joi, 22 iulie 2010

Reducerea expunerilor bancare

Asa cum ne avertiza si Alex Dumitrascu de saptamana trecuta, acordul de la Viena referitor la expunerea pe Romania a bancilor straine a fost revizuit. Astazi aflam detalii din ZF: cel mai important este primul paragraf:

FMI şi Comisia Europeană şi-au dat acordul ca primele nouă bănci străine prezente în România să-şi poată reduce expunerile până la 95% din nivelul înregistrat la sfârşitul lunii martie 2009.

Bancile implicate sunt: Erste, Raiffeisen, Eurobank, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus deci cele mai importante si cele mai mari banci din sistem. La data de 31 decembrie 2009, cota de piata a acestor banci era de 68%, conform ZF.

In martie 2009 activele interne ale bancilor erau de 351 miliarde lei; in mai 2010, activele interne erau de 353 miliarde lei. Cele noua banci au voie sa-si scada expunerea la 95% din nivelul din martie 2009, adica la 334 miliarde lei.

Cele noua banci reprezinta 68% din sistem, deci ma astept ca reducerea expunerilor sa insemne o valoare de 13 miliarde lei sau aproximativ 3 miliarde euro.

Reducerea expunerilor inseamna ca bancile vor da mai putine credite si ca isi vor reduce nivelul actual al activelor. Daca pentru firme si populatie cererea solvabila de credite este foarte slaba, statul are totusi mare nevoie de banci si va fi in primul rand afectat, prin dificultatea de a atrage credite noi si de a le rostogoli pe cele vechi, la acelasi nivel.

In aceste conditii se explica de ce s-a vehiculat ideea unui nou imprumut extern. Timpul trece, marja de actiune a Guvernului se ingusteaza semnificativ. Fiscalitatea a crescut deja la nivele disperate si nu se mai pot stoarce bani de la contribuabil.

Guvernul actual are optiuni limitate: fie se reduc fortat cheltuielile publice, fie se mai contracteaza un nou imprumut pentru salarii si pensii fie se intra in incetare de plati - alte posibilitati nu vad.

5 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Problema cea mare este lipsa de viziune de la nivelul celor de sus. Ei afla tarziu de niste constrangeri bugetare pe care toti ceilalti le stiau de mult. pe termen foarte scurt e destul de dificil, ilegal si probabi anticonstitutional sa concediezi niste oameni fara a avea nici un motiv. La fel de dificila este si taierea salariilor care acum includ si prime si sporuri (parti care inainte erau mai usor de manageuit)...
In aceste conditii, care dintre cele 2 variante crezi ca se va intampla... si la ce dobanda:):):)?

Mihai Marcu spunea...

e riscul prea mare ca un eventual imprumut extern sa vina de la banci, indiferent de dobanda; poate de la UE, insa marea problema a unui nou imprumut este ca prelungeste agonia.

Anonim spunea...

Acordul pentru reducerea expunerii cu 5% nu inseamna ca toate bancile isi vor reduce aceasta expunere.
Dimpotriva, in acelasi articol scrie asa:
"Băncile străine şi-au reafirmat angajamentul pe termen lung faţă de România, iar unele au informat chiar că intenţionează să-şi mărească expunerile, în pofida relaxării cu 5% permise de Fond şi CE, în condiţiile în care sesizează un început de recuperare a activităţii economice"

AristotelCostel spunea...

... iar apare un anonim... constructiv.

Nu se va sesiza... nimic.* :)

*Gheţea vorbeşte mult, prost şi fără rost.

Mihai Marcu spunea...

@anonim - bancile nu aveau nevoie de nimic altceva pentru a-si mari expunerile - aveau nevoie doar de bani.

acum au primit voie sa le scada.