul nostru. Un curs de 7 lei la un euro la momentul potrivit ar fi calmat multe efuziuni sindicaliste, ar fi trezit tara asta (daca se mai poate trezi ceva) cat de cat la timp.

Acum deja e prea tarziu.

:|

alex@formidabilii.org spunea...

Cititi Miorita. "Deep down inside" nu ne intereseaza daca traim sau murim, cata vreme traim sau murim frumos...sau "cu talc" cum ar zice poetii. :)

Florin Citu poate sa face ce-o vrea, calea pe care o urmam acum era previzibila. Iar el nu are dreptate deloc.

PS: pe astia de la ING ii inteleg ca tot ii dau cu l2 lei/EUR, le-ar fi placut lor sa fie asa...