marți, 24 august 2010

Sistemul medical si controlul preturilor

Presa din Romania si din toata lumea proclama falimentul sistemului medical romanesc. Multi acuza in schimb o "lipsa de omenie" a personalului medical. Economic, exista totusi o explicatie mai simpla.


Sper ca toata lumea a auzit de controlul preturilor: vine un guvern si decreteaza "carnea costa 1 leu/kg". Rezultatele sunt intotdeauna aceleasi: piata legala dispare, piata neagra prospera, penurie. Orice incercare administrativa de reglare a penuriei este sortita esecului.

Se acuza adeseori lipsa de omenie - nu sunt convins. Este putin probabil ca tocmai in sistemul medical sa se faca o selectie adversa si sa se angajeze doar persoane cu tulburari psihiatrice. Din punctul meu de vedere, explicatia reala a problemei medicale este in primul rand subfinantarea cronica care deja a erodat oamenii/sistemul/echipamentele/spitalele si in al doilea rand ineficienta administrativa infioratoare a CNAS.

Sistemul medical este cel mai evident exemplu de esec al controlului preturilor. Statul controleaza foarte bine si a stabilit nivele foarte mici ale costurilor serviciilor medicale. Consultatiile sunt platite foarte putin, salariile sunt foarte mici - serviciile medicale au preturi bine controlate. In consecinta, se intampla ce stie toata lumea - plicul; aceasta este piata neagra din exemplul de mai sus. Din pacate, "plicul" doar regleaza costul serviciilor medicale, dar nu rezolva problema subfinantarii cronice din sistem. Plicul nu curata culturile ucigase de bacterii acumulate pe peretii spitalelor, nu dezinfecteaza aparatele de traheotomie, nu cumpara echipamente moderne, nu ajuta la stabilirea de protocoale medicale.

Conform CNAS, un punct costa 1.2 lei; o consultatie a unui medic de specialitate face 10 puncte, adica 12 ron (vezi norme, pagina 48).

Deci statul controleaza preturile serviciilor medicale prin limitarea unei consultatii medicale de specialitate la 12 lei. Pentru comparatie, un tuns costa intre 15 - 40 lei, iar spalatul masinii costa 25 lei. Un cinic ar spune ca societatea voteaza cu portofelul!

Pentru a mai exemplifica inca odata controlul preturilor: statul a decis ca plombarea unei carii cu material compozit costa 21 lei. Ati fost in ultima vreme la un cabinet privat? Pretul este cel putin triplu.

In concluzie, subfinantarea sistemului nu se limiteaza doar la salarii si nu se poate rezolva cu "plicul". Plicul este o solutie de piata la controlul preturilor impus de stat. In rest, subfinantarea este politica de stat a lui Ceausescu, continuata si in prezent. Incapacitatea administrativa a CNAS este totusi meritul altcuiva.

48 de comentarii:

Anonim spunea...

"Pentru comparatie, un tuns costa intre 15 - 40 lei..."

Fals! Pe mine ma costa 6 lei, in Drumul Taberei nu in Copaceni. Cred ca te poti tunde cu mai putin de atat...

Anonim spunea...

pt anonim:
Unde te tunzi tu cu 6 lei?! Lasa vrajelile astea, ca cel mai ieftin e 10 lei si tot ii mai dai si aluia de te tunde, intre 2-5 lei, asa ca daca tu te tunzi cu 6 lei nu as vrea sa-ti vad fata cu capul tuns de 6 lei:))))

Anonim spunea...

In sfarsit a venit cineva si cu informatii concrete. Aud de luni de zile discutii despre sub-finantarea sistemului, dar ce inseamna asta in bani... care sunt cifrele dincolo de salariile de mizerie ale doctorilor nu a spus nimeni pana acum. Mai vrem cifre, sa discutam cu bugetele pe masa, ar trebui sa fie publice, nu?

Anonim spunea...

Cand avem un presedinte CNAS - Duta Lucian venit de la sare, si fost consilier la primaria Bucuresti in epoca Videanu la ce sa te astepti ? Tunuri si smenuri
Lipsa totala de profesinonalism !

