marți, 27 iulie 2010

Crestere economica sau buget echilibrat?

Conform ZF, exista o "ruptura ideologica" intre FMI si BNR. Fondul ar dori reluarea cresterii economice (de parca ar exista o solutie la indemana si neutilizata) in timp ce BNR ar dori echilibrarea bugetului.

Cresterea economica ar fi cea mai simpla solutie pentru echilibrarea bugetului, daca odata cu cresterea veniturilor bugetare guvernul roman ar actiona spre reducerea cheltuielilor.

Experienta practica ne arata ca in perioade de crestere economica sectorul public se extinde la limita resurselor disponibile, in timp ce in perioade de recesiune este extrem de rigid la restructurare - din acest motiv a fost necesara cresterea brutala de taxe din 2010.

Tind sa fiu de acord cu BNR - cresterea economica in conditiile actualei structuri a cheltuielilor publice ne va impinge spre situatia Greciei, cu o oarecare intarziere, intrucat statul roman mai are inca posibilitatea sa se imprumute pentru plata de salarii si pensii.

Nu inteleg care ar putea fi solutiile magice ale FMI pentru cresterea economica si cele ale BNR pentru impiedicarea acesteia. Cresterea economica a anilor 2005 - 2008 s-a produs in principal pe baza aprecierii activelor romanesti, in conditiile unui influx al investitiilor straine si al cresterii explozive a creditului privat.

Astfel, in conditiile:

- cresterii taxelor si a inaspririi fiscalitatii pe munca;
- cererii reduse pentru credite si prudentei excesive a sistemului bancar;
- existentei unui numar impresionant de credite neperformante la nivelul persoanelor juridice;
- inaspririi politicii monetare si cresterea posibila a ratelor de referinta,

nu vad de unde poate veni cresterea economica in lipsa unor influxuri masive de capital din exterior.

7 comentarii:

Anonim spunea...

FMI e interesat ca si BNR de echilibrarea bugetului. BNR ar dori poate ca FMI sa impuna anumite critetii pentru echilibrare (ex. reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor si pensiile), iar FMI doreste ca Guvernul sa aiba responsabilitatea alegerii acestor instrumente de echilibrare a bugetului. Avand in vedere starea bugetului Romaniei, sugestia de a folosi parghii care sa favorizeze cresterea economica pare insa mai degraba politicianista decat sustinuta de argumente.
In alta ordine de idei poate disputa (daca intradevar exista asa ceva) vine si din discutia asupra arieratelor. FMI a atras deja atentia asupra depasirii limitei agreate prin acord. Plata acestora poate ajuta la repornirea economiei. Dar revine intrebarea: de unde bani?

Mihai Marcu spunea...

O solutie pentru arierate ar scutirea de la plata celorlalte datorii catre stat - gen tva de platit in viitor, salarii, etc

alex@formidabilii.org spunea...

"Tind sa fiu de acord cu BNR - cresterea economica in conditiile actualei structuri a cheltuielilor publice ne va impinge spre situatia Greciei, cu o oarecare intarziere, intrucat statul roman mai are inca posibilitatea sa se imprumute pentru plata de salarii si pensii."

x2

Deceneu spunea...

"nu vad de unde poate veni cresterea economica in lipsa unor influxuri masive de capital din exterior."

Din renuntarea la cheltuieli investitionale ale statului(sali de sport, biserici, drumuri, anvelopari de blocuri etc..) si la achizitii inutile de tehnica de calcul, aparatura, masini etc.. Din suprimarea finantarii BOR, pentru ca preotii nu vor murii de foame, vor trai din mila enoriasilor.

Daca fondurile respective se reorienteza spre producatori (aricoli si industriali) si spre servicii turistice, spre stimularea exportului sunt sanse sa se relanseze economia.

Economia nu se relanseaza cu investitii bugetare parazitate de firmele clientelare.

Anonim spunea...

Nu pot sa cred cat de naivi sunteti cu totii!

FMI nu doreste nicidecum vreo crestere economica sau de alta natura! Iar BNR are un singur scop: cursul valutar... asta pentru o ultima gura de oxigen data bancilor desi aerul dinspre ele este tot mai imputit!

Extra3OO spunea...

Mihai, te-ai gandit ca poate nu se doreste deloc "reluarea cresterii"? Ca poate "scopul" e un STOP JOC timp de vro 2 3 ani?

:)


(da-mi un semn pe email daca ai timp zilele astea, as vrea sa ne vedem).

marul spunea...

:) cine-s profesorii ?