vineri, 27 august 2010

Negocierea cu autoritatile fiscale

Una dintre cele mai mari probleme ale mediului fiscal romanesc este totusi si una din cele mai putin discutate.

Problema este simpla: Autoritatile fiscale nu pot negocia solutii fiscale cu contribuabilii, legal.

In multe alte tari, autoritatile fiscale dau dovada de mai multa flexibilitate in negocierea unor intelegeri / tranzactii cu contribuabilii.

Exemplu: esti un magazin care vinde diverse bunuri; anual se fura echivalent de 1% din bunuri, demonstrabil cu acte / inregistrari video; in urma unei negocieri cu autoritatile fiscale se poate permite magazinului sa-si deduca aceste pierderi si sa nu le impoziteze.

Autoritatile nu au nicio posibilitate sau dorinta de a negocia oficial cu contribuabilii (aici vorbim de cei majori); din aceste motive pierderile din nerecuperari de impozite sunt mult mai mari din cauza atitudinii "totul sau nimic", raspunsul fiind evident "nimic". Daca ar negocia, autoritatile fiscale ar putea recupera amiabil mai multe impozite / taxe. In schimb, se prefera solutia extrema a insolventei.

Daca autoritatile fiscale ar primi dreptul de a negocia si a da solutii fiscale personalizate, castigurile ar fi mult mai mari. Din pacate, datorita legilor romanesti care cer "doar" perfectiune din partea contribuabililor, negocierea pare a fi inutila.

4 comentarii:

Anonim spunea...

mda, nu cred ca la nivelul coruptiei de la noi ar fi buna o asemenea lege.

Mihai Marcu spunea...

in mod ciudat,nu de exces de legi ducem lipsa.

tot procesul poate fi facut transparent.

Alex Nicolin spunea...

Negocierea este posibila doar intre egali, nu intre slugi si stapani - pentru ca in Romania situatia este exact pe dos fata de orice tara civilizata - intitutiile statului considera ca totul li se cuvine iar firmele sunt obligate sa dea.

Solutia cea mai eficienta este externalizarea colectarii taxelor si impozitelor catre companii private, care pot negocia de la egal la egal cu contribuabilii. Astfel s-ar elimina atat birocratia inutila, cat si coruptia. Compania privata e motivata de profit, deci nu va mentine o organigrama excesiv de incarcata si nici nu va accepta "favoruri" in schimbul evitarii platii taxelor. O astfel de companie ar avea deasemenea interesul sa colecteze cat mai mult, deci nu s-ar crampona de mentalitati de tipul "totul sau nimic", dar ar fi si suficient de ferme pentru a-si atinge scopul.

Daca bancile folosesc companii de recuperari creante atunci cand au de-a face cu un rau-platnic, de ce nu ar proceda si statul la fel? Solutia a functionat cu succes pana in secolul XVIII cand taxele erau colectate de un asa numit "fermier fiscal" - tax farmer - care colecta el insusi taxele, virand statului suma ceruta si oprind pentru sine un comision. In ziua de azi, solutia ar putea functiona pe o piata concurentiala, unde contribuabilii ar putea alege firma de colectare. Astfel s-ar evita abuzurile cum ar fi comisioanele excesive.

alex.dumitrascu spunea...

http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=803