DanBruma spunea...

Dupa mine statul nu controleaza preturile; adica din ce spui d-ta si anume ca punctul costa 1.2 lei si o consultatie de specialist costa deci 12 lei nu se deduce ca statul controleaza preturile serviciilor medicale. De fapt ceea ce spune statul este ca o consultatie de specialitate in spitalele sale si in cabinetele standard de medicina de specialitate o consultatie costa 12 lei, asta e tot. Dar asta nu inseamna ca un specialist care are un cabinet super, atmosfera calma, primire cool etc etc, nu poate sa ia 50 de lei pe consultatie. Poate face asta, dar pacientul are de platit diferenta pana la 50 de lei (50-12=38) Cat despre medicamente statul poate influenta preturile pur si simplu prin negociere (deci nu impune preturi), pentru ca facand achizitii enorme, poate face si presiune pe preturi.

Mihai Marcu spunea...

dan bruma - vorbesti sf-uri.

pacientii nu platesc nimic altceva legal. statul plateste o consultatie cu 12 lei.

specialistul cu "cabinet super" este poate private.

Atmosfera calma in policlinici / spitale? Ai fost vreodata intr-o policlinica?

Cititor ocazional spunea...

In sfirsit cineva care observa asta ! Felicitari ! Doctorii spun demult acelasi lucru, dar poate nu o fac la fel de simplu si clar (ex, folosesc des expresia "importanta socila a a muncii").
O mica corectie: in acest moment, o consultatie la medicul specialist este 10 puncte a 0,9 lei/pct. Deci, numai 9 lei (nu 12). La 28 de consultatii pe zi (maximul decontat de CNAS) si 21 de zile lucratoare lunar rezulta un venit aproximativ de cca 5300 lei/ luna. Din banii astia medicul specialist trebuie sa plateasca: asistenta, infirmiera, utilitati, deseuri medicale, noi investitii, etc. La urma ii mai ramin si lui ceva bani ? Eu ma indoiesc. Si asta este cazul simplu al unui medic specialist independent aflat in contract cu Casa de asigurari.
Dar, sa ne gindim la un spital care este finantat pe sistemul "pacient rezolvat". Aici este o plata fixa de 1380 lei x ICM. Valoarea ICM la spitalele foarte bune este in jur de 1,4. Spre clarificare, la multe spitale este chiar sub 1; poate junge la la peste 2 in institutele de cardiologie.
In mod concret, spitalul ar trebui sa primeasca cam 1900 lei pentru fiecare pacient externat (1380 x 1,4), indiferent daca e internat 3 zile sau 2 luni.
Spun ar trebui, deoarece majoritatea spitalelor nu primesc acesti bani de la casa de asigurari care are mari restante.
Comparati suma aceasta cu cea ceruta de un spital privat din Romania pentru o internare pentru o afectiune banala si veti obtine gradul de subfinantare al sistemului public de sanatate din tara.
In fapt, daca e sa fim rigurosi, nici comparatia asta nu este elocventa pentru costurile reale. De ce ? Pentru ca in sistemul privat din Romania reducerile de costuri se fac prin subevaluarea muncii doctorului si a asistentei. Aparatura si consumabilele au cam aceleasi preturi in toata Europa. Ba chiar sunt usor mai scumpe la noi. Dar asta este alt apoveste.

Anonim spunea...

Motivele reale sunt altele:

1. Banii din sistemul de sanatate sunt drenati in contracte cu spagi pentru achizitii de la firme bine alese. De exemplu citostaticele, care costa de cel zece ori cat ar trebui sa coste si sunt platite de atotputernicul stat pentru toti bolnavii. In diverse perioade cu diverse feluri de gripa imaginara se mai achizitioneaza si milioane de doze... stie toata lumea povestea.

2. Sistemul de sanatate e pentru toata lumea egal, inidferent de contributie. De exmplu, unii dintre principalii beneficiari, tiganii, care au au stil de viata mai expus, ca sa ma exprim asa (boli ale mizeriei, taieturi, nasteri nenumarate) sunt beneficiari de baza prin spitale, cu o contributie zero. De altfel ei sunt mari beneficiari si ai asigurarilor sociale. Accesul la serviciul medical ar trebui sa nu fie posibil pentru persoane care nu au istoric de plati la sistemul de sanatate.

