luni, 27 septembrie 2010

Cum se folosesc creditele - versiunea pentru companii

Am explicat intr-un articol anterior cum se folosesc creditele pentru persoanele fizice. Astazi urmeaza versiunea pentru companii.1 - Daca aveti doar o idee sau o companie noua - nu aveti nevoie de credit bancar.

2 - Daca de trei ani de zile aveti pierderi sau cash-flow negativ - nu aveti nevoie de credit bancar.

3 - Nu luati credite pe termen scurt pentru a finanta investitii pe termen lung.

4 - Nu luati credite in EURO decat daca stiti exact de ce le luati - pentru export, sau daca aveti incasari in euro.

5 - Nu luati credite pentru plata taxelor sau a salariilor.

6 - Luati in calcul volatilitatea veniturilor - daca aveti o companie de comert, nu va bazati pe cifra de afaceri din anul cu maxim de vanzari, este foarte usor sa te supraindatorezi.

7 - Nu faceti investitii pe termen lung finantate prin credit bancar daca nu cunoasteti exact IRR (rentabilitatea interna). Un interval rezonabil de recuperare: pana la trei ani.

8 - Cand solicitati un credit bancar, faceti urmatorul calcul: rezultat operational / dobanda si credit / rezultat operational. Daca rezultatul este 3 indatorarea este suportabila.

9 - Luati in calcul sezonalitatea. Exemplu: daca aveti o afacere cand maximul de vanzari este vara, o rambursare semnificativa in mijlocul sezonului poate insemna faliment.

6 comentarii:

Mihaela spunea...

Si acum scoateti toti NU si DACA din frazele de mai sus si veti obtine "manualul de business" al antreprenorului roman - al majoritatii, cel putin :)))))

Mihai Marcu spunea...

:) din pacate asa este.

asybaris spunea...

Nu luati linie de credit atunci cand vreti sa faceti o investitie. Bancile va ofera in principiu banii de care aveti nevoie, dar ii pun la dispozitie de cele mai multe ori sub forma unei linii de credit scadenta la un an, cu dobanda mare..

Mihai Marcu spunea...

in mod normal dobanda la un credit de investitii trebuie sa fie mai mare ca la o linie de credit - poate din aceasta cauza e preferata.

health spunea...

renteaza oare sa mai faci credite in ziua de azi??? ai siguranta ca le mai poti rambursa???

forever young spunea...

creditele erau bune cand treburile se mai miscau un pic si in tara asta... acum nu mai esti motivat sa faci asa ceva...