vineri, 24 septembrie 2010

De citit - BNR contrazice prognozele oficiale ale guvernului

Din Ziarul Financiar aflam ca prognozele oficialilor BNR referitoare la evolutia economiei sunt mult mai pesimiste decat cele ale Guvernului si ca economia ar putea scadea in 2010 cu mult mai mult decat cei 1.9% estimati oficial.

In aceste conditii, cum s-ar justifica cresterea brutala a taxelor pe munca, corelata inclusiv cu maxime istorice ale TVA? Acum intelegem mult mai bine ce inseamna "the beatings will continue until morale improves".

12 comentarii:

Alex Nicolin spunea...

Pentru a adapta si traduce o zicala romaneasca:

"The beatings will continue, but to no avail. You cannot squeeze a fart out of a dead horse"

Logosfera spunea...

@Alex Nicolin
Contrar opiniei prezentate atunci cand un animal moare incepe sa putrezeasca si acumuleaza gaze in intestine. Foarte rapid. So... you can squeeze a pretty nasty fart ouf a dead horse. :)

Informatii-economice spunea...

Guvernul incearca sa impulsioneze consumul si sa creasca increderea in economie in singurul mod pe care il cunosc politicienii: prin demagogie.

Daca nu ar fi atat de trist probabil ca am rade de ei. Ne asteapta insa un an destul de greu pe plan international in conditiile in care Romania nu a profitat deloc de aceasta corectie pe trend descendent.

PS: felicitari tuturor celor care vorbesc de "crestere economica sustenabila", "dezvoltare durabila", "catching up" si alte cuvinte pompoase referitoare la Romania!

mobutu spunea...

Au dat'o la intors, as usual, cum ca ce a zis lucian croitoru este punctul lui personal de vedere nu crezul bheneree.

cand un oficial zice de "bine" (creste, revenire, better than expected, etc) atunci totul e roz, e si punctul de vedere al institutiei in cauza.
cand le zice de rau pai atunci e problema lui, noi institutia de dezicem de el si marsam in continuare pe crestere, revenire, blabla.

Anonim spunea...

Americanii cum de pot reduce taxele pentru IMM-uri in perioada de criza? Nu e tot "prociclic"? Ei de ce nu se imprumta la FMI?

http://www.inc.com/matt-quinn/small-business-bill-passes-house.html

Mihai Marcu spunea...

reducere taxelor este anti- ciclica

Alex Nicolin spunea...

@Logosfera

Pai exact asta spuneam si eu. S-ar putea ca ponta sa plece cam ametit dupa "vanturile" (fara referire la individul cu craci de lemn sau la dusmanul sau chel) pe care o sa i le dea economia de piata - relocare, evaziune fiscala, falimente.

@Informatii-Economice

Eu as generaliza parerea la intreaga economie mondiala, care "se dezvolta sustenabil" de nu mai poate. Ma distreaza mai ales parerile unora despre economiile emergente care "creste, creste si iar creste, ca feciorul din poveste" (adica e^x), dar ala era alt blog. Obsesia cresterii este cu atat mai isterica cu cat datoriile sunt mai mari :)

Claudiu* spunea...

Mihai: ca sa fim rigurosi, reducerea taxelor e anti-ciclica in perioada de criza, nu prin ea insasi... :)

Ionut spunea...

@Informatii-economice:
... in conditiile in care Romania nu a profitat deloc de aceasta corectie pe trend descendent.
Romania a profitat de corectia respectiva: exporturile sint la maxime istorice daca bine imi amintesc.

Anonim spunea...

mie mi se pare absolut surprinzator ca dupa ce iei un cal emaciat de foame si rupt de munca si faci 'reduceri', mai un picior, mai o ureche, calul tinde sa pice lat.
eu unul ma asteptam sa aiba 'crestere sustenabila', sa o ia la picior si chiar sa aiba un pic de trap sau macar un galop sanatos...
in plus, daca ii scoti si un ochi va fi cu atat mai motivat sa devina, dintr-o martoaga tiganeasca macar un Shire, sa traga ca o locomotiva.
nimic de zis, la nivel de natiune si functionare a statului era nevoie de niste 'taieri'. s-au facut de la saraci, nu de la bogati. s-au luat din putinii bani ai celor multi, nu din multii bani ai celor putini dar cu contracte grase cu statul, intamplator 'sponsori' ai politicii.
inca nu am auzit pe careva sa discute de cheltuielile materiale ale statului, se discuta numai despre salarii si pensii.
si daca sunt partial de acord ca trebuiau facute reduceri de cheltuieli, ele trebuiau obligatoriu dublate de investitii si crearea de locuri de munca.
oricum am ratat intrarea in zona euro pentru 2014, puteam da un pic drumul la inflatie si cu imprumuturile externe sa facem investitii.
dar nu ar fi folosit celor multi ci doar la ingrosarea buzunarelor 'regilor': asfalt, petrol, gaze, cherestea, imobiliare si multe multe altele.
avem foarte multi regi si presedinti, soferi, secretare, masini luxoase, amante costisitoare.
apropos, la nivelul intregului aparat de stat, anul trecut s-au cheltuit 800.000 euro pentru flori.
mai da-i in ma-sa de nou nascuti, amanta plange mai tare.
si toate astea pe spinarea unui cal ce trage sa moara si nu-si face nimeni o pomana sa-l impuste.

alex.dumitrascu spunea...

Si consiliul fiscal contrazice prognozele oficiale ale guvernului.

Anonim spunea...

in general prognozele bancherilor sunt pesimiste (a se vedea cursul leu-euro). @informatii-economice. Guvernul incearca sa impulsionze prin demagogie, iar opozitia semana panica TOT prin demagogie (sustinuta -onest?- de RTV si A3). @anonim. Defictul bugetar al tarilor UE este reglementat de Maastricht, iar USA are vreo 10-11% si poate merge si mai sus daca vrea.