miercuri, 11 august 2010

Dobanzi real negative la depozite

Cel mai asteptat indicator al lunii iulie era rata inflatiei. Cat din cresterea cu 5pp a TVA se transmite in preturi? Din ZF aflam cifrele – inflatia anualizata pe luna iulie este 7.14%, in crestere cu 2.58 puncte procentuale fata de iunie 2010. Transmisia cresterii TVA in preturi a fost mult mai redusa decat se preconiza si mult sub predictiile catastrofice de 10% – 12% pe care le auzeam la inceputul lunii iulie.

Problema este alta – dobanzile la depozite au devenit real-negative. Cine tine bani in banca pierde din puterea de cumparare - un  exemplu foarte simplu in continuare.

Sa presupunem ca la 1 ianuarie avem 100 lei; depunem banii in banca, iar dobanda la depozite este 6%. La 31 decembrie lichidam depozitul si luam din banca 106 lei (presupunem ca impozitul este 0).

Rata inflatiei anuale la 31 decembrie a fost 8%, deci preturile de consum au crescut in medie cu 8%. Ca sa pastram puterea de cumparare de la 1 ianuarie ar trebui sa avem 108 lei, insa din depozit avem 106 lei. Practic, s-a pierdut putere de cumparare in valoare de doi lei.

Sa introducem in ecuatie si impozitul pe dobanzi, de 16%; pentru simplitate presupunem ca se aplica tot de la 1 ianuarie.

Astfel, la 31 decembrie castigam 6 lei din dobanda, din care dam 0.96 lei impozit si ramanem la final 105.04 lei, in timp ce pentru a pastra puterea de cumparare ne trebuie 108 lei.

Astfel, guvernul impoziteaza economiile de doua ori

1 – indirect prin inflatie – 2 lei;
2 – direct prin impozitare – 0.96 lei.

Revenind la realitatea din Romania, inflatia anuala in iulie 2010 este 7.16%, in timp ce dobanzile la depozitele noi sunt de 6.64% (la cele vechi 6.92%, date din luna iunie). Aplicand impozitul de 16% din iulie, dobanzile efective la depozitele noi devin 5.57%.

Inflatie – 7.14%, dobanzi la depozite 5.57%. Rezultatul – minus la puterea de cumparare. Concluziile le trageti singuri.

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Nu s-a trimis tot efectul inca din luna iulie. Unii au incercat timp de o luna sa acopere din resurse proprii cresterea TVA. Au existat tot felul de promotii. O sa mai vina efect si in august si in septembrie.

Un mic exemplu.
Cumpar in (apropate) fiecare dimineata o chifla de la magazinul de paine din cartier. Inainte de 1 iulie costa 50 de bani.
Ma asteptam ca de la 1 iulie sa se scumpeasca, dar nu s-a scumpit atunci.
S-a scumpit ieri, 10 august. Acum costa 70 de bani. Daca mai stiu eu sa calculez, asta inseamna 40%.
S-au scumpit toate produsele de panificatie exceptand painea standard.

Cat despre depozite la banci, eu am lichidat tot inca din iulie.

mobutu spunea...

Da, efecte vor fi si in lunile urmatoare.
Raman la ideea mea cu ~8% la sf. 2010

alex@formidabilii.org spunea...

"Concluziile le trageti singuri."

Pai e bine ca dobanzile sunt real negative. Forteaza ca banii din economii sa intre in economia reala in activitati generatoare de consum/profit etc, nu sa stea la dospit in banca :)

Mihai Marcu spunea...

@mobutu, anonim

de acord, vor mai fi cresteri moderate dar grosul impactului s-a vazut deja.

@alex

exista si un cost al riscului pe care trebuie sa-l iei in seama.

nu exista foarte multe moduri de investitii adecvate pentru public - foarte bine reglementate, risc moderat - zero, lichiditate foarte mare; tot depozitele raman baza.

cererea de credite este foarte redusa acum.

alex@formidabilii.org spunea...

Mihai Marcu: e adevarat ca exista un risc de lichiditate la blocarea banilor in investitii, insa anumite active sunt subevaluate si poti obtine niste dealuri bune.

Pe de alta parte, care este riscul consumului? Comerciantii merg pe marje minime pentru volume (sa aiba ce sa arate la banci, sa isi prelungeasca credite samd), eu zic ca se compenseaza problema cu dobanzile negative :)

Anonim spunea...

Este un aspect temporar cauzat de cresterea TVA. Nu este nici un impediment in a tine banii la banca, atat timp cat inflatia a fost determinata de unii factori ce tin de preturi administrate sau cresteri de taxe si nu de efectul masei monetare.
TVA-ul nu mai poate creste conform normelor europene decat pana la 25% ! prin urmare alte cresteri de preturi nu vor mai avea loc (nu spectaculoase)

alex@formidabilii.org spunea...

Mihai Marcu: uite si un risc "de tip nou" legat de depozitele bancare:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cosmar-de-criza-cum-sa-ti-dispara-banii-din-banca-peste-noapte-902911.html

Ce zici?

