miercuri, 29 septembrie 2010

De citit - Capital controls eyed as global currency wars escalate

Din Telegraph, un articol interesant despre razboiul devalorizarilor si impactul negativ asupra economiilor emergente.

"Brazil, Mexico, Peru, Colombia, Korea, Taiwan, South Africa, Russia and even Poland are either intervening directly in the exchange markets to prevent their currencies rising too far, or examining what options they have to stem disruptive inflows."
 

3 comentarii:

Anonim spunea...

avantajul americanilor ca pot sa-si revina "cu ajutorul" altora , poti sa le faci ceva ?

Mihai Marcu spunea...

pana cand nu ai moneda de rezerva - nu.

Alex Nicolin spunea...

Cam toate monedele din lume se sprijina, direct sau indirect (prin intermediul altor monede), pe dolar. Practic emisiunea monetara a bancilor centrale se face pe baza rezervelor de "moneda forte" detinute. Corelatia este cea mai stransa in cazul "consiliului monetar". Dupa cum au demonstrat majoritatea statelor in ultima vreme, cursuti flotant nu prea exista, datorita dezvoltarii comertului international.

Ironia este ca moneda de rezerva exista, insa guvernele nu au avut niciun interes s-o pastreze, ci au dorit fiecare sa detina un mic sau mai mare monopol monetar asupra unei monede-decret (sau incredere, cum spunea Mihai), pe care sa o foloseasca drept "pompa de avutie" pentru spolierea propriilor "supusi". Revenirea la moneda/monedele de rezerva naturale, alese de piata de-a lungul secolelor si nu creatii arbitrare ale statelor sau conglomeratelor statale se va face in mod inevitabil, ca urmare a pierderii increderii actorilor economici in artefactele statului datorita infaltiei uriase la care trebuie supuse pentru a acoperi datoriile acumulate. Intrebarea e daca acesta trecere se va face voluntar si controlat sau convulsiv, necontrolat si cu efecte economice devastatoare.

Argumente precum stabilitatea preturilor, competitivitatea exporturilor, ajustare cantitativa, precum si intregul concept de "politica monetara" sunt doar tertipuri menite sa ascunda adevarata miza a monopolului monetar etatic - capacitatea de taxare ascunsa, practic nelimitata, a avutiei celor care folosesc moneda respectiva.