Problema controlului preturilor trebuie pusa DUPA eliminarea capuselor sistemului si a accesului parazitilor sociali. Asta ca sa fie judecata dreapta...

Cititor ocazional spunea...

@ Dan Bruma
O scurta informatie ptr Dvs. Deocamdata nu este legal sa iei coplata. Consultatia este ori complet cu plata ori complet cu bilet de trimitere. Deci, cum am spus mai sus, 9 si nu 12 lei. Se pot taxa manevre nedecontate de casa de asigurari.
Discutiile sunt multe. Problema este ca 99% din cei ce comneteaza (ma refer la cei ce apar in media, de la jurnalisti la analisti si politicieni) habar nu au despre ce vorbesc. Iar, in zgomotul creat, nimeni nu mai are diponibilitatea de a asculta poe cei ce pricep fenomenul.
Lumea se consoleaza mereu cu ideea ca mai jos de atit nu se poate. Gresit - se poate. Este o minune ca nu avem in fiecare zi cazuri si mai grave decit la Giulesti. Vor urma si altele. Cu siguranta. Nu stim cind si unde, dar vor urma.

Mihai Marcu spunea...

@cititor ocazional

pretul punctului este 1.2 lei. Acum factura se face la 0.9 lei per punct, dar la regularizare se vor da si cei 0.3 lei in plus. deci 12 lei consultatia :)

Stefan Vlaston spunea...

Sanatatea este subfinantata apropo de care referential? de cel din vest? Cand vom avea PIB/locuitor ca in vest, discutam. Deocamdata suntem in Ro.

Problema e sa obtinem maximum de calitate cu banii pe care-i avem. Fara furtisaguri. Daca s-ar da mai mult la sanatate s-ar lua de unde? De la profesori, de la politisti, magistrati? ca suma totala e fixa. Ajungem la intrebarea ce facem ca suma totala disponibila sa fie mai mare. Si sa nu fie fraudata.

Mihai Marcu spunea...

acest post nu si-a propus sa ingroape problema in statistici.

vorbim de niste costuri simple:

pret la stat plomba carie: 21 ron
pret la privat: minim 63.

pret consultatie - 12 ron.
spalat masina - 25 ron.

exista niste evidente erori de "pricing" ale pietei / statului pe care le-am scos in evidenta.

pentru cat de bine sta sistemul in statistici probabil sunt alte surse :)

Mai exista posibilitatea ca sanatatea nu este subfinantata, spitalele au tot ce le trebuie iar eu sunt doar rau intentionat.

DanBruma spunea...

Mihai Marcu: Se pare ca tu vorbesti SF-uri.
Eu am scris asta: "Dar asta nu inseamna ca un specialist care are un cabinet super, atmosfera calma, primire cool etc etc, nu poate sa ia 50 de lei pe consultatie" De unde ai tras concluzia ca vorbesc despre spitale si policlinici si nu despre privat?

DanBruma spunea...

@cititor ocasional: Ia spune, te rog, o clinica privata care are cabinete cu specialisti poate incheia un contrat cu Casa de asigurari in acelasi timp avand si un tarif specific pentru o consultatie de specialitate, adica un pret impus de ea pacientului pentru o consultatie?

Anonim spunea...

Sistemul de sanatate este anume tinut in ignoranta. Platesti 10 lei sau 500 lei asigurari de sanatate si vei primi la fel cu cel care nu plateste pentru ca...nu are venit. Trebuie taiata pisica in doua:
- care este pachetul minimal de servicii pe care il va primi si cel care nu are servici 9suntem un stat social...) si cel ce munceste?
- ce primeste in plus acel care plateste mai mult la asigurarea de sanatate?

