sâmbătă, 26 iunie 2010

Cresterea TVA si inflatia

Nu pot decat sa spun - "In sfarsit!". Din punctul meu de vedere Guvernul s-a zbatut 1 an  incercand sa amane inevitabilul. Intr-o lume ideala, TVA ar fi crescut in 2007 si pana in 2009 s-ar fi marcat toate pierderile, pentru ca din 2010 macar sa oprim scaderea.

Cresterea TVA nu este nici pe departe dezastrul anuntat de corul de bocitoare din presa / TV. Suntem amenintati cu cresteri monstruoase de inflatie, cu exodul in masa al afacerilor si alte grozavii.

Da, va exista o cocoasa a inflatiei in iulie - august si atat, iar preturile vor creste cu mai putin de 5 puncte procentuale, daca guvernul / BNR nu vor face greseli majore de finantare a deficitului. Veniturile in scadere si puterea redusa de cumparare vor tine preturile sub control; vanzatorii sunt liberi sa creasca preturile cu 20% pe timp de criza, la fel cum sunt liberi sa dea faliment.

Am mari dubii ca investitorii vor fugi in masa din cauza cresterii TVA - nu s-a intamplat in Ungaria, nu s-a intamplat in Letonia, nu se va intampla nici in Romania. Da, va fi greu, dar nici pe departe dezastrul anuntat. Romania a cazut prea de sus, de la +7% in 2008, insa sunt mai multi care au pus umarul la aceasta performanta, accelerand spre prapastie in 2007 - 2008. Ceea ce este jenant este ca tocmai reprezentanti ai BNR creează asteptari inflationiste de 10% - 12%, fara sa explice de unde au scos cifrele respective.

In Ungaria, o crestere de 5 puncte procentuale a TVA a dus la o crestere de 2 pp a inflatiei; pacat ca Banca Nationala a Ungariei nu a aruncat cu predictiile catastrofale in populatie.

Exista si o alta parte buna a acestei masuri - limiteaza optiunile statului. Scaderile de salarii au fost tot timpul insotite de ideea ca "oricand putem creste taxele daca ceva nu merge bine". Acum au crescut taxele; daca nici in aceste conditii nu se tine deficitul sub control si nu se restructureaza fortat sectorul public, singura solutie ramane incetarea de plati. Nu cred ca Romania va beneficia de prea multa intelegere si de pachete de salvare suplimentare din partea UE.

25 de comentarii:

Anonim spunea...

Sunt de acord cu dumneavoastra intru totul. In special cu observatia ca tocmai consilierii BNR vin si fac valuri tocmai cand ar trebui sa fie mai ponderati si realisti.

Si eu imi mentin increderea si optimismul ca odata ce cresterile de taxe se vor realiza (si se va calma paranoia actuala legata de imprumutul de la FMI etc), se va continua si cu ajustarea cu cap a cheltuielilor bugetare poate intr-un mediu mai putin tensionat.

Numai de bine!

Gabriel spunea...

Eu zic ca au facut un calcul simplu. 5% TVA => +5% la inflatie. Cum deja avem o inflatie de 4,4% => 5 + 4,4 = 9,4%.

Mihai Marcu spunea...

@ gabriel - inteleg, dar inca tot nu cred ca o crestere de 5 pp a tva se va duce integral in inflatie, reiau exemplul ungariei.

Gabriel spunea...

Am uitat sa iau in calcul isteria care a fost creata de anuntul cu 10% inflatie. Toata lumea o sa-si schimbe economiile din lei in valuta si va rezulta si o crestere a cursului. Cand se va redresa? este greu de spus.

Anonim spunea...

@Gabriel: probabil ca ai ghicit corect- insa tocmai de la reprezentatii BNR ne-am astepta la analize ceva mai avansate decat aritmetica simpla! daca nici de la ei, de la cine atunci?

Gabriel spunea...

sa speram.

Gabriel spunea...

@Anonim

Sa speram ca nu au vb. din experienta. Sa speram ca s-au inselat.

Anonim spunea...

@Gabriel: eu nu as fi asa intelegator cu ei. Ce experienta? Romania a mai experimentat o singura data cresterea TVA, intre 98-99 (http://www.capital.ro/articol/grecia-a-majorat-tva-cu-doua-procente-noi-cu-cinci-136410.html) cand inflatia era galopanta din cu totul alte motive...

