marți, 14 septembrie 2010

De ce nu vor exista dobanzi mici la EURO in Romania

Odata cu aparitia ordonantei 50/2010, au aparut multe voci care ne "explica" de ce dobanzile la EURO sunt mari si de ce trebuie sa scada pentru ca EURIBOR la 6 luni a fost 0.8%. Dobanzile la euro in Romania nu vor fi la fel de mici ca in Franta / Germania. Cititi in continuare de ce.


Sa incepem cu un exemplu: cum ar fi sa cerem celor de la Volkswagen sa scada preturile masinilor pana la nivele suportabile pentru piata romaneasca, incat fiecare roman sa-si permita doua Audi-uri, unul de duminica si unul de mers zilnic la servici? Veti spune ca exmplul nu este relevant - o masina inseamna valoare adevarata in timp banii se fac din nimic, atat leul cat si euro se tiparesc la fel deci nu ar trebui sa fie nicio diferenta de cost.

Gresit - exista un motiv foarte simplu pentru care euro este o moneda puternica: are in spate o economie foarte competitiva, care produce bunuri si servicii cu cerere reala. In plus, exista Banca Centrala Europeana cu o obsesie pentru stabilitatea preturilor si inflatie mica.

Datorita inflatiei mici, dobanzile in zona euro sunt mici - si la credite, si la depozite. Motivul pentru care banii au venit din zona euro au venit in estul salbatic a fost in cautarea Randamentului mare. De ce sa dai credite cu 4% in Romania cand poti da cu 3.5% in Germania?

Costul creditelor in EURO depinde de cativa factori:

1 - EURIBOR - dobanda de referinta in zona euro - element total incontrolabil.
2 - Riscul de tara al Romaniei - element practic incontrolabil
3 - Costul lichiditatii - element practic incontrolabil
4 - Rata rezervelor minime obligatorii - element controlat de BNR

Costul creditelor in lei depinde in principal numai de BNR si de inflatia din Romania.

E adevarat, guvernele Romaniei si-au batut joc de moneda si au reglat ineficienta economiei romanesti prin inflatie. In mod semi-natural, populatia si o parte din firme s-au indreptat spre creditul in EURO, fara sa poata sa suporte riscurile reale - deprecierea cursului si cresterea dobanzilor. E aceeasi situatie cand iti cumperi un BMW cu 9000 de eur, nu-ti permiti casco si tremuri de frica pe langa masina.

Moneda euro contine toata eficienta si competitivitatea Germaniei, Frantei si a altor economii de prim rang din Europa. Zona euro s-a dovedit o nuca prea tare pentru Grecia, Spania care acum trec prin reduceri de cheltuieli draconice (pentru ei).

Tehnic, solutia este simpla, dar costul politic este urias - reducerea inflatiei si a dobanzilor la lei, iar aici nu exista decat doi actori BNR si Guvernul.

Repet, creditul in euro este un produs nepotrivit pentru Romania. Sa nu ne facem iluzii ca doar populatia l-a cerut. A fost mult mai ieftin si mai profitabil pentru banci sa vanda credite in euro si sa creada ca nu exista risc valutar. In plus, multe credite in lei au ca sursa de finantare euro.

Problema nu poate fi rezolvata administrativ - cu provizioane mari pentru credite in EURO, cu rate uriase ale RMO. Pentru a schimbarea structurii de finantare a bancilor dar si a populatiei este nevoie de stabilitate macro a leului - in special inflatie mica.

Chiar daca exista cazuri izolate de romani care pot suporta lejer riscurile, la nivel macro, creditul in euro este tot atat de potrivit Romaniei ca ceasul Rolex la mana unui chelner. Cat timp nu vom fi in zona euro, creditele in euro nu vor niciodata la fel de ieftine.

32 de comentarii:

Vizitiul spunea...

Mi-a placut cu Rolexul!

Totusi, este in ton cu comportamentul Romanesc.