Altfel vom trai cu impresia ca (virtual) orice serviciu de sanatate ni se cuvine (caci platim asigurarile) si virtual orice servicu de sanatate primit trebuie sa aiba calitate maxima (doar l-am platit). Asa cum nu te astepti sa obti calitate maxima cind iti cumperi un autoturism cu 1000 de euro la fel nu te astepti sa obti aceasta calitate cind platesti un serviciu medical la 1/100 din costul sau in vest. Barba asta cu "sa judecam dupa PIB" nu tine cind e vorba de utilitati (apa, curent etc - sunt ele aliniate la pret dupa PIB?). medicamente (aproape toete importate) - sunt ele aliniate dupa PIB? etc etc...

DanBruma spunea...

@Mihai Marcu: Din functionarea sistemului sanitar din RO se stie foarte putin. A spune de exl ca sistemul este finantat din consultatia aia de 12 lei cred ca este fals. La fel cheltuielile nu cred ca sint corect evaluate. Esti sigur de exl ca la cheltuieli se calculeaza si partea hoteliera a serviciului medical? Eu nu prea cred. De fapt cred ca bilantul contabil al sistemului medical este foarte grosier. Trebuie spus si faptul ca o mare parte din banii care merg la CNAS e cheltuita cu salariile si sediile CNAS. Segmentul hotelier al CNAS este mult mai aspectuos decat cel spitalicesc ceeea ce este totusi inadmisibil. Cred ca trecerea la primarii a spitalelor va regla anumite lucruri, dar aceasta trecere a fost facuta in mod iresponsabil ca de obicei, de unde si accidentele din ultima vreme.

Daniel I spunea...

@Dan Bruma

Bai ne lasi cu prostiile tale ?

Tu ori nu pricepi, ori intentionat dezinformezi si schimbi discutia.

La discutiile despre impozite n-ai facut decat sa urli "bogatii tre' sa plateasca mai mult".

Aici tot spui lucruri care nu au legatura cu ideea de baza - si anume ca atunci cand PRETUL MAXIMAL este fixat SUB cel de echilibru, se produc penurii si infloreste piata neagra.
Adica fix situatia din sistemul de sanatate de stat din Romania.

Ce e asa de greu de inteles

Mihai Marcu spunea...

dan bruma - de unde stii exact cat stiu si nu stiu? Cred ca am argumentat destul de clar, pe baza de documente / norme emise de cnas.

conditiile hoteliere se refera la conditiile din spital - paturi in rezerva, televizor etc.

probabil te referi la sediile scumpe ale cnas - si asta e o problema.

Aurelian Mareş spunea...

Domnule, aveţi mare dreptate, numai că aceste aspecte ţin de circuite care sînt de fapt în scurtcircuit pentru că spitalele sînt ale statului în cea mai mare parte, iar sistemul de asigurare a sănătăţii tot ale lui. Dacă majoritatea spitalelor ar fi particulare şi sistemul de protecţie la stat s-ar putea dimensiona corect eforturile bugetare fără introducerea unor mărimi definite la preţuri de pildă. Banii ar fi pe tot circuitul lor de la contribuabil la stat şi de la stat la sănătate verificaţi şi cheltuielile ar putea fi cenzurate de piaţă. Se preferă însă închiderea spitatlelor decît privatizarea lor.

Anonim spunea...

un cabinet stomatologic cu contract cu casa primeste intre 300 si 1200 ron / luna
si are obligatia de a face urgentele + copii, pensionari, asistatii sociali cu venit minim garantat - casa deconteaza pentru plomba 21 ron de exemplu, in limita plafonului (care e comunicat dupa sfarsitul lunii - pur si simplu taie de pe formularul cu gratuitati)
un ciment bun e circa 300 ron de exemplu

cine explica unora convinsi ca "au dreptul" la asistenta stomatologica gratuita doar pentru ca au si VMG - ca daca statul nu o poate face, nu e obligatia nimanui sa scoata bani din buzunar pentru ei?
nu e o problema in bucuresti de exemplu
dar in zonele rurale unde mai functioneaza cabinete, in comune cu 5000 de locuitori din care poate 200 lucreaza iar restul sunt copii sau oameni indobitociti de saracie si televiziuni - e chiar o problema
cum sa le spui ca din plafonul acela ridicol pentru "gratuitati" acoperi curentul consumat de unit apa si gunoiul si gata

Alex Nicolin spunea...

