joi, 9 septembrie 2010

De citit - Creditele în franci elveţieni sunt cel mai prost pariu făcut de est-europeni

Via ZF, un articol bun despre greseala de a lua credite in alte monede decat cele in care obtii veniturile. Aceeasi idee este valabila si in cazul imprumuturilor in euro luate de romani, dar aceasta e o tema pentru un articol.

3 comentarii:

Alex Nicolin spunea...

Moneda este putin folosita in tranzactii si e greu de gasit la case de schimb (unde cursul este in general mai avantajos), deci esti aproape obligat sa o cumperi de la banca, iar din comoditate, majoritatea vor cumpara chiar la banca unde au rata. Iata de ce bancile mai pot "ciupi" destul de mult si la comisionul de schimbare.

In plus, francii elvenieni sunt moneda de rezerva, adica toata lumea alearga dupa ei in perioade de incertitudine, iar pretul creste in consecinta.
Tendinta cumparatorilor e justificata de politica monetara conservatoare a bancii centrale elvetiene, care tine inflatia la valori foarte scazute.

Per total, creditul in franci elvetieni era chiar si la vremea respectiva (2005-7) oricum afacere mult mai proasta pe termen lung decat cel in euro, in ciuda dobanzilor aparent mai scazute.

Ionut spunea...

... Aceeasi idee este valabila si in cazul imprumuturilor in euro luate de romani
Depinde de momentul in care au luat creditul; daca e inainte de ianuarie 2007, creditul in euro a fost binisor mai mai avantajos decit cel in lei pina in momentul asta.
Pe termen lung s-ar putea sa fie acelasi lucru, inclusiv pentru creditele in CHF.

alex.dumitrascu spunea...

Sunt foarte curios daca in Elvetia proprietatile imobiliare sunt cotate in euro si tranzactiile se fac in euro.
Sau poate ca se fac in lei cine stie...
Da' daca e vorba de avantaj si dezavantaj aici in Romania, trebuie sa luam in considerare si avantajele bancilor si ale vanzatorilor de imobile. Si la creditul in franci elvetieni sau in euro ele au fost consistente.
Nu stiu de ce dar bancherii nu au avut incredere in seful lor de la banca centrala si NU au mizat pe leu. Ciudatenii ale bancii centrale , a carei credibilitate a fost pusa la indoiala chiar de catre bancheri.