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/opinii/opinie-misu-negritoiu-de-ce-nu-se-pot-imprumuta-romanii-in-euro-la-o-rata-a-dobanzii-de-4-7069974

Aici gasiti varianta mai profesionista a teoriei de mai sus.

Anonim spunea...

Comparatia cu VW si Audi nu e cea mai nimerita...preturile sunt cam aceleasi si in Germania si in Romania. Exact asta si cere o parte a clientilor ...aceleasi costuri si in vest si in est

Anonim spunea...

Toti saracii comenteaza mai sus:"Cat te-au platit bancile",etc...
Morti de foame au luat credite si acum isi dau seama ca nu le mai pot platii si bancile sunt de vine de fapt ca nu dau credite nerambursabile si cu dobanda 0%
La munca cu voi nu la intins mana!

Mihai Marcu spunea...

- scriam contra creditarii in euro cu mult timp inainte ca subiectul sa fie pe prima pagina a ziarelor

explicatia e simpla : euro are in spate o economie foarte puternica; economia care genereaza venituri in lei este mult mai slaba.

Cristian spunea...

Eu cred ca amesteci lucrurile. Argumentele tale ar fi putut fi valide daca eventual te-ai fi referit la dobanzile la lei.
Daca vorbesti de euro exista dobanda de referinta EURIBOR care este aceeasi in toata UE si e mica. Dobanda la credite este stabilita de banci adaugand ceva peste rata de referinta. De ce in majoritatea tarilor EU se pot credite cu 1-3% peste EURIBOR si la noi nu se pot da decat cu mult mai mult peste? Diferenta de eficienta economica intre Romania si tarile UE este exprimata prin rata de schimb leu/euro deci romanul care va lua un credit in euro va avea oricum de suportat riscul valutar dar de ce trebuie sa suporte si o diferenta asa mare a dobanzii? Ok, intervine riscul de tara dar in cazul de fata riscul de tara se traduce in rata de default. Este ea mai mare in Ro decat media UE? RMO este mai mare in Ro decat media UE? Provizioanele nu vad ce legatura au aici, provizioanele sunt reglementate uniform in UE.
Pana la urma intrebarea fundamentala trebuie sa fie urmatoarea: este riscul de a da un credit in euro unui roman de 4-5 ori mai mare decat de a-l da unui italian, francez, neamt, slovac, portughez, etc incat sa justifice dobanzi de 4-5 ori mai mari?

Anonim spunea...

Daca tot e asa mare riscul in RO (chiar si la creditele garantate cu ipoteca!?!) sa puna banca o dobanda ca in gemania peste care sa puna un 3% comision de risc de tara. Dar daca la final de perioada mi-am achitat tot creditul fara intarzieri, sa-mi dea acei bani inapoi, ca i-am dovedit ca n-a riscat cu mine.

Misu spunea...

Lasa vrajeala, de ce sa platesc eu costul riscului de tara pentru toti papagalii care s-au indatorat? daca eu vin cu garantii care acopera suma luata de la banca de 2 sau 3 ori, de ce nu mi le accepta banca si imi calculeaza un risc mai mic?

de ce nu ma lasa bancile mama din austria germania sa ma imprumut sau sa sa imi deschid un cont curent in tarile de origine si ma trimit la sucursalele din ro? unde e libera circulatie a marfurilor si serviciilor in UE?

de ce generalizezi? daca eu castig euro (export, contracte de chirie cu multinationale, etc) care e problema sa contractez un credit in euro? d c sa sutin eu riscul creditelor acordate celor care castiga in lei?

e pacat ca generatia tanara se descurca in viata tot manipuland in folosul celui de la care iese ceva!!!

prezentul post vine in sustinerea imaginii bancilor si a articolelor din ZF ...a mai scris despre ipocrizia bancherilor Cristi Dogaru http://cristiandogaru.blogspot.com/2010/09/bancherii-isi-expun-resursele-de.html

Bogdan spunea...