Am tratat pe larg problema reformei sistemului sanitar intr-un articol publicat pe ECOL acum cateva luni.

Printre alte probleme, am subliniat si faptul ca preturile pot aparea doar ca urmare a functionarii pietei. "Preturile" impuse de institutiile statului prin calcul birocratic sunt doar niste valori fara nicio relevanta. In aceste conditii, ne mai miram ca personalul medical pleaca, cere spaga sau nu isi mai face datoria?

Anonim spunea...

De fapt ponderea diferitelor servicii medicale exprimata prin sistemul DRG (importat initial din USA si schimbat ulterior cu cel australian)nu are nici o legatura cu structura de costuri din Romania. CNAS nu lucreaza pe costuri reale (nu le-a evaluat nimeni in RO). In mod normal costul unui serviciu medical furnizat ar trebui sa fie acoperit aproximativ prin sistemul de decontari DRG (la spitale). Ca lucrurile nu stau asa este aratat de existenta programelor "speciale" (diabet, oncologie, etg) care aduc fonduri suplimentare (si ele insuficiente fata de serviciile permise teoretic de legislatie) acolo unde diferentele intre costurile reale si cele decontate prin DRG sunt foarte mari. Si aceasta cu costuri administrative suplimentare.

DanBruma spunea...

Daniel l: Tu nu stii despre ce vorbesti. Cunosti finantarea sistemului de sanatate din RO? Din alta tara? Daca nu o cunosti atunci ar fi mai bine sa taci.

DanBruma spunea...

@Aurelian Mares: De acord cu tine, oamenii astia ce comenteaza plus autorul habar nu au de cum cheltuie si se finanteaza sistemul.

DanBruma spunea...

Stiu exact ce stii Mihai Marcu pentru ca stiu cum functioneaza sistemul frantuzesc si cel romanesc.

DanBruma spunea...

Alex Nicolin: La ce preturi faci referinta la preturile pentru materiale medicale sau la preturi de consultatie? Nu ti se pare ca este o diferenta de esenta intre ele?

Mihai Marcu spunea...

DAn Bruma - deci concluzia ta care este? Ca sistemul de fapt nu are o problema de finantare?

Habar nu am de sistemul frantuzesc. Stiu foarte bine cum vin banii aici, cat costa serviciile de ambulator, cum se contracteaza / raporteaza / incaseaza bani de la CNAS.

DanBruma spunea...

Mihai Marcu: Te inteleg ca ai incercat sa afli cat mai multe, tot ce vreau sa spun este ca sistemul este foarte complex si greu de inteles cum este finantat. De exl pe langa consultatia despre care vorbesti tu sint alte zeci si chiar sute de acte medicale si proceduri in nomenclator care au in mod normal tarifele lor. Daca vrei sa dai cat de cat o imagine a sistemului va trebui sa scrii inca vreo cateva zeci de articole ca asta dupa parerea mea. Nu spun ca sistemul nu este subfinantat, dar fara a face o analiza financiara complexa nu cred ca se poate ajunge la o imagine clara care sa dea si solutii. Eu cred ca a baga bani in sistem sub pretextul ca este subfinantat fara a se analiza cum sint utilizati banii e o pierdere de resurse inutila. Asta nu inseamna ca observatia ta in legatura cu costul unei consultatii si a unui tuns nu este pertinenta. Dimpotriva chiar :)

Daniel I spunea...

Imi place ca optiunea rezonabila e "sa bagam bani in sistem, dar mai eficient", si nu "sa privatizam monstruozitatea".

Ce mai, spalarea pe creier comunista a fost un succes total!

canadianu\' spunea...

@Mihai Marcu
pai daca problema principala a sistemului sanitar romanesc e subfinantarea cronica atunci sa se mareasca contributiile la asigurarile sociale, zic si eu ... sau poate nu e asta problema principala a sistemului sanitar romanesc ?

@Alex Nicolin
piata, acest mic dumnezeu care regleaza totul in mod optim ... lol

Mihai Marcu spunea...