Si ai mare dreptate cu isteria. Nu pot sa inteleg cum pot iesi in public cu asa informatii alarmiste cand se stie ca economia de piata, pe langa factorii de baza, este puternic influentata de sentiment, de increderea agentilor economici, etc...

Numai de bine!

Cristian Ioan spunea...

"Veniturile in scadere si puterea redusa de cumparare vor tine preturile sub control; vanzatorii sunt liberi sa creasca preturile cu 20% pe timp de criza, la fel cum sunt liberi sa dea faliment."

sigur, asa ar fi NORMAL. Doar ca noi nu traim intr-o tara normala, ci intr-o "democratie ORIGINALA", vorba lui Ilici.
Comeciantii acie se vor coaliza, vor mari TOTI preturile. Eu, cumparatorul, ce pot sa fac, sa nu mai respir? ma rog, deocamdata aerul este gratis, dar Gigacaloria dublata, trebuie sa o platesc! Cum sa nu fie inflatie galopanta? va rog, explicati!

Mihai Marcu spunea...

referitor la inflatie - vom vedea daca asa se va intampla in septembrie.

Istoric, iulie si august sunt printre lunile cu cea mai mica inflatie.

Anonim spunea...

Mda, domnule Gabriel, va bazati "editorialul" pe un "feeling".

Pentru ca, e vorba de un feeling atunci cand afirmi "nu cred ca".

Romania a demonstrat in nenumarate cazuri ca este o tara cu totul si cu totul speciala.Insasi cultura noastra este speciala.
Comportamentul consumatorului roman este si el, la fel de special,iar cand vine vorba de comportamentul patronului roman,imaginatia nu este niciodata indeajuns de bogata pentru a descrie infinitele posibilitati si scenarii.

Concret,daca inflatia va fi doar de 10%, consider ca va fi un motiv sa sarbatorim.Modelele comportamentale in piata,nu se potrivesc niciodata cu simplele calcule efectuate pe hartie.

Discutam de o componenta emotionala deosebit de importanta ce isi va pune amprenta chiar de astazi si asupra mediului de afaceri si,deopotriva, asupra mediului de consum.

Desigur, nu e nevoie sa ne panicam,pentru ca nu ajuta la nimic,dar un indemn la pasivitate si calm, este deasemenea periculos si neintemeiat.

Cand BNR ies epublic si trage semnalul de alarma in acest mod, puteti fi siguri ca situatia e mai neagra decat lasa unii sa se intrevada.

Lunile urmatoare vor demonstra ca simpla crestere a TVA-ului, se va traduce prin urmari negative spectaculoase in mediul nostru economic.Nu sunt alarmist,dar cine mai are un dram de intelepciune si inteligenta in acest moment,va realiza ca nu are rost sa ne raportam la alte economii vecine si la evolutia lor ca raspuns la cresterea TVA-ului.

In alta ordine de idei,abia acum incepe cu adevarat criza economica in Romania.

Va urez succes si...putere de munca

Clau spunea...

Cand tanti sefa de magazin va mari pretul la suc si inghetata cum crezi ca va rotunji?
O problema va fi in realitate limitarea generalizata a consumului. A doua problema e "ce va fii dupa ce vor taia pana la urma de la bugetari"? Tot se ajunge acolo.

Varu' spunea...

Guvernul Romaniei se ghideaza dupa doua "reguli" simple, invariabil si intotdeauna aceleasi:


1."oricand putem creste taxele".
2.daca ceva nu merge bine,aplicam punctul 1.


Simple as that.Restul sunt cuvinte si calcule fara rost.Pe astia i-am ales, cu astia defilam pana le expira tidula.

joe spunea...

Art. 4 din Codul Fiscal poate sa amane treaba?

Mihai Marcu spunea...

nu prea cred. anul trecut s-a introdus forfetarul din mai.

mobutu spunea...

Daca in ungaria cresterea tva cu 5% a dus la cresterea inflatiei cu 2% nu inseamna ca in romania va fi la fel.
Sunt de parere ca pe 2010 vom avea o inflatie de minim 8%.

Iar investitorii vor fugi din romania nu din cauza cresteri TVA ci din cauza fiscalitatii scazute si prietenoase din tarile vecine.

Simple as that.

Vin ani grei, foarte grei.

alex@formidabilii.org spunea...

Totul depinde si de obiceiurile de consum personale.

Mai mult ca sigur ca cei care stau cu chirie sunt fericiti, pt ca chiriile au scazut la jumatate fata de 2008- efect deflationist sever.