In afara de exemple aiuristice n-am vazut nici o informatie concreta in articol. Asadar, de ce nu putem avea dobanzi la Euro de, sa fim decenti, 6-7%, nu de 2-4% cum e pe afara. Eu de exemplu am dobanda peste 10% la Euro. Poate explici concret, pe cifre... fara Rolex si fara BMW...

milu spunea...

@Anonim @14 septembrie 2010, 10:01
Tovarase, ti-as propune sa arunci o privire pe ceea ce inseamna dobanda variabila, daca tot zici ca 'bancile isi fac treaba in mod onest'.

Anonim spunea...

Nu ai vreo baza economica in tot ce ai scris. Ti-ai fundamentat polologhia cu niste aberatii emanate de toti dobitocii ce se cred mari analisti sau specialisti ai domeniului bancar.

Esenta e una singur. Au dobanziile aste fiindca pot, findca BNR le permite, fiindca romanul e prost si accepta.

Toate bancile prezente in Romania au venit sa culeaga "roadele" intrarii noastre in UE si NATO. Platim si o sa platim cat nu face intrarea in cele doua organisme.

Dan spunea...

Eu am dobanda de 6.5% (5.5 + euribor6m, credit semnat anul asta). Atat timp cat statul roman ofera acum 6-7% dobanda la euro - ca altfel nu trage bani de pe piata - de ce mi-ar da mie banca bani mai ieftini? Iar ipoteca nu garanteaza nimic, valoarea ei e data tot de piata. Zicem de apartament in Bucuresti, dar daca statu' da faliment si somajul ajunge la 15-20%, cate cepe degerate mai face ipoteca aia?

Mihai Marcu spunea...

marja minima pentru un credit fara risc in euro, acordat in conditii de piata este de minim 5 pp.

repet: de ce o banca straina ar da credite cu 3% in Romania cand le poate in germania foarte bine?

singura sansa pentru credit accesibil este creditul in lei

Anonim spunea...

Au dobanda asta pentru ca pot!
Principalul client e statul (7%).Cand in sfarsit singurii clienti ai bancilo vor fi doar persoane juridice si foarte putin fizice vor incepe sa scada dobanzile.Cate un pic:)

Alex Nicolin spunea...

@Dan

De acord, statul e vinovat de faptul ca, din disperare, a ajuns sa se imprumute la dobanzi mult mai mari, pe termen scurt, lucru care duce la un crowding out al creditului privat. Pentru banci e mult mai rentabil sa imprumute Guvernul pentru ca acesta garanteaza cu pielea noastra, prin impozitele pe care ni le poate jupui.

@Misu
Pentru riscul de tara trebuie sa multumim atat guvernantilor, cat si creditacilor fara minte care si-au vandut trupul si sufletul pe 30 pentru o cocina care nu facea nici jumatate din cat au luat credit, si nu in ultimul rand fazanilor care au venit de prin toata lumea sa investeasca in imobiliare. Prcatic bancile au urcat dobanda clientilor buni-platnici ca sa acopere gaurile lasate de cei rau-platnici. Asta este dezavantajul unui sistem bancar cu rezerve fractionale.

Misu spunea...

1. bancile nu dau credite cu dobanda 3% in ro ci cu 10% e diferenta mare mare
2. ar putea sa dea credite cu dobanda de 3 % in ro in conditiile in care piata creditelor s-a restrans si in germania, dar acum bancile trag cu dintii sa nu se concureze in romania ca sa tina piata sus
3. de ce bancile au dat credite cu grad de indatorare 70%, iar acum se plang ca nu mai plateste nimeni ratele (sa nu imi spui ca bancile si-au calcat pe suflet si au facut-o pentru hoardele de prosti care au muscat euribor+ 3% in primul an, apoi euribor + 7% in al doilea an - vorbesc de un credit luat in 2008 si de prabusirea euribor care a dus la o marja a bancii de 7-10%-nu o musc p-aia cu cds citeste primul comentariu al meu in care am scris de ce)

4. n-am inteles de ce nu ma pot imprumuta in afara tarii


vrei sa scrii...marja minima BCR este de 5%, am gasit oferta cu 4,5% + euribor fara comisioane de administrare/acordare/etc

dragi cititori ai manipularilor constante din partea bancilor pe diferite bloguri, refinantati sistematic creditul din 2 in 2 ani si o sa beneficiem de concurenta intre banci, iar bancile vor scapa de cei care au inca bani sa plateasca rate nesimtite

Misu spunea...