@daniel i

privatizarea sistemului? crezi ca are cineva stomacul suficient de tare pentru asta?

sorin_f spunea...

@Mihai Marcu

"privatizarea sistemului? crezi ca are cineva stomacul suficient de tare pentru asta?"

Cred ca un prim pas ar fi sa se elimine obligativitatea platii asigurarilor medicale la stat - fiecare sa aleaga unde si cat plateste ca asigurare medicala.

Alex Nicolin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alex Nicolin spunea...

@Canadianu'

Piata nu este un zeu, nu este nici ceva abstract, ci este doar modul de exprimare a preferintelor indivizilor (consumatori). Aceasta nu poate fi perfecta, pentru ca insasi indivizii care actioneaza sunt departe de a fi perfecti. Daca piata nu functioneaza, nici nu pot fi transmise informatiile necesare alocarii resurselor astfel incat sa se asigure satisfactia indivizilor. In lipsa acestor informatii, exprimate prin preturi, calculul economic nu poate avea loc. Fara calcul, eficienta alocarii resurselor este imposibil de determinat.

Un sistem de planificare centralizata nu poate lua in calcul decat in mica parte (si asta doar daca vrea!) preferintele indivizilor. Intr-un astfel de sistem satisfactia indivizilor este minima, deci si stimulii de a fi productivi (ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim). Sistemul sanitar romanesc este unul bazat pe planificare centralizata: piata serviciilor si a produselor necesare efectuarii actului medical (echipamente, consumabile) este una captiva, iar salariile sunt stabilite dupa o grila arbitrara. Feedback-ul este extrem de limitat - tocmai de aceea sistemul este asa ineficient!

Serviciile medicale nu se pot sustrage legilor economiei, pentru ca acestea, la randul lor, sunt determinate de aspecte de baza ale comportamentului uman.

DanBruma spunea...

Sint unii mai catolici decat papa, vor privatizarea a orice (chiar si a justitiei) Spalarea pe creier capitalista o fi de vina :)

DanBruma spunea...

Piata serviciilor medicale exista deja, ca nu este perfecta este altceva. In privinta asigurarii de sanatate, pe de o parte, banii pe CAS nu sint dati degeaba chiar daca te adresezi doar privatului pentru ca privatul incheie conventii cu Casa de asigurari, pe de alta parte nu te opreste nimeni sa ai o acoperire mai mare cu o asigurare privata. Dupa mine sistemul functioneaza, problemele lui vin din alta parte: conflicte de interese enorme in spitalele universitare, promovarea personalului medical in spitalele universitare, doua slujbe la manageri (cum e cazul la maternitatea Giulesti) si la cadrele universitare din spitalele universitare (nici managerii si nici cadrele universitare nu ar trebui sa fie lasate sa lucreze in privat - cadrele universitare pe linga practica de spital au de asigurat invatamantul si cercetarea in domeniu), problema timpului de lucru la medicii care lucreaza si la stat si la privat (cei care lucreaza full-time la stat n-ar trebui sa mearga in cabinet privat, iar cei cu part-time doar cu anumite conditii), informatizarea sistemului de rambursare a pacientului care se "desfasoara" de vreo zece ani fara spor chiar daca avem IT-isti foarte buni (se pare) si cred. In concluzie dupa mine problema este mai mult organizationala/ manageriala/de reglementare decat de resurse sau de privatizare sau de piata a serviciilor medicale.

Alex Nicolin spunea...

@DanBruma

Privatizarea partiala este chiar mai daunatoare decat nationalizarea completa, pentru ca duce la aparitia unor interese contrare functionarii optime a sistemului medical. De exemplu daca avem spitale private si asigurari de stat apar o seama de posibilitati de frauda. Stiai ca in Romania, un spital privat poate pretinde Casei o suma dubla pentru aceeasi procedura in comparatie cu un spital de stat? In acest caz avem de-a face cu parazitismul unei structuri private asupra uneia de stat. Spitalul respectiv este avantajat in mod neloial.