Anonim spunea...

In toate tarile G7 (nu extind la G20) banii nu stau in depozite ci in bursa (direct sau prin fonduri de investitii). Noi avem banci bogate in asset-uri, firme subcapiatlizate si o bursa declarativa.

DanBruma spunea...

Cool. S-a dus si ultimul bastion al "politicii economice" basesciene: dobanda reala pozitiva. Konetz filma.

AristotelCostel spunea...

@alex,formidabilateapaimobiliaraailuat

Speranta moare ultima?

AristotelCostel spunea...

@alex

Uite, acum nu mai ai nicio scuza daca nu pricepi pe ce lume traiesti.

http://market-ticker.org/archives/2572-How-Did-The-Word-Ponzi-Get-Into-The-MSM.html

"active"... "consum"... "dospit"... stricat la cap... prost...

alex@formidabilii.org spunea...

@DanBruma: intr-o tara indatorata, pe termen mediu dobanzile la depozite nu prea au cum sa fie real pozitive. Cand "s*** hits the fan" deficitele se finanteaza prin inflatie peste dobanzi. De-aia zic ca atunci cand stii ca stai pe o bomba cu ceas mai bine cumperi azi decat peste un an. Si nu ma refer la imobiliare neaparat ci la toate bunurile de folosinta indelungata sau imediata.

Evenimente naturale (inundatii, incendii etc) sau politico-militare (razboaie, atacuri teroriste etc) sunt folosite pentru a justifica inflatia ridicata. Uitati-va ce se intampla acum pe piata cerealelor.

Asta e valabil si pentru Dom' Costel care ii da una si buna cu schemele lui imobiliare si graficele alea complicate :) Ca sa te simti bine Dom' Costel, in curand o casa n-o sa mai valoreze 500 de mii de paini, ci doar 100 de mii de paini. Intr-adevar scadere dramatica a preturilor. Doar ca eu nu am case, am paini. Toate cele bune si succes in investitii.

Ionut spunea...

In iulie 2009 dobinda la creditele noi acordate populatiei de catre banci era 11.19% p.a. (date BNR) Daca inflatia anualizata pe iulie este 7.14%, cum e dobinda negativa?
In ianuarie 2010 aceeasi dobinda era 9.66% p.a.

Ionut spunea...

Mihai, scuze, chiar de dobinzile la depozite se refera date. nu la credite cum am scris.

Mihai Marcu spunea...

@alex

Ce s-a intamplat la Brasov este totusi un caz izolat; nu am niciun dubiu ca niciun deponent nu va pierde 1 lei.

@ionut

stiu ca te-ai referit la depozite.

Ma refer la dobanzi _incepand_ cu iulie 2010 si am facut analiza tinand cont si de intervalul de incertitudine comunicat de BNR - vezi


http://www.logec.ro/2010/08/07/%c8%9bintirea-infla%c8%9biei-inca-o-prognoza-marea%c8%9ba/


Tehnic nu as fi foarte suprins daca anualizand din aprilie/mai 2010 am vedea dobanzi anuale efective real-negative la depozite, tinand seama de prognoza BNR de inflatie.

Daca BNR ar face aceeasi analiza pe 1 an de zile, de ce modifica dobanda de referinta mai des de 1 an?

Anonim spunea...

Interesant cum toti credeti ca daca BNR calculeaza inflatia inseamna ca o si da pe goarna pe aia buna!

Nu puteti ajunge la Inflatia calculata de astia nici daca va dati peste cap! Ce indicele preturilor, ce cos zilnic, calcule tata!

Mancarea s-a scumpit cu 40-50%, energia si aia, daca in cos intra si imobiliarele (chiar cu 0.001 R%) s-au scos, pot declara orice!

Nu mai fiti naivi si puneti botul la temele date de Mugurel!

Ionut spunea...

Mihai,deci nu avem dobinzi real negative deocamdata, e doar posibil sa avem, nu?
In plus vad ca si bancile au inceput sa salte in oferte dobinzile la depozite.

Mihai Marcu spunea...

nu.

cine face depozite incepand de acum, la dobanzile actuale, va avea parte de dobanzi real negative.

conform BNR, la sfarsitul trimestrului II 2011, rata prognozata este aproximativ 7% (vezi graficul de mai jos - sper sa ma scuze bogdan pentru hotlinking).

http://www.logec.ro/wp-content/uploads/2010/08/Previziune.jpg

Ionut spunea...

:)
Am vazut graficul, e prognoza, de-aia spun ca "e posibil".
De curiozitate m-am uitat pe ofertele la depozite la vreo 5 banci. Cea mai buna dobinda se invirte in jurul lui 7.5% p.a., adica, asa cum spuneam, bancile au inceput sa se plieze pe noile date.

Catalin Iordache spunea...

A trecut momentul unic din piata bancara din Romania in care dobanzile erau mai mult decat dublul ratei inflatiei.

http://idezvoltarepersonala.blogspot.com/2010/09/depozite-bancare-avantajoase-in-2010.html