@ alex nu cred in riscul de tara, e o gaselnita a bancilor pentru a explica de ce ne jupoaie, ce risc de tara cand ro e in UE... sau nu e! hai sa o lamurim intai p-asta, suntem stat membru? putem circula liberi? marfurile (inclusiv banii) pot circula liber?


nu atrage atentia asupra guvernului pentru ca ce a facut pentru reglementarea activitatilor bancilor in ro a fost facut la aceeasi masa cu bancile (corupt sau corupator, poarta aceeasi vina pt mine)

Anonim spunea...

Absolut RIDICOL argumentul "de ce sa dea credite in Romania cu 4% cand le poate da in Germania cu 3,5%" !
stii bancul cu cuiul de telefon?
ei bine, ai auzit de extinderea pietei de desfacere?
ai auzit de expresia "clienti noi" ?
de ce vinde Skoda la noi Fabia cu 11Keuro, cand acelasi model costa pe piata britanica 11Klire?
de ce dezvolta Orange servicii in Romania, cand in Franta ofera aceleasi servicii la preturi mult mai mari?
nu stiu daca ai observat, e un trend general sa-ti adaptezi putin oferta la puterea de cumparare din tara unde vrei sa te desfasori.
doar la banci e invers, al naibii!
si nu am vazut vreo scadere a dobanzilor in perioada cand rating-ul de tara crestea vertiginos.
ba dimpotriva!

P.S.
pana nu demult, BRD oferea (si poate mai ofera) credite "preferentiale" unor angajati la diverse multinationale.
dobanda 2.25+Euribor.
in conditiile in care toate cele 4 "argumente" ale tale raman perfect aplicabile acelor contracte.
deci se poate, da?

P.P.S.
la 9000Euro, un BMW e sigur "second" ... te refereai cumva la refinantari, si ai uitat sa ne spui?

Mihai Marcu spunea...

Din 2007 si pana azi dobanzile la creditele noi in euro s-au situat mereu peste 7% si au inceput sa scada doar cand statul a inceput sa garanteze riscurile prin Prima Casa.
Creditul in euro a fost mai atractiv doar prin cursul de schimb si prin dobanzile ceva mai mici decat la lei.
 
@anonim 12:34
 
Nu sunt relevante ofertele promotionale cu 4.5%. Nu sunt relevante nici ofertele limitate pentru multinationale. Pe mine ma intereseaza evolutia macro, pentru intreaga economie.

MARIUS spunea...

Regret, dar argumentele expuse in articol nu mi se par suficiente.
Hai sa o luam babeste: am luat credit in iunie 2007 cu dobanda promotionala in primul an de 6,9% si variabila incepand cu cel de al doilea. la data acordarii creditului valoarea EURIBOR 3m era 4,098. imediat dupa primul an banca m-a notificat ca dobanda la creditul meu s-a modificat datorita fluctuatiei EURIBOR si a ajuns la 8,7% (EURIBOR 3M crescuse la 4,962). De atunci nu s-a modificat nimic desi valoarea EURIBOR 3M de azi este 0,877. Mentionez ca in contract nu au fost prevazute decat un comision de acordare pe care l-am platit la ridicarea banilor imprumutati si un comision de administrare anual al contului.
In conditiile de mai sus cat de "fair" a fost banca in ceea ce ma priveste?

Anonim spunea...