Tocmai de-asta spun ca trebuie desfiintate toate restrictiile impuse in mod artificial pietiei - contributii obligatorii, licentieri anevoiase, deconturi preferentiale, subventii etc. Intr-un astfel de mediu concurential, spitalele de stat si Casa de Asigurari vor trebui sa se bata cu companii private care asigura servicii similare. Pe termen lung nu vor rezista, dar pe termen mediu este plauzibil ca cel putin unele vor functiona suficient de bine incat vor fi cumparate de investitori privati si vor aduce bani la bugetul de stat. Numai trebuie sa mentionez ca acesti bani sunt absolut necesari nu doar pentru cheltuieli curente (inclusiv plata dobanzilor) ci in primul rand pentru plata datoriilor externe contractate degeaba in ultimii ani.

Alaturi de privatizarea sanatatii, si privatizarea (partiala) a justitiei este o solutie de viitor. Instantele care judeca litigii pot fi foarte bine private, actionand pe o piata concurentiala - criteriile sunt promptitudinea si corectitudinea. Nu as merge insa asa de departe incat sa sustin in mod neconditionat privatizarea instantelor care judeca cazuri penale, dar nici nu resping din start ideea.

Daniel I spunea...

@Dan Bruma

Tu nu intelegi prea multe, nu?

Repeta dupa mine - STATUL NU POATE FACE CALCUL ECONOMIC.

Repet-o pana intelegi ce inseamna si care este consecinta - si anume ca statul e condamnat la INEFICIENTA !

Si totusi, de curiozitate personala, de ce nu ar trebui privatizat sistemul de sanatate ?
Din acelasi motiv pt care succesul economic ar trebui penalizat ? ("bogatii trebuie sa plateasca mai mult", ca sa repet refrenul tau preferat)

Si anume pt a nu-ti ofensa sensibilitatile colectivisto-tribaliste ?

DanBruma spunea...

Daniel l: Tu esti incult, ce vrei sa discut cu tine?

DanBruma spunea...

Nicoline, este treaba ta, faci ce vrei, privatizezi intreg/partial etc, daca ai majoritate pentru ca asa e in democratie. Nu tin sa te conving, imi exprim opinia in caltate de persoana destul de informata, zic eu, cu privire la sistemul medical asa cum este el in RO in acest moment.

Adi spunea...

Deficientele sistemului sanitar nu se datoreaza subfinantarii si nici in mod direct ineficientei, ci a lipsei input-urilor de piata (adica profit/pierdere).

Statul nu opereaza ca un agent economic in care isi poate evalua costurile be baza input-urilor de pe piata. Plata serviciilor medicale in sistemul public nu poate fi echivalata cu o plata a unui serviciu din mediul privat.

Cum statul nu are un mecanism de profit si pierdere, singura metoda prin care se pot stabili "preturile" serviciilor este unul birocratic.

Singura metoda prin care un bun sau serviciu poate fi oferit la un pret apropiat de acel 'echilibru' al pietei este introducerea mediului privat (adica eliminarea sau restrangerea statului in acel domeniu).

Alex Nicolin spunea...

@DanBruma

Intr-o societate prea etatizata, democratia inceteaza sa mai functioneze, pentru ca masele au doar iluzia reprezentarii, politicienii urmarindu-si in fapt propriile scopuri - deobicei imogatirea prin furt a propriei persoane si a apropiatilor. O alta situatie la care se poate ajunge este cea a dictaturii majoritatii. Daca 3 muncesc, si 4 freaca menta, cei din urma pot decide prin vot sa primeasca ajutoare taxandu-i pe cei dintai. Deobicei cele doua paradigme coexista nestingherite in cazul unui etatism agravat, asa cum avem in Romania.

Democratia functioneaza cu adevarat doar in contextul statului minimal, ale carui institutii exercita minimul de coercitie asupra cetatenilor sai si le lasa acestora maximul de libertate in luarea deciziilor. Pana la urma orice decizie politica este in totalitate sau in mare masura una de alocare a resurselor. Dupa cum am spus, doar piata poate aloca resursele eficient, adica in sensul satisfacerii in mod optim a nevoilor tuturor celor care participa. In acest sens, piata este cea mai buna forma de democratie directa. In primul rand votul are loc de zeci de ori pe zi, prin prisma deciziilor economice pe care le luam, iar in al doilea rand alocarea resurselor e una voluntara pentru toti participantii.

