luni, 28 iunie 2010

Reactia BNR

Frustrarea BNR este simplu de inteles. 3 ani de eforturi in reducerea inflatiei, de lupta lunara cu procente din IPC au fost sterse cu buretele in 2 zile de decizia Curtii Constitutionale.

Fara a gresi prea mult, putem presupune ca ciclul de relaxare a politicii monetare se incheie acum.

In conditiile cresterii TVA cu 5 puncte procentuale, inflatia va creste cu cel putin 1 - 2 pp, daca nu chiar mai mult. BNR nu poate mentine dobanda de politica monetara la acest nivel de 6.25%, deoarece va intra pe teritoriul dobanzilor real negative, cu consecinte drastice asupra capitalizarii sistemului bancar.

Bogdan Glavan afirma foarte corect ca preturile nu vor creste in conditiile in care nu ar exista o emisiune monetara suplimentara. Perfect adevarat, dar va exista emisiune monetara suplimentara. Vor exista agenti economici care pur si simplu nu vor putea suporta pe costuri cresterea TVA si vor dori sa-si incerce "norocul" prin cresterea preturilor. Nu este corect ca o banca centrala sa le refuze aceasta optiune.

BNR are acum o sansa sa re-aseze cursul pe un nou nivel de rezistenta, in conditiile in care tinta de inflatie este compromisa. 6 este poate un nivel excesiv, iar astfel de declaratii din partea reprezentantilor BNR sunt hazardate.

Exista totusi un risc major - luate separat, cresterea taxelor, cresterea dobanzilor la lei si aprecierea euro sunt probleme care pot fi depasite. Daca apar toate deodata, s-ar putea ca efectul asupra economiei sa fie semnificativ.

10 comentarii:

mobutu spunea...

Mihai, la inflatia de 1-2% generata de cresterea TVA (desi eu cred ca va fi putin mai mare dar vedem) ar trebui adaugata si inflatia generata de reasezarea cursului la, sa zicem, 4.5.

Mihai Marcu spunea...

asa este; bnr poate profita de ocazie sa regleze acum si alte dezechilibre; inflatia e deja compromisa

renderman spunea...

Nu vreau sa ma gandesc ce va face spre exemplu un bugetar care si-a luat casa pe credit in valuta in 2007, cand leul se lafaia pe la 3,2. Deprecierea leului + scaderea salariului = combinatia fatala.

gabriel spunea...

Eu nu as fi asa multumit cu eforturile BNR in ultimii 2 ani.
Inflatia tinuta sub control din acea perioada s-a datorat si scaderii cererii agregate, cresterii somajului, etc).

Dimpotriva, eu asa gasi BNR vinovata ca nu a incurajat sau propus cresterea TVA la bunurile de lux, electronice, etc(nu cu 5%, dar macar cu 3%) in perioada 2007-2008 cand consumul pe credit era in floare- ceea ce a si dus la o cresterea nesustenabila a economiei in acea perioada si care a facut si mai dureroasa caderea ce a urmat.

Politica oarba de tintire a inflatiei, fara conexiune cu celelalte conditii economice, poate fi mai mult nociva decat benefica.

Anonim spunea...

@gabriel: ziceti ca ati penaliza BNR ca nu a "propus cresterea TVA la produse de lux"

Intelegei macar un pic ce poate si ce nu poate sa fac BNR? Ce e aia politica monetara si ce e aia politica financiara?

alex@formidabilii.org spunea...

Renderman,

Mie imi e mai mila de cei care si-au luat prin primavara-vara lui 2008 cand preturile la case erau cu 25-30% peste cele din 2007 iar leul era pe la 3.6-3.7.

PS: poate ar trebui sa mentionezi nu numai cursul leului fata de EUR, ci si fata de CHF. Atunci durerea e si mai mare.

gabriel spunea...

@Anonim- Politica monetara si cea fiscala sunt inter-relationate. Si ma astept la o interactiune mare BNR catre guvern, cu atat mai mult cu cat probabilitatea este mult mai mare ca expertii economisti sa se afle la BNR decat in guvern.

BNR nu poate decide sau aplica politici fiscale, insa cu siguranta poate face sugestii de politica fiscala, MAI ALES dc ar putea tempera efectele inflationiste.

Judec situatia economica din Romania in felul urmator: 1)guvernul roman este cu precadere incompetent (din varii interese) in luarea deciziilor corecte economic. 2) in acest caz, ce fac celelalte institutii pt a contrabalansa punctul 1?, (in speta BNR)

Marian spunea...

"Bogdan Glavan afirma foarte corect ca preturile nu vor creste in conditiile in care nu ar exista o emisiune monetara suplimentara."

Asa e cand inveti economie dupa ureche...
Comparatie simpla: economie cu 1000 nasturi (supranumiti lei), si productie de 100 de oua (destinate consumului). Deci oul costa 10 nasturi. Vine guvernul si mai pune taxa suplimentara de 10%. Deci, la aceleasi costuri de productie si profituri, trebuie ca oul sa coste 11 nasturi. Bogdan Glavan, neoliberalul lui peste, zice "da' nu e masa monetara pentru 100 oua la 11 nasturi, deci producatorul lasa din din costuri ca sa iasa oul tot la 10 nasturi dupa taxa".

In realitate, unii din producatori pot sa-si bage picioarele, si productia de oua sa scada de la 100 de oua la doar 80 de oua, astfel incat oul dupa taxa de 10% este 12.5 nasturi, in loc de si 11. Poate ca asta e noul nivel de echilibru.

Si uite asa poti sa te trezesti cu inflatie, chiar mai mare decat taxa suplimentara.

Si ce sa mai zicem de conversia dintre nasturi si bani adevarati, care automat produce inflatie pe produsele de import (incepand de la energie).

Marian spunea...

Lol, inflatie tinuta sub control in ultimii 2 ani!
Pai ultimii 2 ani au fost deflationisti pe tot globul!

geomarz spunea...

BNR si-a dat silinta la ceva !?
Asa se vede de la voi ?!
De la mine se vede numai ca BNR, in frunte cu Muguras-dragalas n-a facut decit sa-i lase pe snapani sa-si vada de hotiile lor.
Asta, din punctul meu de vedere, se poate numi numai "politica in interes personal", nu national, cum ar fi trebuit sa fie.