Eu am luat in 2007 un credit ipotecar de la BRD cu Euribor 3M + 2.75%. Sunt constient ca nu multi au prins, si minune, acum ramane la fel dupa OUG (nu au ce sa modifice la contract). Euriborul era undeva la 5% pe atunci, iar in primul an am avut dobanda fixa 6%... E foarte probabil ca banca sa fi mizat pe cresterea/stagnarea Euribor ... dar nu s-a intamplat asa si acum am dobanda vestica la credit. Morala? Se POATE si la noi!

Anonim spunea...

Pentru ca in Romania iti poate scadea salariul cu 25%, poate creste tva cu 5%, poti fi dat afara cu usurinta, poti sa falsifici adeventa de venit, poti sa dai tepe, poti sa stai pe un balon imobiliar.

In Romania riscurile sunt MARI.

Dobanzile sunt mari pentru ca meritam.

Anonim spunea...

Uite aici un tanar de isprava, un bugetar care isi scoate salariul:

http://www.adevarul.ro/locale/zalau/Amenda_record_de_100-000_de_lei_pentru_sucursala_unei_banci_din_Zalau_0_335366887.html

Bravo Cosmine!

Anonim spunea...

Stii care e dobanda la credit in Spania? Ca tot ai mentionat-o ca economie neperformanta..... e 0,ceva + EURIBOR, cu DAE de sub 3%.

Mihai Marcu spunea...

si cat e somajul in Spania?

Anonim spunea...

@ Anonim 15:45 ...banca nu era de fata cand imprumuta populatia la un grad de indatorare de 70% din venit? cine si-a creat riscuri mari? eu ca traiesc in ro si sunt lacom sau banca ca s-a aruncat sa dea credite mari

MIA spunea...

>de ce dezvolta Orange servicii in Romania, cand in Franta ofera aceleasi servicii la preturi mult mai mari?

Mie unul acesta mi se pare cel mai bun argument contrar ideii exprimate in articol si sunt curios de o demontare a lui, că hai să zicem că la o maşină nu există de fapt risc odată ce ai încasat banii - dar la o reţea de telefonie unde investiţiile sunt ( foarte ) mari şi automat în caz de incapacitate de plată şi riscul e mare ?

Mihai Marcu spunea...

Ce intrebi se numeste efectul Balassa–Samuelson.

orange franta la fel ca si un frizer din Paris vand servicii "non tradable". Acest servicii se furnizeaza doar local si nu exista concurenta celui mai ieftin serviciu.

Serviciile notariale sunt mult mai ieftine in SUA. Nu are nicio relevanta pentru Romania.

MIA spunea...

>Nu are nicio relevanta pentru Romania.

Scuze - asta e vrăjeala de dimineaţî .... :)

De ce atunci Orange mai investeşte în România în loc ( de ex. ) să fi dezvoltat mai din timp reţelele de 3G în Franţa, deoarece tarifele erau oricum clar mai bune ?

Mihai Marcu spunea...

nu ai inteles ce-am zis in comentariul anterior - spuneam ca desi serviciile notariale sunt ieftine in US, asta nu are relevanta pentru Romania ca oricum nu se duce niciun roman in US ca sa cumpere acele servicii notariale. Nu exista concurenta in acest domeniu!

La fel si cu Orange Franta - daca serviciile ar fi tradeable, normal ar fi sa vina francezii in Romania ca sa se aboneze la Orange aici.

Anonim spunea...

Ar mai fi un amanunt...

Sa zicem ca vreau un credit chiar in lei, ca asa spuneti dvs. ca ar fi mai bine, echivalent a 100.000 euro.

Ce te faci daca banca nu vrea sa iti dea in lei si vrea sa iti dea in euro ? Ii convingeti dvs. sa dea in lei ?

Mihai Marcu spunea...

e o problema care nu are rezolvare acum - inclusiv bancile au promovat finantarea in euro.

daca esti eligibil pentru credit in euro, esti eligibil si pentru credit in lei, poate nu la acelasi nivel.