vineri, 10 septembrie 2010

De citit - Corelatia intre saracie si religie

Via Barry Ritholtz, un grafic despre corelatia intre saracie si religie. Mai exact: cu cat o tara este mai saraca cu atat aplecarea spre religie este mai mare, cu o exceptie majora - SUA.10 comentarii:

Alex Nicolin spunea...

Acest comentariu este un pamflet si nu are legatura cu personaje sau situatii reale.

Intre Italia, Grecia si USA exita si alta similaritate - falimentul iminent multumita datoriilor uriase acumulate. Cand au luat imprumuturile probabil au facut 3 cruci mari, au scuipat in san si-au zis "doamne-ajuta" pe post de garantie.

Italia ar putea scapa, daca da Vaticanul drumul la tiparnita de indulgente. Poate-i contracteaza si pe baietii de la GS s-o puna de niste derivate de iertare a pacatelor, cu scadenta la Judecata de Apoi. Atentie, popii de la muntele Athos ar putea si ei salva Grecia in acelasi mod, ca doar se pricep la afeceri.

Doar pe americani s-ar putea sa-i bata doamne-doamne ca au pus presedinte musulman dar si ei mai au o sansa in caz ca a mai pastrat si in testamentul nou ceva clauze preferentiale pentru poporul ales (la conducerea bancilor) :)

Anonim spunea...

De cand o corelatie e o relatie de cauzalitate?! Si daca ar fi o relatie de cauzalitate, cine cauzeaza pe cine? Uite un exemplu de relatie de cauzalitate: cu cat o persoana se afla intr-o situatie mai periculoasa, cu atat creste probabilitatea ca acesta sa se gandeasca la Divinitate. Deci a te gandi la Divinitate creste riscul de a te afla in situatii critice! Logic, nu?!

alex@formidabilii.org spunea...

E clar. Tentatiile diavolului sunt mai mari cand ai bani in buzunar :)

Mihai Marcu spunea...

@anonim - cine a mentionat ceva de cauzalitate?

Alex Nicolin spunea...

Pai nu e banul ochiul dracului?

Anonim spunea...

Poate o fi vreo corelatie statistica, dar asta nu insemna automat ca aplecarea spre religie conduce la saracie sau invers. Atentie, corelatia statistica nu este totuna cu relatia de cauzalitate.

Anonim spunea...

mi se pare ca nu e deloc evidenta corelarea.

AristotelCostel spunea...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Eurobarometer_poll.png

"nu insemna automat ca aplecarea spre religie conduce la saracie sau invers"

inseamna mase de prosti manipulabili:
SUA - consumerism
Romania - cersetorie si dependenta de zoaiele securiste

... bagati cruci...

Anonim spunea...

Sonajul Gallup pune în evidență corelația dintre gradul de îndoctrinare religioasă a unei societăți și sărăcia materială.
De fapt există și o corelație între gradul de îndoctrinare religioasă a unei societăți și sărăcia spirituală.
Religiozitatea excesivă și lipsa de laicizare (atat sub aspect juridic cat și in ceea ce privește mentalul colectiv) merg mană in mană nu numai cu sărăcia materială ci și cu sărăcia spirituală-termenul de “spiritual” fiind folosit aici intr-un sens larg, care include, printre altele, raționalul, filosoficul, ideaticul in opoziție cu viziunea ingustă conform căreia “spiritual=religios”. Religiozitatea excesivă duce la atrofierea spiritului rațional analitico- critic ceea ce duce la atrofierea laturii analitico-critice a unei culturi. De aceea in cultura romană din nefericire nu apar cu precădere filosofi teoreticeni ai societății deschise și ai ideilor liberale(așa cum se intamplă in culturile aferente societăților civilizate
) precum John Stuart Mill, Karl Popper și alții ci autohtoniști obsedați de “sentimentul romanesc al ființei” și de ortodoxism. Iar atunci cand apare un ganditor liberal de tip Adrian Marino este repede dat la o parte…

MIA spunea...

Ce se defineşte de fapt prin "religie" într-o astfel de statistică ?

Doar "religia organizată" sau la modul general non-ateismul ?

Mi se pare importantă precizarea pentru că - de ex. - într-o ţară ca Franţa, care e aproape "fundamentalist laică" la unele aspecte, sunt forme răspândite forme de misticism şi "neo-păgînism" cvasi-religioase ( cel puţin în manifestare multe sunt complet asimilabile unui cult religios ) ... ;)