O crestere de 5% a TVA e o piscatura de tantar.

Mihai Marcu spunea...

mobutu - urmeaza sa vedem. Pana acum, ce s-a intamplat in Romania a fost "litera de carte". Nu a fost nimic special.

alex@formidabilii.org spunea...

Am facut o simulare pentru cresterea TVA si cresterea de preturi justificata la producatori (in functie de costurile cu TVA deductibil si nedeductibil).

http://www.formidabilii.org/2010/06/27/cresterea-tva/

Enjoy...

Mihai Marcu spunea...

nu prea inteleg excelul, mi se pare neclar.

ce cauta TVA pe costuri?

alex@formidabilii.org spunea...

Si inputurile au TVA, nu? :)

Eu am luat cazul simplist in care ai o parte din costuri cu TVA deductibil (materii prime, materiale, etc) si restul costuri cu TVA nedeductibil (incluzand aici daca vrei costurile care nu au TVA- exemplul cel mai facil fiind salariile).

Practic poti sa modelezi cresterea de preturi generata de modificarea TVA doar stiind proportia acestor costuri in formarea produsului final. Rezultatul e valabil pt orice rata a profitului.

Simularea e simplista dar eficace. Daca vrei iti pot trimite modul de calcul separat, desi e destul de evident din fisa de calcul :)

Anonim spunea...

Greu de inteles totusi de ce cresterea unei taxe este mai buna decat solutia cealalta, cea interzisa, scaderea unor cheltuieli. Vad ca nimeni nu mai aminteste de solutia corecta si faptul ca nu e o impunere de la zeitatea favorita ca noi sa sustinem cheltuielile statului.

Chiar si in urma deciziei de vineri si inca puteau fi gasite metode a implementa scaderea cheltuielilor, asa cum fusese gandita (impozite, amanarea platii, etc.)

Anonim spunea...

Prieteni,lasati simularile deoparte.
Nu isi au rostul,mai ales in Romania.Urasc sa am dreptate de fiecare data,chiar urasc asta.

De acord, nu TVA-ul este principalul factor care contribuie la haosul din economie, ci faptul ca, investitorii au inteles in sfarsit, ca in Romania actualii guvernanti se comporta haotic,prin urmare intregul mediu de afaceri este atins de haos.

S-au facut zeci de promisiuni,ca nu se modifica aia, ca nu se modifica ailalta...Toate au fost incalcate si toate calculele afaceristilor au fost date peste cap de fiecare data.

Uite de aia ne-am saturat si uite de aia veti asista in foarte scurt timp la concedieri masive din sectoarele private, plusate de mutari si inchideri de firme.

alex@formidabilii.org spunea...

"Prieteni,lasati simularile deoparte."

Pai mie cand imi apare un cor de "analisti" la televizor care vorbesc despre "explozia preturilor" si apoi un cor de reporteri se duc si intreaba lumea la piata cu tactici de influentare de clasa a treia (pentru cine le stie) ce cred despre "explozia preturilor", eu simt nevoia sa vin cu niste argumente si date matematice care sa imi dovedeasca daca aceasta crestere se justifica sau nu. Asta indiferent de influenta factorilor subiectivi.

Asa cum zicea si Dl Mihai Marcu, simularea aia simplista pe care am facut-o ignora anumite costuri care nici nu au TVA (de fapt le considera ca avand TVA nedeductibil ceea ce e in esenta incorect dar nu influenteaza major rezultatul final).

Daca am respecta aceasta distinctie atunci cresterea de preturi indusa de modificarea TVA ar fi un pic mai mica.

Anonim spunea...

Raspunsul cetateanului "manipulat" se va concretiza intr-un raspuns pe piata,asta e cert.Va consuma mai putin,va fi mai prudent si mai sarac totodata.

Am intrat pe toboganul neincrederii si totul va decurge in cascada de acum inainte.

Cu regret, constat ca produsele de alimentatie nu au scapat de noul TVA.Asta va face lucrurile sa fie si mai complicate.

"Masurile" actuale vin mult prea tarziu pentru a mai avea vreun rezultat pozitiv,dimpotriva.

In actualele conditii,pana si un copil de clasa a 3-a poate prevedea ce urmeaza.

Si mai trist e faptul ca, pe noi,intreprinzatorii care inca mai miscam, nu ne intreaba nimeni nimic.Suntem insa bombardati cu "masuri" haotice.

Pierdem timpul. Timp pretios...