Prin prisma acestei afirmatii este clar ca roul statului trebuie limitat la minim pentru a creste nivelul de satisfactie al indivizilor care traiesc in societate. Unicul rol al institutiilor statului trebuie sa fie cel de a proteja proprietatea ficaruia dintre ei prin intermediul institutiilor specializate - politie, armata si justitie penala. Dupa cum am spus, cauzele civie sau alte litigii pot fi tratate si de instante private care functioneaza pe o piata concurentiala a serviciilor de mediere judiciara.

O intebare pentru cazul de fata:
Cum isi permite statul sa imi confiste o proportie importanta din rodul muncii pentru a-mi oferi in schimb servicii medicale de o calitate asa de slaba incat sunt sanse relativ mari sa ma omoare?

DanBruma spunea...

Nicoline, fa stat minimal, dar ca sa poti ajunge la stat minimal trebuie sa te descurci cu democratia actuala care dupa tine "nu functioneaza cu adevarat". In privinta intrebarii de la urma mesajului, de ce ma intrebi pe mine cum isi permite statul roman sa faca ce spui? Te invit sa intrebi statul :)

Daniel I spunea...

@Dan Bruma

Nu prea inteleg de ce mi se aplica eticheta de "incult".
Pentru ca nu "pun botul" la "postulatele" de factura etatista emise ?

Pana una-alta, n-am auzit nici un argument logic pentru care "bogatii trebuie pedepsiti", "sanatatea nu trebuie privatizata", etc.

Ca sa nu mai spun ca "apelul la majoritate" e o eroare logica. Daca pe asta te bazezi in a-ti argumenta pozitiile, pot spune doar ca ce zici tu ARE VALOARE ZERO.

DanBruma spunea...

daniel l: Incult inseamna ca nu ai cultura. Vrei argumente in mod personal? Dar cine te crezi? Citeste toate mesajele mele nu doar cele adresate tie. "Apelul la majoritate" nu face functie de argument asa cum in mod fals afirmi ci face functie de stop al discutiei :)

Daniel I spunea...

@DanBruma

Nu ma astept la argumente personale, ma astept la ARGUMENTE, nu postulate. Lucru de care esti incapabil.

Si nu e vorba de nici o discutie, pt ca nu am cu cine - nu ai ce discuta cu un comunistoid care ridica invidia la nivel de virtute.

Daniel I spunea...

@DanBruma

Nu ma astept la argumente personale, ma astept la ARGUMENTE, nu postulate. Lucru de care esti incapabil.

Si nu e vorba de nici o discutie, pt ca nu am cu cine - nu ai ce discuta cu un comunistoid care ridica invidia la nivel de virtute.

geomarz spunea...

Am citit cu atentie materialu ca si o mare parte din comentarii. Si ce aflu !
1. NIMENI nu stie ca sanatatea NU este finantata din contributia fiecaruai la fondul de sanatate. Altfel spus, ce se opreste pentru santate pe fiecare fluturas, NU ajunge la sanatate.
Retinerea aceea merge la BUGETUL statului si de acolo, onor Ministru de Finante da inapoi cit vrea muschii lui !!!
2. De asemenea, NIMENI nu stie ca sanatatea NU se face la medicii de familie (cei cu 1,2 lei punctul). Sanatatea se face in SPITALE acolo unde o zi de spitalizare poate costa (medicatie)si 3-4000 roni. Basca investigatii de vreo 1 000 pe zi la nevoie. Restul, sint mizilicuri. Iar casa da inapoi maximum 1 400-1 900 pe caz rezolvat...
3. De asemenea, NIMENI ni stie ca PRIVATII aleg NUMAI cazurile SIMPLE si FARA potential de complicare. Pe celelate le REFUZA. In afara de faptul ca, majoritatea privatilor cu spitale sint capusa pe cite un spital de stat ( a se vedea Euroclinicul).
In rest, totul este bine...